Journalistiek

Onpartijdig, onafhankelijk nieuws, uitsluitend in dienst van het branchebelang.

Amazon ligt met straatlengtes voor in de cloudmarkt

  • Door
  • Jeroen Mulder
  • geplaatst op
  • 12 juni 2014 08:01 uur

‘De’ cloud bestaat niet. Net zo min als er iets bestaat zoals ‘het’ internet. Wie naar de lucht kijkt, ziet meer dan één wolk. Die wolkmetafoor is absoluut treffend gekozen, want ‘cloud’ bestaat uit diverse wolken, beter: netwerken. En de partij die in staat is om die verschillende wolken aan elkaar te knopen of zelfs te ‘controleren’, is spekkoper. Amazon is hard op weg om de belangrijkste partij te worden in de clouds, ook als orchestrator.

Amazon maakte vorige week bekend een nieuwe portal te lanceren voor VMware. Dat lijkt op zich geen bijzonder nieuws: cloudproviders lanceren voortdurend interfaces met cloudproducten, waaronder hypervisors, van leveranciers. Maar voor wie bedenkt dat een aanzienlijk aantal bedrijven hun cloudomgevingen op VMware draaien, is dit nieuws wel interessant. AWS creëert voor zichzelf mogelijkheden om meer actief worden op de enterprisemarkt. Amazon dekt op dit moment ruim 80 procent van de totale cloudmarkt af, maar uitgerekend bij grotere bedrijven – zeker in Europa – is AWS een provider die geen vaste grond onder de voeten heeft. Dat kon met deze nieuwe VMware-propositie wel eens snel veranderen.  Hoewel er altijd één struikelblok blijft: de Patriot Act.

De nieuwe service maakt het mogelijk om via een bestaande Active Directory, gekoppeld aan een VMware-omgeving – direct instances aan te maken binnen AWS. Daarvoor integreert Amazon VMware vCenter met haar eigen orchestration-tooling. Voordeel voor klanten: vanuit een bestaande VMware-omgeving is het per direct mogelijk om IaaS-capaciteit aan te vragen binnen AWS en dit centraal te beheren vanuit één en dezelfde portal, die bovendien volledig integreert met Active Directory. Vooral voor bedrijven die snel ontwikkel- of testplatformen beschikbaar willen hebben, biedt dit grote mogelijkheden. Vooral omdat ze de nieuwe servers vanuit hun bestaande vCenter kunnen managen.

Via een portal kunnen systeembeheerders dus de eigen cloudstack en de servers in AWS beheren, waarbij ze capaciteit over de diverse ‘oplossingen’ kunnen verdelen. Altijd. En klanten van Amazon is de nieuwe portal zelfs gratis. Amazon vergroot op deze manier weer de afstand tot Google en Azure, hoewel Microsoft ook oplossingen kent waarmee de virtuals en cloud-instances centraal kunnen worden gemanaged. Amazon ligt evenwel met straatlengtes voor.

 

Nog geen reacties

Laatste reacties

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Koen Stegeman, Editor-in-Chief & founder Hostingjournalist.com: Jammer Arnout, maar je hebt een mooie bijdrage aan de hosting industrie geleverd, en dat jaren lang....

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Dillard Blom: Jammer dat een 'instituut' verdwijnt, en daarmee een bron van informatie over actuele zaken (en opin...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
L.: Uit automatisme kijk ik toch nog steeds elke dag naar ispam.nl, toch de hoop dat er nog een berichtj...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Toni Donkers: Arnout bedankt! ik ga het missen dat is een feit!

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Marcel Stegeman: Ik zie het nu pas. Inderdaad jammer maar ik kijk nu al uit naar het volgende project.