Journalistiek

Onpartijdig, onafhankelijk nieuws, uitsluitend in dienst van het branchebelang.

Interview Mark Rutte: Hoe kan de premier de hostingsector helpen?

  • Door
  • Arnout Veenman
  • geplaatst op
  • 16 mei 2014 09:32 uur

Premier Markt Rutte bezocht afgelopen woensdag het Equinix AM3 datacenter op het Science Park in Amsterdam. Na de rondleiding door het datacenter heb ik van de gelegenheid gebruik gemaakt om de premier een aantal vragen te stellen. Tijdens het interview kreeg ik van de premier de vraag terug, welke concrete problemen de hostingsector heeft, die de politiek kan oplossen?

Een van de knelpunten die ik zelf tegenover de premier Rutte heb genoemd, is de hervorming van het ontslagrecht. Dat is voor de grote groep kleine ondernemers in de hostingsector problematisch én maakt de stap naar ondernemen met personeel nog groter. Rutte was dat echter niet met mee eens. De premier gaf aan dat de hervorming toch echt een versoepeling is, maar dat er op basis van een wens van de PvdA wél een betere bescherming voor flexwerkers komt. Ook gaf de premier aan dat de wet eerst nog door de Eerste Kamer heen moet. Na de invoering moet daarna goed worden gekeken of dat er bepaalde knelpunten ontstaan.

Een tweede punt dat ik met de premier besprak was het topsectorenbeleid van de Nederlandse overheid. De hostingsector is één van de weinige nog die (stevig) groeit, maar ondertussen ook niet vertegenwoordigd is in het topsectorenbeleid van de overheid. Ik vroeg daarop waarom er geen aparte topsector voor hosting kan komen? Volgens Rutte is dat niet mogelijk, maar is hosting wel al (indirect) vertegenwoordigd in de andere topsectoren. Welke sectoren dat dan zijn, zou de premier moeten uitzoeken.

Mijn laatste vraag was of de politiek wel voldoende (positieve) aandacht heeft voor de hostingsector, want vaak lijkt er vooral aandacht in de politiek te zijn voor de negatieve kanten van hosting? Hierop antwoordde de premier dat het feit dat hij vandaag een werkbezoek bracht aan dit datacenter, wel laat zien dat dit voor hem zeker het geval is. Daarnaast kreeg ik de vraag terug van Rutte of de sector wel op die aandacht zit te wachten? Daar had de premier inderdaad een punt. Echter stelde Rutte wel dat als er concrete knelpunten voor de sector zijn, dat die moeten worden opgelost. Wanneer ik die kan noemen, hij die graag hoort.

De premier heeft jullie input nodig. Welke knelpunten zijn er voor de hostingsector die premier Rutte kan oplossen? Rutte verwees mij na het gesprek dat ik met hem had naar een medewerker, aan wie ik jullie antwoorden zal doorsturen. Dus roept u maar in de poll, de comments of via [email protected].

[advpoll id=”34″ title=”Vraag van de dag” width=”100%”]

Martin, 16 mei 2014 11:23 am

Leuk artikel.

Wat rutte voor moet gaan zorgen is dat Europese gegevens in Europese datacenters opgeslagen moeten gaan worden wat gerund word door Europese bedrijven. Met name Nederlandse bedrijven. Nederland moet het datacenter land worden van Europa. Dit kan eventueel gedaan worden door datacenters een belasting voordeel te geven of subsidies voor datacenters. De overheid moet gaan investeren om Nederland op de kaart te brengen en het de Siliconvalley van Europa te maken.

Helaas ziet Rutte zulke dingen niet. Vandaag ook het andwoord van hem "of de sector wel op die aandacht zit te wachten" . Jammer zulke dingen

Mark, 16 mei 2014 11:47 am

Enkele punten waar mogelijk een rol voor de overheid is weggelegd:
- Beschermen netneutraliteit naar Nederlands model (tegen een beperktere variant vanuit Europa)
- Bij aanbestedingen de eisen zo opstellen dat kleinere partijen er ook aan deel kunnen nemen
- Zorgen voor minder (en waar ze aanwezig moeten zijn zeer heldere) regels/wetten

Laatste reacties

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Koen Stegeman, Editor-in-Chief & founder Hostingjournalist.com: Jammer Arnout, maar je hebt een mooie bijdrage aan de hosting industrie geleverd, en dat jaren lang....

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Dillard Blom: Jammer dat een 'instituut' verdwijnt, en daarmee een bron van informatie over actuele zaken (en opin...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
L.: Uit automatisme kijk ik toch nog steeds elke dag naar ispam.nl, toch de hoop dat er nog een berichtj...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Toni Donkers: Arnout bedankt! ik ga het missen dat is een feit!

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Marcel Stegeman: Ik zie het nu pas. Inderdaad jammer maar ik kijk nu al uit naar het volgende project.