Journalistiek

Onpartijdig, onafhankelijk nieuws, uitsluitend in dienst van het branchebelang.

Internetbranche overhandigt NTD gedragscode

 • Door
 • Randy ten Have
 • geplaatst op
 • 13 oktober 2008 08:05 uur

Afgelopen donderdag overhandigde de Internetbranche de Notice and Take Down (NTD) gedragscode (PDF) aan staatssecretaris Frank Heemskerk tijdens een bijeenkomst bij het Ministerie van Economische Zaken in Den Haag. De voorbereiding van deze gedragscode heeft ruim een jaar geduurd en is vanuit de branche vrijwillig opgezet met behulp van diverse partijen.

Deelnemers zijn onder andere KPN, XS4ALL, CaiW, UPC, Ziggo, DHPA en ISPConnect. Hierdoor onderschrijft ruim 85% van de access providers en een belangrijke vertegenwoordiging van de hosters de NTD code. Zij hebben zich gezamenlijk ingezet tegen de aanwezigheid van onrechtmatige en strafbare informatie op (het Nederlandse deel van) het Internet. De code beschrijft op welke wijze partijen vorm en inhoud gaan geven op klachten bij aanwezigheid van deze inhoud.

Belangrijk om te weten is dat de code geen nieuwe wettelijke verplichtingen schept, maar juist is bedoeld om partijen te helpen om binnen de wettelijke kaders zorgvuldig te opereren bij het op verzoek van derden verwijderen informatie van Internet. Het voldoen van de code is dan ook vrijwillig, en kan niet worden afgedwongen. Maar juist omdat de NTD-code door de marktpartijen is ontstaan, lijkt de acceptatie hoog te liggen en door deze zelfregulering worden wettelijke verplichtingen voorkomen.

De Nederlandse Internetmarkt is groot. De huidige omzet aan Internet, access en hostingdiensten bedraagt ca. 250 miljard euro per jaar. Een goed, veilig en betrouwbaar Internet is belangrijk om economische groei binnen onze sector te houden. Als we kijken naar de groei over 5 jaar en uitgaan van een het slechtste en het beste scenario, zal de totale omzet in 2012 minimaal 360 miljard en maximaal 480 miljard – bijna het dubbele – bedragen. Het beste scenario kan enkel bereikt worden wanneer er een samenwerking is tussen de marktpartijen en overheid door vertrouwen te krijgen bij de eindgebruiker en te kijken naar de toekomst.

Staatssecretaris Frank Heemskerk ontvangt de NTD van ISP-Connect voorzitter Arnout Veenman

Staatssecretaris Frank Heemskerk ontvangt de NTD-code van Arnout Veenman

Staatssecretaris Frank Heemskerk sprak van een uniek precedent. “Voor het eerst in Europa weten we elkaar zo goed te vinden. Ik ben blij met de zelfregulering, dit leidt tot de meeste ondersteuning vanuit de sector zelf”. Wel benadrukt hij dat nog niet iedereen meedoet. Dit is wel belangrijk, om eventuele wettelijke verplichtingen te voorkomen. Ook andere partijen delen deze mening. Marion Koopman van XS4ALL omschrijft de NTD vooral als ‘duidelijkheid voor klant en klager’. Roelof Meijer van de SIDN ziet de NTD als ‘verantwoordelijkheid voor kwaliteit en integriteit’. ISPConnect voorzitter Arnout Veenman vindt de NTD-code bijdragen aan duidelijkheid en transparantie. De DHPA geeft aan dat dit een goed begin is voor samenwerking binnen de branche.

De NTD kent echter ook enkele valkuilen. ISP’s zullen niet gaan monitoren maar inhoud op verzoek van derden verwijderen, danwel NAW-gegevens verstrekken.
Andere onmiskenbaar onrechtmatige inhoud is bijvoorbeeld Kinderporno. Alle providers zullen meldingen hierover direct oppakken. Over gehoste sites in het buitenland is echter geen controle. Echter, door een – wederom vanuit de markt – samenwerking tussen het Ministerie van Justitie en de providers zal een onafhankelijk filter komen om deze inhoud te verwijderen.
Een grotere valkuil is de vraag “Wat is ongewenst en schadelijke informatie?”. Dit klinkt vrij subjectief. Er kan ongewenst of schadelijk materiaal zijn dat niet onrechtmatig is. Providers zullen dit veelal niet verwijderen. De tijd zal leren hoe hiermee omgegaan moet worden.

