Journalistiek

Onpartijdig, onafhankelijk nieuws, uitsluitend in dienst van het branchebelang.

‘PUE niet meer geschikt voor meten energie-efficiency datacenters’

  • Door
  • Jeroen Mulder
  • geplaatst op
  • 3 juni 2014 08:29 uur

PUE is nog steeds een van de belangrijkste waarden om de energie-efficiency van datacenters uit te drukken. Het Uptime Institute onderzoekt elk jaar de gemiddelde PUE-waarde in de Amerikaanse datacenters, maar de uitkomsten geven een aardig beeld voor alle datacenters. Volgens het laatste onderzoek zakt de PUE-waarde niet meer, maar stijgt deze zelfs. De conclusie lijkt enigszins gerechtvaardigd: PUE heeft zijn langste tijd gehad.

Uptime begon haar jaarlijkse onderzoeken in 2011 en bepaalde toen een gemiddelde PUE van 1,89. Dat cijfer daalde in 2012 naar 1,8 en in 2013 liefst naar 1,67. Dit jaar publiceert Uptime een gemiddelde PUE van 1,7. Natuurlijk zijn er altijd nog datacenters die streven naar een zo laag mogelijke waarde, tussen 1 en 1,2. Maar de ‘hype’ lijkt enigszins voorbij te zijn. De waarde die ooit eens door HP werd geïntroduceerd, is over de houdbaarheidsdatum.

Volgens Uptime wordt de PUE vertekend door het feit dat er veel oude servers nog worden meegerekend. Servers die geen functie meer hebben, maar nog wel energie verbruiken. Dat lijkt echter onwaarschijnlijk. PUE wordt over het algemeen simpelweg niet meer als ‘leidend’ beschouwd. Het enige dat dit cijfer uitdrukt is de totale energieconsumptie van een datacenter en de energie die IT-apparatuur verbruikt binnen het datacenter. Het wordt echter vaak gebruikt om aan te duiden hoe milieuvriendelijk of duurzaam een datacenter eigenlijk is: hoe minder energie, des te kleiner de ‘footprint’ op het milieu. Maar PUE zegt daar niets over.

Om te beginnen zijn voortdurend investeringen nodig om de PUE laag te houden: investeringen in nieuwe, zuinigere machines. Maar de productie van die machines telt in termen van duurzaamheid natuurlijk gewoon mee. En wat zegt de PUE over de productie van datacenters? Inmiddels wordt er al jaren gewerkt aan nieuwe standaarden, zoals DCEP (Data Center Energy Production) dat meer kijkt naar de hoeveelheid energie die nodig is om businessoutput te genereren. Die normen zijn echter nog lang geen gemeengoed en PUE heeft als marketinginstrument nog lang niet afgedaan. Ondanks onderzoeken die aantonen dat de norm de lading niet meer dekt.

Vraag van de dag

Is er een nieuwe standaard voor energie-efficiency van datacenters nodig?
Bekijk resultaten

ISPam.nl Job board

Mark, 4 juni 2014 3:10 pm

Het lijkt mij een hindernis om een nieuwe norm te bedenken die ook werkt voor VPS/colo/dedicated. Als je kijkt naar output moet je eerst output zo definiëren dat dit allemaal als output met een bepaalde "waarde" gaat gelden. Vervolgens krijg je spelers die gaan kijken naar wat er onder valt en gaan proberen er zo goed mogelijk uit te komen en anderen die het volledig negeren.

Deel uw reactie met andere ISPam.nl lezers

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

MELD U AAN VOOR DE NIEUWSBRIEF
Feedback!
Fill out my online form.
Laatste reacties

VMWare op Amazon kan grote impact hebben op cloudmarkt
Jeroen: Typisch een aankondiging voordat het product volwassen is. Als je denkt meteen te kunnen beginnen de...

Switch Datacenters realiseert upgrade naar Tier 4, implementeert ‘indirect adiabatische koeling’ voor ultra-energiezuinige PUE (1,07)
Arjan: Dat iets naar Tier lijnen gebouwd is kunnen we natuurlijk allemaal roepen, enige daadwerkelijke Tier...

VMWare op Amazon kan grote impact hebben op cloudmarkt
Sven: Wat ook interessant aan deze deal is wat dit betekent voor de eerdere samenwerking die Vmware sloot ...

Nieuw kantoor voor Cegeka
Bart ter Veer: Gefeliciteerd Cegeka, met deze mooie nieuwe huisvesting!

Previder eerste Nederlandse datacenter met zonnepanelen
Previder: De zonnepanelen leveren een beperkt deel van de totaal benodigde stroom voor het datacenter. Maar do...