Journalistiek

Onpartijdig, onafhankelijk nieuws, uitsluitend in dienst van het branchebelang.

Zweden wil datacenters lokken met extreem lage energiebelasting – update

  • Door
  • Jeroen Mulder
  • geplaatst op
  • 26 mei 2014 13:40 uur

Nederland – en in het bijzonder Amsterdam – is een geliefde plek voor datacenterbouwers. Maar Nederland krijgt in elk geval een concurrent bij: Zweden. Binnen is binnenkort is de energiebelasting in Zweden zelfs nóg lager dan in Nederland. Zweden heeft vergevorderde plannen om diverse belastingen behoorlijk te verlagen en zo datacenterbedrijven naar het land te halen.

Om te beginnen gaat het om de energiebelasting. Op dit moment betaalt een datacenter nog 0,02 cent per kWh elektriciteit, de Zweden willen dit terugbrengen naar 0,01 cent. Daarnaast wil de Zweedse fiscus het belastingtarief voor bedrijven verminderen van de huidige 22 naar 20 procent. Ter vergelijking in Nederland betaalt een datacenter 11,85 cent voor de eerste 10.000 kWh, daarboven tot 50.000 kWh 4,3 cent per kWh en 0,1 cent per kWh tot 10 miljoen kWh en voor het overige gebruik daarboven 0,05 cent per kWh.

Volgens de Zweedse kranten is de tariefsverlaging vooral bedoeld om de concurrentie met andere landen in de Nordics aan te kunnen en niet zozeer gericht op concurrentie met andere EU-landen. Facebook opende vorig jaar weliswaar een groot datacenter in Zweden, maar twee jaar eerder besloot Google nog om uit te wijken naar buurland Finland, volgens de Zweedse pers omdat de Finnen Google beter condities konden garanderen.

Update: In het artikel werd ten onrechte gesuggereerd dat de energiebelasting in Nederland een stuk hoger ligt. Echter door de staffels die worden gehanteerd, is Nederland voor de meeste grote datacenters qua energiebelasting bijna net zo goedkoop als Zweden.

ISPam.nl Job board

Nog geen reacties

Deel uw reactie met andere ISPam.nl lezers

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

MELD U AAN VOOR DE NIEUWSBRIEF
Feedback!
Fill out my online form.
Laatste reacties

Uitgelicht bedrijfsnieuws van 14 september 2016
calculo de creditos de consumo: Hervorragend – lange nicht’s mehr von Euch gelesen. Dafür habt Ihr Euch ja diesmal gr...

VMWare op Amazon kan grote impact hebben op cloudmarkt
Jeroen: Typisch een aankondiging voordat het product volwassen is. Als je denkt meteen te kunnen beginnen de...

Switch Datacenters realiseert upgrade naar Tier 4, implementeert ‘indirect adiabatische koeling’ voor ultra-energiezuinige PUE (1,07)
Arjan: Dat iets naar Tier lijnen gebouwd is kunnen we natuurlijk allemaal roepen, enige daadwerkelijke Tier...

VMWare op Amazon kan grote impact hebben op cloudmarkt
Sven: Wat ook interessant aan deze deal is wat dit betekent voor de eerdere samenwerking die Vmware sloot ...

Nieuw kantoor voor Cegeka
Bart ter Veer: Gefeliciteerd Cegeka, met deze mooie nieuwe huisvesting!