Journalistiek

Onpartijdig, onafhankelijk nieuws, uitsluitend in dienst van het branchebelang.

17.427 nieuwe TLD-domeinnamen geregistreerd in Nederland

  • Door
  • Arnout Veenman
  • geplaatst op
  • 2 juni 2014 10:31 uur

Sinds het begin dit jaar mogelijk is om domeinnamen te registreren onder nieuwe TLD’s. Nederland is met bijna 17.500 domeinnamen goed voor 2% van alle domeinnamen die onder nieuwe TLD’s geregistreerd zijn. Wereldwijd zijn er op dit moment al 891.581 domeinnamen geregistreerd.

In totaal zijn er 17.427 nieuwe TLD-domeinnamen geregistreerd door Nederlanders, dat blijkt uit statistieken van nTLDStats. Daarmee staat Nederland op de 10de plaats. De populairste nieuwe extensies zijn .tips (2.003 domeinnamen), .today (956 domeinnamen), .guru (815 domeinnamen), .center (792 domeinnamen) en .club (725 domeinnamen).

De top 10 populairste nieuwe TLD’s zijn goed voor bijna de helft van alle in Nederland geregistreerde domeinnamen onder nieuwe TLD’s, de overige 101 nieuwe TLD’s waar tenminste één domeinnaam in Nederland onder geregistreerd is, zijn goed voor de overige 54,1%. Daarnaast zijn er ook 174 nieuwe TLD’s waar in Nederland (nog) géén enkele domeinnaam onder is geregistreerd.

In mei werden er totaal 3.929 domeinnamen door Nederlanders onder nieuwe TLD’s geregistreerd. Op 1 mei waren er nog 13.824 domeinnamen geregistreerd, een maand later op 1 juni was dit aantal toegenomen tot 17.753.

Openprovider is de enige Nederlandse ICANN accredited registrar die zelf een overeenkomst met nieuwe TLD-registries heeft en rechtstreeks domeinnamen onder nieuwe TLD’s bij de registries kan registreren. Daardoor is ook bekend dat bij Openprovider 2979 domeinnamen onder nieuwe TLD’s waren geregistreerd op 1 mei. Op 1 juni was dit aantal toegenomen tot 3536. Dat betekent een netto toename van 557 domeinnamen in één maand.

Wereldwijd zijn er 891.581 domeinnamen onder nieuwe TLD’s geregistreerd. Op 1 mei waren dat er nog 674.690 en op 1 juni was dat aantal toegenomen tot 891.428. Dat komt neer op een groei van 217.738 domeinnamen in één maand.

Een opvallende statistiek is dat maar amper 1.999 van alle domeinnamen onder nieuwe TLD’s gesigneerd zijn met DNSSEC. Er is duidelijk nog flink werk aan de winkel om DNSSEC (wereldwijd) een succes te maken.

Nog geen reacties

Laatste reacties

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Koen Stegeman, Editor-in-Chief & founder Hostingjournalist.com: Jammer Arnout, maar je hebt een mooie bijdrage aan de hosting industrie geleverd, en dat jaren lang....

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Dillard Blom: Jammer dat een 'instituut' verdwijnt, en daarmee een bron van informatie over actuele zaken (en opin...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
L.: Uit automatisme kijk ik toch nog steeds elke dag naar ispam.nl, toch de hoop dat er nog een berichtj...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Toni Donkers: Arnout bedankt! ik ga het missen dat is een feit!

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Marcel Stegeman: Ik zie het nu pas. Inderdaad jammer maar ik kijk nu al uit naar het volgende project.