Journalistiek

Onpartijdig, onafhankelijk nieuws, uitsluitend in dienst van het branchebelang.

‘PUE niet meer geschikt voor meten energie-efficiency datacenters’

  • Door
  • Jeroen Mulder
  • geplaatst op
  • 3 juni 2014 08:29 uur

PUE is nog steeds een van de belangrijkste waarden om de energie-efficiency van datacenters uit te drukken. Het Uptime Institute onderzoekt elk jaar de gemiddelde PUE-waarde in de Amerikaanse datacenters, maar de uitkomsten geven een aardig beeld voor alle datacenters. Volgens het laatste onderzoek zakt de PUE-waarde niet meer, maar stijgt deze zelfs. De conclusie lijkt enigszins gerechtvaardigd: PUE heeft zijn langste tijd gehad.

Uptime begon haar jaarlijkse onderzoeken in 2011 en bepaalde toen een gemiddelde PUE van 1,89. Dat cijfer daalde in 2012 naar 1,8 en in 2013 liefst naar 1,67. Dit jaar publiceert Uptime een gemiddelde PUE van 1,7. Natuurlijk zijn er altijd nog datacenters die streven naar een zo laag mogelijke waarde, tussen 1 en 1,2. Maar de ‘hype’ lijkt enigszins voorbij te zijn. De waarde die ooit eens door HP werd geïntroduceerd, is over de houdbaarheidsdatum.

Volgens Uptime wordt de PUE vertekend door het feit dat er veel oude servers nog worden meegerekend. Servers die geen functie meer hebben, maar nog wel energie verbruiken. Dat lijkt echter onwaarschijnlijk. PUE wordt over het algemeen simpelweg niet meer als ‘leidend’ beschouwd. Het enige dat dit cijfer uitdrukt is de totale energieconsumptie van een datacenter en de energie die IT-apparatuur verbruikt binnen het datacenter. Het wordt echter vaak gebruikt om aan te duiden hoe milieuvriendelijk of duurzaam een datacenter eigenlijk is: hoe minder energie, des te kleiner de ‘footprint’ op het milieu. Maar PUE zegt daar niets over.

Om te beginnen zijn voortdurend investeringen nodig om de PUE laag te houden: investeringen in nieuwe, zuinigere machines. Maar de productie van die machines telt in termen van duurzaamheid natuurlijk gewoon mee. En wat zegt de PUE over de productie van datacenters? Inmiddels wordt er al jaren gewerkt aan nieuwe standaarden, zoals DCEP (Data Center Energy Production) dat meer kijkt naar de hoeveelheid energie die nodig is om businessoutput te genereren. Die normen zijn echter nog lang geen gemeengoed en PUE heeft als marketinginstrument nog lang niet afgedaan. Ondanks onderzoeken die aantonen dat de norm de lading niet meer dekt.

[advpoll id=”43″ title=”Vraag van de dag” width=”100%”]

Mark, 4 juni 2014 3:10 pm

Het lijkt mij een hindernis om een nieuwe norm te bedenken die ook werkt voor VPS/colo/dedicated. Als je kijkt naar output moet je eerst output zo definiëren dat dit allemaal als output met een bepaalde "waarde" gaat gelden. Vervolgens krijg je spelers die gaan kijken naar wat er onder valt en gaan proberen er zo goed mogelijk uit te komen en anderen die het volledig negeren.

Laatste reacties

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Koen Stegeman, Editor-in-Chief & founder Hostingjournalist.com: Jammer Arnout, maar je hebt een mooie bijdrage aan de hosting industrie geleverd, en dat jaren lang....

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Dillard Blom: Jammer dat een 'instituut' verdwijnt, en daarmee een bron van informatie over actuele zaken (en opin...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
L.: Uit automatisme kijk ik toch nog steeds elke dag naar ispam.nl, toch de hoop dat er nog een berichtj...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Toni Donkers: Arnout bedankt! ik ga het missen dat is een feit!

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Marcel Stegeman: Ik zie het nu pas. Inderdaad jammer maar ik kijk nu al uit naar het volgende project.