Journalistiek

Onpartijdig, onafhankelijk nieuws, uitsluitend in dienst van het branchebelang.

PvdA en VVD Rotterdam: Verkoop datacenter Rotterdam Internet Exchange zeer vreemd

  • Door
  • Arnout Veenman
  • geplaatst op
  • 23 mei 2014 08:15 uur

Er is onrust over de huurverkoop van de datacenteractiviteiten van Stichting Rotterdam Internet Exchange aan Bytesnet B.V. dat eigendom is van het management van de stichting. SmartDC-eigenaar Stijn Koster noemde de overname in het AD eerder al concurrentievervalsing, gezien de activiteiten van de R-IX opgezet zijn met miljoenen euro subsidies, financiering en garanties van de gemeente Rotterdam.

In navolging van Koster hebben nu ook de PvdA en VVD in Rotterdam vragen aan het college van B&W van Rotterdam gesteld over de overname. Voor de management buy-out was namelijk de toestemming van het college van burgemeester en wethouders nodig. De achtergrond hiervan is dat de R-IX inclusief de datacenteractiviteiten van de stichting zwaar gesubsidieerd zijn door de gemeente. De gemeente gaf meer dan 650.000 euro subsidie en stelde zich garant voor een lening van 4,2 miljoen euro.

Uit de brief over goedkeuring van de management buy-out staat dat er in 2009 en 2011 borgstellingen zijn verleend aan de R-IX, deze zijn nadrukkelijk gegeven voor de datacenteractiviteiten en niet de internet exchange activiteiten, zo blijkt uit de brief:

In 2009 en 2011 zijn borgstellingen verleend aan de R-IX, waarmee investeringen in een  hoogwaardig datacenter zijn gedaan ten behoeve van Rotterdamse instellingen en bedrijven.  Deze faciliteiten waren ten tijde van het verlenen van deze borgstelling niet binnen Rotterdam  aanwezig.

Amper twee jaar later liet in 2013 het bestuur van de R-IX onderzoeken hoe de (gesubsidieerde!) datacenteractiviteiten buiten de R-iX konden worden ondergebracht, met een weinig verrassend resultaat:

Vanwege marktontwikkelingen heeft het bestuur van de R-IX in 2013 opdracht gegeven om te  onderzoeken of en op welke manier deze datacenter-activiteiten buiten de  verantwoordelijkheid van de R-IX gecontinueerd kunnen worden zodat de R-IX zich weer volledig kan richten op de onafhankelijke rol als internet exchange, Resultaat van dit onderzoek was dat een onderhandse management buy-out van de zittende directie (Bytesnet  B.V.) de belangen van zowel de stichting als de klanten van het datacenter het beste zou dienen.

De gemeenteraadfracties van zowel PvdA als VVD hebben het college van B&W om opheldering gevraagd. De toon wordt door de drie raadsleden (2x PvdA en 1x VVD) direct gezet:

De ontwikkeling van het datacenter van R-IX is tot stand gekomen met een financiële garantstelling van  de gemeente. Nu blijkt dat de directie van R-IX de nieuwe eigenaar is van het datacenter. Met andere woorden: de directie van R-IX heeft het datacenter met een relatief gering financieel risico kunnen ontwikkelen, om vervolgens eigenaar te worden. Andere marktpartijen lijken geen kans te hebben gekregen om ook een bod uit te brengen op het datacenter. De PvdA en de VVD vinden deze gang van zaken zeer vreemd en heeft daarom de een aantal vragen ter schriftelijke beantwoording.

De vraag waar de raadsleden antwoorden op willen hebben, is wie het onderzoek naar de verzelfstandiging van de datacenteractiviteiten heeft gedaan en hoe de onderhandse management buy-out de belangen van zowel de stichting als de klanten het beste dienen?

Daarnaast vragen de raadsleden aan het B&W waarom andere (markt)partijen geen bod hebben kunnen uitbrengen? Hoe is onderbouwd dat de transactie tegen marktconforme prijs was? Last but not least willen de raadsleden graag weten wat er precies betaald is voor de overname?

In reactie op de vragen van PvdA en VVD stelt Stijn Koster van SmartDC dat hij al vijf jaar met de gemeente in gesprek is over de marktverstoring en blij is dat de politiek nu reageert op zijn klachten.

Ik heb vaak het gevoel gehad te concurreren met de gemeente Rotterdam. Een gemeente hoort de marktwerking niet te verstoren. De oprichting van de bouw van de R-IX is sowieso vreemd: de gemeente stelde dat er geen carrier-neutral datacenters in Rotterdam en omgeving zijn te vinden. Echter zijn er alleen al in hetzelfde pand als de R-IX vier datacenters gevestigd. SmartDC staat nota bene ook in dezelfde straat als de R-IX.

Vraag van de dag

Wat vindt u van de datacenteractiviteiten Rotterdam Internet Exchange?
Bekijk resultaten
Nog geen reacties

Laatste reacties

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Koen Stegeman, Editor-in-Chief & founder Hostingjournalist.com: Jammer Arnout, maar je hebt een mooie bijdrage aan de hosting industrie geleverd, en dat jaren lang....

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Dillard Blom: Jammer dat een 'instituut' verdwijnt, en daarmee een bron van informatie over actuele zaken (en opin...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
L.: Uit automatisme kijk ik toch nog steeds elke dag naar ispam.nl, toch de hoop dat er nog een berichtj...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Toni Donkers: Arnout bedankt! ik ga het missen dat is een feit!

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Marcel Stegeman: Ik zie het nu pas. Inderdaad jammer maar ik kijk nu al uit naar het volgende project.