Journalistiek

Onpartijdig, onafhankelijk nieuws, uitsluitend in dienst van het branchebelang.

Review: Cloud onder controle bij Cloudhosting.nl?

  • Door
  • Arnout Veenman
  • geplaatst op
  • 20 mei 2014 09:31 uur

Het bedrijf Cloudhosting.nl, dat onderdeel is van Triple IT Solutions, biedt verschillende clouddiensten aan. Van een bedrijf dat zichzelf Cloudhosting.nl noemt, mag worden verwacht dat het ook een goed cloud controlepaneel heeft. Weet het bedrijf die verwachting waar te maken? Is cloud onder controle bij Cloudhosting.nl? In deze review beantwoord ik die vraag.

Wanneer wordt ingelogd op het controlepaneel van Cloudhosting.nl is direct het beheer van de bestelde virtuele server zichtbaar. In het overzicht van de server is alle belangrijke informatie zoals IP-adres, server specificaties, verbruikte bandbreedte, backup en server status zichtbaar en kan ook het rootwachtwoord van de server worden opgevraagd. Verder zijn in het overzicht grafieken te zien van de dagelijkse gebruikte bandbreedte, cpu-gebruik en IOPS gedurende de afgelopen maand.

cloudhosting-dashboard

Beheer

Ook zijn in dit overzicht de belangrijkste functies om de server te beheren aanwezig, waaronder knoppen om de server af te sluiten, te herstarten en de server te verwijderen. Die laatste functie duidt op het afrekenmodel voor de server. De servers kunnen namelijk per uur worden gehuurd (en opgezegd) in plaats van per maand.

Een interessante optie is ook dat de server op ieder moment kan worden aangepast, zo kan de server (tijdelijk) worden uitgerust met maximaal 16 vCPU’s, 20GB geheugen, 500GB schijfruimte en 2TB backupruimte. Het upgraden en downgraden van de server werkte uitstekend. Binnen enkele minuten konden we beschikken over 8 vCPU’s en 3GB gebeugen en enige minuten later weer net zo snel teruggezet worden naar 1 vCPU en 512MB geheugen.

Backup

De server backuppen kan ook via het controlepaneel. Een backup kan handmatig worden gemaakt, maar er kan ook een backupschema worden ingesteld. Er kan handmatig een backupschema worden ingesteld waarbij de frequentie van de backup en de retentie worden ingesteld. Ook kan met enkele klikken snel een dagelijkse, wekelijkse en/of maandelijkse backup worden toegevoegd. Het tijdstip van de backup lijkt niet te kunnen worden ingesteld, maar lijkt gekoppeld aan het tijdstip waarop de backup is ingesteld. Het terugplaatsen van een backup kan ook eenvoudig met enkele klikken gebeuren via het controle paneel.

cloudhosting-backup

Netwerk

Een andere menu-optie biedt de mogelijkheid om IP-adressen aan te vragen. Er kunnen maximaal 50 (extra) IPv6-adressen worden toegevoegd aan de server. Daarnaast kunnen maximaal 9 extra IPv4-adressen worden bijgesteld. Het maximaal aantal IPv4-adressen komt daarmee uit op 10. Wanneer een IP-adres wordt toegevoegd, wordt de server opnieuw gestart, zo staat bij de toelichting op de pagina. Daarnaast kan op deze pagina ook de rDNS per IP-adres worden ingesteld. Opvallend is dat er geen mogelijkheid is om de rDNS voor IPv6-adressen in te stellen.

