Journalistiek

Onpartijdig, onafhankelijk nieuws, uitsluitend in dienst van het branchebelang.

Zweden wil datacenters lokken met extreem lage energiebelasting – update

  • Door
  • Jeroen Mulder
  • geplaatst op
  • 26 mei 2014 13:40 uur

Nederland – en in het bijzonder Amsterdam – is een geliefde plek voor datacenterbouwers. Maar Nederland krijgt in elk geval een concurrent bij: Zweden. Binnen is binnenkort is de energiebelasting in Zweden zelfs nóg lager dan in Nederland. Zweden heeft vergevorderde plannen om diverse belastingen behoorlijk te verlagen en zo datacenterbedrijven naar het land te halen.

Om te beginnen gaat het om de energiebelasting. Op dit moment betaalt een datacenter nog 0,02 cent per kWh elektriciteit, de Zweden willen dit terugbrengen naar 0,01 cent. Daarnaast wil de Zweedse fiscus het belastingtarief voor bedrijven verminderen van de huidige 22 naar 20 procent. Ter vergelijking in Nederland betaalt een datacenter 11,85 cent voor de eerste 10.000 kWh, daarboven tot 50.000 kWh 4,3 cent per kWh en 0,1 cent per kWh tot 10 miljoen kWh en voor het overige gebruik daarboven 0,05 cent per kWh.

Volgens de Zweedse kranten is de tariefsverlaging vooral bedoeld om de concurrentie met andere landen in de Nordics aan te kunnen en niet zozeer gericht op concurrentie met andere EU-landen. Facebook opende vorig jaar weliswaar een groot datacenter in Zweden, maar twee jaar eerder besloot Google nog om uit te wijken naar buurland Finland, volgens de Zweedse pers omdat de Finnen Google beter condities konden garanderen.

Update: In het artikel werd ten onrechte gesuggereerd dat de energiebelasting in Nederland een stuk hoger ligt. Echter door de staffels die worden gehanteerd, is Nederland voor de meeste grote datacenters qua energiebelasting bijna net zo goedkoop als Zweden.

Nog geen reacties

Laatste reacties

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Koen Stegeman, Editor-in-Chief & founder Hostingjournalist.com: Jammer Arnout, maar je hebt een mooie bijdrage aan de hosting industrie geleverd, en dat jaren lang....

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Dillard Blom: Jammer dat een 'instituut' verdwijnt, en daarmee een bron van informatie over actuele zaken (en opin...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
L.: Uit automatisme kijk ik toch nog steeds elke dag naar ispam.nl, toch de hoop dat er nog een berichtj...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Toni Donkers: Arnout bedankt! ik ga het missen dat is een feit!

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Marcel Stegeman: Ik zie het nu pas. Inderdaad jammer maar ik kijk nu al uit naar het volgende project.