Memnon, 13 oktober 2008 9:00 am

Ben een beetje lui, maar heb je toevallig ook een linkje naar de tekst van de gedragscode ?

Dennis Wijnberg (JR Online), 13 oktober 2008 9:06 am

Heb je volgende keer ook andere schoenen onder dat pak? :p

Als ik kijk naar hoe de rest gekleed is was het mooi geweest om daar in mee te gaan, maargoed :p Een kniesoor (ik dus) die daar op let!

Verder mooi dat er ontwikkeling is op dit vlak!

Arnout Veenman, 13 oktober 2008 9:14 am

@Memnon, natuurlijk: http://www.samentegencybercrime.nl/UserFiles/File/,DanaInfo=ex01tp+NTD_Gedragscode_Opmaak.pdf

@Dennis Wijnberg, witte schoenen zijn een trademark van mij, als ik ze niet aan heb, dan herkennen ze me niet meer in Den Haag ;-)

Dennis Wijnberg (JR Online), 13 oktober 2008 9:16 am

@Arnout; Geloof ik graag, vind het ook absoluut wel leuk hoor. Alleen ze zouden in mijn optiek iets minder sportief mogen zijn, maar dat heeft iets met smaak en twisten te maken :)

Marno, 13 oktober 2008 9:49 am

Zie trouwens ook de webcast van ISPConnect:

http://www.ispconnect.nl/nieuwsbericht/2008/10/webcast-notice-and-takedown-gedragscode/

Sam, 13 oktober 2008 9:58 am

Die witte schoenen vallen wel erg op he...

Sebastiaan Stok, 13 oktober 2008 11:08 am

Jezus dat jullie daar op letter zeg :)
Hij staat te minsten nog in pak, ik ben niet zo'n smoking drager.

Zeg, de NTD die ICTRecht hanteert bij het samenstellen van AV's.
Loopt deze ongeveer het zelfde?

Jeroen, 13 oktober 2008 12:42 pm

Die schoenen kunnen ├ęcht niet! ;)

Toon, 13 oktober 2008 4:39 pm

Die schoenen waren hier ook het 1e die zorgde voor een lach op me gezicht ;)

Arnoud Engelfriet (ICTRecht), 13 oktober 2008 5:39 pm

@Sebastiaan: ja, onze procedure loopt in grote lijnen hetzelfde. Het voornaamste verschil is dat onze procedure concreet zegt wanneer je ons moet bellen, en de NTD gedragscode niet. :)

@Schoenen: jemig!

Koos de Heer, 14 oktober 2008 4:58 pm

De 250 miljard omzet die je noemt is eigenlijk nog veel te laag. Dat is alleen de omzet van de internet-branche zelf. Als je bedenkt hoeveel bedrijven voor hun bedrijfsvoering gebruik maken van internet, gaat het om een veelvoud daarvan. En dat is ook omzet die afhankelijk is van een veilig en betrouwbaar internet.

Arjan Bijnen, 15 oktober 2008 12:13 am

@Dennis Wijnberg, witte schoenen zijn een trademark van mij, als ik ze niet aan heb, dan herkennen ze me niet meer in Den Haag.

@Arnout: Zo wordt Bas van Toor ook amper herkend zonder clownspak. Maar als ze je zonder die witte schoenen niet herkennen, vinden ze het dan wel zo belangrijk??

 • Pingback: Randy’s weblog » Foto’s uit de telefoon

 • Laatste reacties

  Bedankt voor het succes van ISPam.nl
  Koen Stegeman, Editor-in-Chief & founder Hostingjournalist.com: Jammer Arnout, maar je hebt een mooie bijdrage aan de hosting industrie geleverd, en dat jaren lang....

  Bedankt voor het succes van ISPam.nl
  Dillard Blom: Jammer dat een 'instituut' verdwijnt, en daarmee een bron van informatie over actuele zaken (en opin...

  Bedankt voor het succes van ISPam.nl
  L.: Uit automatisme kijk ik toch nog steeds elke dag naar ispam.nl, toch de hoop dat er nog een berichtj...

  Bedankt voor het succes van ISPam.nl
  Toni Donkers: Arnout bedankt! ik ga het missen dat is een feit!

  Bedankt voor het succes van ISPam.nl
  Marcel Stegeman: Ik zie het nu pas. Inderdaad jammer maar ik kijk nu al uit naar het volgende project.