Interessant is de functionaliteit in het controlepaneel om kinderlijk eenvoudig firewall-regels in te stellen. Daarbij kan worden bepaald wat de standaardregel is: toestaan of weigeren. Verder kunnen regels worden aangemaakt welke IP-adressen en poorten (en ranges van beide) en protocollen zijn toegestaan. Overigens werkt de firewall-functionaliteit alleen met IPv4-adressen. Een ingegeven IPv6-adres krijgt een rode kleur en is niet toe te voegen aan de firewall. Wanneer de firewall regels zijn ingesteld, kunnen deze met één klik aan de server worden doorgegeven. Volgens het controlepaneel kan het enige tijd duren voor dat ze daadwerkelijk actief worden.

cloudhosting-firewall

Statistieken

De statistieken van de server zijn via eigen pagina’s in het controlepaneel te zien. Het cpu-gebruik, bandbreedte en IOPS kunnen op eigen pagina’s per maand met een interval van een dag worden ingezien, waarbij de gewenste maand en het jaar kunnen worden geselecteerd. Er is helaas geen (enkele) mogelijkheid om de afgenomen servers zelf te monitoren. De klant zal daar zelf iets voor moeten regelen. Dat is een gemiste kans.

Administratief

In het controlepaneel staat ook een overzicht van de afgenomen producten. Wanneer op meer informatie wordt geklikt, verschijnt in een popup een overzicht met de specificaties van de server. Er is een overzichtspagina met facturen, die is echter nog leeg gezien er nog geen factuur is ontvangen. Wel heb ik al 10 euro tegoed gekocht via iDEAL deze staat in een overzicht. Dat overzicht biedt ook de optie om het tegoed op te waarderen met een bedrag van minimaal 10 euro via iDEAL, PayPal of bankoverschrijving.

De klantgegevens kunnen ook worden aangepast. Dat is allemaal vrij rechttoe, rechtaan. Een ticket voor de helpdesk kan worden ingediend via een systeem dat in het controlepaneel is ingebouwd. Ook zit er in het ticketsysteem een Inbox en een SLA Inbox voor tickets. Het onderscheid tussen beide inboxen wordt niet duidelijk gemaakt, maar is wel intrigerend.

cloudhosting-bestelling

Conclusie

Het controlepaneel van Cloudhosting.nl zit goed in elkaar en werkt goed. Met de mogelijkheid om af te rekenen per uur en de capaciteit van de server realtime te vergroten en te verkleinen, doet Cloudhosting.nl zijn naam recht aan. Het gebrek aan een mogelijkheid tot monitoring van de server, het feit dat er alleen met een interval van een dagstatistieken kunnen worden bekeken en de firewall die niet met IPv6 overweg kan, zijn jammer. Dat neemt niet weg dat Cloudhosting.nl een uitstekend controlepaneel heeft.

Oordeel: 8,0 uit 10

Cloudhosting controle paneel: AdresCloudhosting controle paneel: backupCloudhosting controle paneel: bestellingCloudhosting controle paneel: CPU gebruikCloudhosting controle paneel: DashboardCloudhosting controle paneel: DataverkeerCloudhosting controle paneel: FirewallCloudhosting controle paneel: HerstartCloudhosting controle paneel: IOPSCloudhosting controle paneel: IP'sCloudhosting controle paneel: SchijvenCloudhosting controle paneel: TicketsCloudhosting controle paneel: Upgrade

Robert, 20 mei 2014 12:01 pm

Naar aanleiding van de review hebben we IPv6 ook beschikbaar gemaakt op de firewall bij de cloud servers.

Bedankt voor de tip ISPam!

Laatste reacties

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Koen Stegeman, Editor-in-Chief & founder Hostingjournalist.com: Jammer Arnout, maar je hebt een mooie bijdrage aan de hosting industrie geleverd, en dat jaren lang....

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Dillard Blom: Jammer dat een 'instituut' verdwijnt, en daarmee een bron van informatie over actuele zaken (en opin...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
L.: Uit automatisme kijk ik toch nog steeds elke dag naar ispam.nl, toch de hoop dat er nog een berichtj...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Toni Donkers: Arnout bedankt! ik ga het missen dat is een feit!

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Marcel Stegeman: Ik zie het nu pas. Inderdaad jammer maar ik kijk nu al uit naar het volgende project.