Journalistiek

Onpartijdig, onafhankelijk nieuws, uitsluitend in dienst van het branchebelang.

Amazon ligt met straatlengtes voor in de cloudmarkt

  • Door
  • Jeroen Mulder
  • geplaatst op
  • 12 juni 2014 08:01 uur

‘De’ cloud bestaat niet. Net zo min als er iets bestaat zoals ‘het’ internet. Wie naar de lucht kijkt, ziet meer dan één wolk. Die wolkmetafoor is absoluut treffend gekozen, want ‘cloud’ bestaat uit diverse wolken, beter: netwerken. En de partij die in staat is om die verschillende wolken aan elkaar te knopen of zelfs te ‘controleren’, is spekkoper. Amazon is hard op weg om de belangrijkste partij te worden in de clouds, ook als orchestrator.

Amazon maakte vorige week bekend een nieuwe portal te lanceren voor VMware. Dat lijkt op zich geen bijzonder nieuws: cloudproviders lanceren voortdurend interfaces met cloudproducten, waaronder hypervisors, van leveranciers. Maar voor wie bedenkt dat een aanzienlijk aantal bedrijven hun cloudomgevingen op VMware draaien, is dit nieuws wel interessant. AWS creëert voor zichzelf mogelijkheden om meer actief worden op de enterprisemarkt. Amazon dekt op dit moment ruim 80 procent van de totale cloudmarkt af, maar uitgerekend bij grotere bedrijven – zeker in Europa – is AWS een provider die geen vaste grond onder de voeten heeft. Dat kon met deze nieuwe VMware-propositie wel eens snel veranderen.  Hoewel er altijd één struikelblok blijft: de Patriot Act.

De nieuwe service maakt het mogelijk om via een bestaande Active Directory, gekoppeld aan een VMware-omgeving – direct instances aan te maken binnen AWS. Daarvoor integreert Amazon VMware vCenter met haar eigen orchestration-tooling. Voordeel voor klanten: vanuit een bestaande VMware-omgeving is het per direct mogelijk om IaaS-capaciteit aan te vragen binnen AWS en dit centraal te beheren vanuit één en dezelfde portal, die bovendien volledig integreert met Active Directory. Vooral voor bedrijven die snel ontwikkel- of testplatformen beschikbaar willen hebben, biedt dit grote mogelijkheden. Vooral omdat ze de nieuwe servers vanuit hun bestaande vCenter kunnen managen.

Via een portal kunnen systeembeheerders dus de eigen cloudstack en de servers in AWS beheren, waarbij ze capaciteit over de diverse ‘oplossingen’ kunnen verdelen. Altijd. En klanten van Amazon is de nieuwe portal zelfs gratis. Amazon vergroot op deze manier weer de afstand tot Google en Azure, hoewel Microsoft ook oplossingen kent waarmee de virtuals en cloud-instances centraal kunnen worden gemanaged. Amazon ligt evenwel met straatlengtes voor.

 

ISPam.nl Job board

Nog geen reacties

Deel uw reactie met andere ISPam.nl lezers

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

MELD U AAN VOOR DE NIEUWSBRIEF
Feedback!
Fill out my online form.
Laatste reacties

VMWare op Amazon kan grote impact hebben op cloudmarkt
Jeroen: Typisch een aankondiging voordat het product volwassen is. Als je denkt meteen te kunnen beginnen de...

Switch Datacenters realiseert upgrade naar Tier 4, implementeert ‘indirect adiabatische koeling’ voor ultra-energiezuinige PUE (1,07)
Arjan: Dat iets naar Tier lijnen gebouwd is kunnen we natuurlijk allemaal roepen, enige daadwerkelijke Tier...

VMWare op Amazon kan grote impact hebben op cloudmarkt
Sven: Wat ook interessant aan deze deal is wat dit betekent voor de eerdere samenwerking die Vmware sloot ...

Nieuw kantoor voor Cegeka
Bart ter Veer: Gefeliciteerd Cegeka, met deze mooie nieuwe huisvesting!

Previder eerste Nederlandse datacenter met zonnepanelen
Previder: De zonnepanelen leveren een beperkt deel van de totaal benodigde stroom voor het datacenter. Maar do...