Journalistiek

Onpartijdig, onafhankelijk nieuws, uitsluitend in dienst van het branchebelang.

Wie wil de OpenStack-bruidsschat van Rackspace?

  • Door
  • Jeroen Mulder
  • geplaatst op
  • 22 mei 2014 14:00 uur

Rackspace staat in de etalage. Zoveel is zeker. Het bedrijf nam vorige week bankier Morgan Stanley in de arm om de diverse opties te bestuderen. Grote vraag is waarom het bedrijf mogelijk wordt verkocht of, zoals media als the New York Times berichten, ineens door potentiële kopers wordt ‘belaagd’. De aandelen van Rackspace bevinden zich in sinds begin vorig in een vrije val: inmiddels is de waarde van de aandelen gehalveerd. Dat maakt het bedrijf uiterst kwetsbaar in overnames.

En waar ging het fout? Rackspace is het OpenStack-vlaggenschip in de cloud. Het bedrijf is volledig gefocust op technologie en niet op de commerciële krachten die zich binnen de cloudindustrie afspelen. Waar Google en Amazon stunten met tarieven, is Rackspace vooral een keus voor OpenStack. In de concurrentieslag met de eerdergenoemde reuzen heeft Rackspace flink verloren. Maar ook bedrijven als IBM, Dell en Microsoft gaan Rackspace voorbij. Anders gezegd: OpenStack alleen is geen argument voor klanten om specifiek met Rackspace in zee te gaan.

Wil Rackspace verder kunnen, dan is een drastische stap nodig. Een overname door een grotere partij lijkt de meest logische stap. Rackspace werkt sinds vorige week met Morgan Stanley om de opties nader te onderzoeken. Op dit moment zijn er geen concrete biedingen, maar over het algemeen wordt Cisco als partij aangemerkt met vermoedelijk de meeste interesse in Rackspace. Cisco heeft vergevorderde plannen voor de uitbreiding van hun cloudactiviteiten, gebaseerd op hun eigen converged platform. Met UCS is Cisco weliswaar een substantiële speler op het gebied van enterprise en private cloud, maar op het gebied van public cloud zijn er nauwelijks noemenswaardige wapenfeiten. Met de overname van Rackspace zou Cisco direct een platform hebben voor public cloud. En: Cisco is een belangrijke partij binnen OpenStack.

Zijn er meer mogelijkheden? Eigenlijk niet. Behalve Cisco is er nog één partij denkbaar die mogelijk interesse zou kunnen hebben: Red Hat. Ook hier is OpenStack de bindende factor. Deze keus is al minder voor de hand liggende. Red Hat heeft tot dusver geen ambitie getoond om zelf een cloudplatform op te zetten of zich vast te leggen op het Rackspace-platform. Het businessmodel van Red Hat is tenslotte gedefinieerd op basis van de verkoop van Linux-licenties. Die wil Red Hat het liefst aan zoveel mogelijk providers verkopen.

De geruchten over de verkoop – Rackspace zelf heeft het over strategische verkenningen – zorgen er in elk geval voor dat het aandeel sinds eind vorige week weer in de lift zit. Het aandeel boekt weer een bescheiden plusje.

Nog geen reacties

Laatste reacties

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Koen Stegeman, Editor-in-Chief & founder Hostingjournalist.com: Jammer Arnout, maar je hebt een mooie bijdrage aan de hosting industrie geleverd, en dat jaren lang....

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Dillard Blom: Jammer dat een 'instituut' verdwijnt, en daarmee een bron van informatie over actuele zaken (en opin...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
L.: Uit automatisme kijk ik toch nog steeds elke dag naar ispam.nl, toch de hoop dat er nog een berichtj...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Toni Donkers: Arnout bedankt! ik ga het missen dat is een feit!

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Marcel Stegeman: Ik zie het nu pas. Inderdaad jammer maar ik kijk nu al uit naar het volgende project.