Journalistiek

Onpartijdig, onafhankelijk nieuws, uitsluitend in dienst van het branchebelang.

Veiligheid en samenwerking bij clouddiensten

  • Door
  • Rashid Niamat
  • geplaatst op
  • 5 juni 2014 09:55 uur

De vraag die elke internetondernemer zich regelmatig dient te stellen is: hoe blijft mijn dienstverlening veilig en aantrekkelijk voor bestaande en nieuwe klanten. Het beantwoorden van deze ogenschijnlijk simpele vraag is niets meer of minder dat het verwoorden van je bestaansrecht als ondernemer in deze dynamische sector.

Tot iets meer dan een jaar geleden was het antwoord op die vraag ook compleet anders dan het nu is. Door de onthullingen van Snowden werd opeens een veel groter deel van de markt aan de vraag- en aanbodzijde en zowel nationaal als internationaal wakkergeschud. Wat men al meende te weten over de Patriot Act en FISMA bleek niet meer te zijn dan een topje van een ijsberg. De impact van die twee was al heftig en zorgde permanent voor discussies, sinds vorig jaar is dat alleen maar erger geworden.

Wat we sindsdien aan rapporten en persberichten voorbij hebben zien komen op de ISPam-redactie, is indrukwekkend. Publicaties die aantonen dat landen, aanbieders of toepassingen risicovol zijn, minder dan ooit vertrouwd worden, voeren de boventoon. Oplossingen waar de markt en de redactie snel doorheen prikken zijn overigens ook nadrukkelijk vertegenwoordigd. Je zou hierdoor kunnen constateren dat de markt dringend op zoek is naar een antwoord op de vraag: hoe krijgen we weer enige rust terug op de markt.

Een mogelijke oplossing zou kunnen zijn meer en vooral andere samenwerking en dat op een wijze die we tot voor kort overbodig en overkill zouden noemen. Concreet voorbeeld hiervan is de samenwerking tussen een Duitse provider en een Zwitserse cloudaanbieder. Wat hier interessant aan is? Weet dat Duitsland hoger staat aangeschreven dan Nederland als het gaat om veiligheid van data en Zwitserland weer hoger dan Duitsland. Wat we zien is dat er bewust wordt gekozen door CloudControl voor het inkopen van de white labelled PaaS-dienst van het Zwitserse Exoscale. Het argument dat partijen hanteren is: iedereen moet doen waar hij/zij het beste in is. In Duitsland zijn goede PaaS-aanbieders, maar het Zwitsers aanbod is gewoon het veiligst (of dat waar is laten we even buiten beschouwing).

CloudControl zegt feitelijk: we gaan niet voor goed, niet voor beter maar voor het Beste! Dat daarbij expliciet voor internationale samenwerking wordt gekozen is echt opvallend te noemen. Hoeveel partijen in Nederland zijn al zover dat ze internationale samenwerking op dit niveau kunnen realiseren?

Nog geen reacties

Laatste reacties

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Koen Stegeman, Editor-in-Chief & founder Hostingjournalist.com: Jammer Arnout, maar je hebt een mooie bijdrage aan de hosting industrie geleverd, en dat jaren lang....

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Dillard Blom: Jammer dat een 'instituut' verdwijnt, en daarmee een bron van informatie over actuele zaken (en opin...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
L.: Uit automatisme kijk ik toch nog steeds elke dag naar ispam.nl, toch de hoop dat er nog een berichtj...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Toni Donkers: Arnout bedankt! ik ga het missen dat is een feit!

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Marcel Stegeman: Ik zie het nu pas. Inderdaad jammer maar ik kijk nu al uit naar het volgende project.