Journalistiek

Onpartijdig, onafhankelijk nieuws, uitsluitend in dienst van het branchebelang.

Het effect van een Facebook datacenter op de lokale werkgelegenheid

  • Door
  • Veenman
  • geplaatst op
  • 28 mei 2014 09:00 uur

Wat is de impact van een groot datacenter op de lokale werkgelegenheid? Dat dit een goede vraag is, vond ook Facebook. Daarom liet de sociale netwerksite een onderzoek doen naar de economische impact van hun datacenter in Prineville, Oregon. Naast wat de bouw van het datacenter aan werkgelegenheid oplevert, is er ook gekeken wat het datacenter oplevert wanneer het eenmaal in bedrijf is.

Economische impact

De bouw van het datacenter zelf leverde heel Oregon maar liefst 573,2 miljoen dollar aan investeringen en omzet op en 3.592 manjaren aan werk. Deze kunnen worden uitgesplitst in 292,2 miljoen dollar investeringen en 1.456 banen voor het bouwen zelf, 129,6 miljoen dollar aan omzet en 838 banen bij leveranciers en 150,7 miljoen dollar aan omzet en 1.298 banen bij de rest van de middenstand in Oregon.

Banen

Opvallend is de hoeveelheid werkgelegenheid die het Facebook datacenter oplevert wanneer het bedrijf is. Allereerst creƫert Facebook zelf banen door personeel aan te nemen dat in het datacenter werkt. Daarnaast blijken er op elke tien medewerkers van Facebook zelf, veertien banen buiten het bedrijf te zijn ontstaan. De door het datacenter ontstane banen bevinden zich vooral bij bedrijven in de directe omgeving van het datacenter. Totaal was het Facebook datacenter in 2013 goed voor 266 banen in Oregon.

Op elk miljoen dollar die Facebook aan salaris betaalt, ontstaat er voor een half miljoen dollar aan banen buiten het bedrijf. Wanneer de cijfers consequent zijn, dan verdienen 10 Facebook-medewerkers met hun baan, blijkbaar net zoveel als 28 medewerkers die buiten het bedrijf een baan hebben door het datacenter. Het is niet duidelijk of de banen bij Facebook heel goed betalen of de banen die ontstaan buiten het datacenter juist minder goed.

Facebook operationeel

Het volledige onderzoek over het Facebook datacenter in Prineville is hier te lezen.

 

Nog geen reacties

Laatste reacties

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Koen Stegeman, Editor-in-Chief & founder Hostingjournalist.com: Jammer Arnout, maar je hebt een mooie bijdrage aan de hosting industrie geleverd, en dat jaren lang....

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Dillard Blom: Jammer dat een 'instituut' verdwijnt, en daarmee een bron van informatie over actuele zaken (en opin...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
L.: Uit automatisme kijk ik toch nog steeds elke dag naar ispam.nl, toch de hoop dat er nog een berichtj...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Toni Donkers: Arnout bedankt! ik ga het missen dat is een feit!

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Marcel Stegeman: Ik zie het nu pas. Inderdaad jammer maar ik kijk nu al uit naar het volgende project.