Journalistiek

Onpartijdig, onafhankelijk nieuws, uitsluitend in dienst van het branchebelang.

123Cloud failliet verklaard

  • Door
  • Arnout Veenman
  • geplaatst op
  • 11 juni 2014 16:39 uur

De Nederlandse cloudprovider 123Cloud is failliet verklaard. Op 5 juni werd het faillissement al door de rechtbank Rotterdam uitgesproken. In een reactie tegenover ISPam.nl laat 123Cloud directeur Marco van den Akker weten dat hij zelf al maanden vóór het faillissement had besloten de stekker eruit te trekken.

Van den Akker stelt dat hij zijn bedrijf 123Cloud vier jaar de tijd had gegeven om een succes te worden. Nu dat niet gelukt was had hij al op 31 december 2013 besloten om er mee te stoppen. De resterende periode in 2014 tot aan het faillissement is daarna gebruikt om alle klanten te migreren naar andere cloudproviders. Toen de laatste nog (betalende) klanten was gemigreerd werd de infrastructuur uitgeschakeld én is het faillissement aangevraagd. Het faillissement werd daarna op 5 juni 2014 door de rechtbank Rotterdam uitgesproken.

Volgens Van den Akker zijn er door het faillissement geen klanten gedupeerd. Er zou wel één klant zijn geweest die zelf al negen maanden lang géén enkele factuur had betaald, die klaagde over het feit dat de infrastructuur was uitgeschakeld. Deze is daarna toch nog geholpen bij een migratie naar een derde partij.

Uit de gedeponeerde jaarcijfers inclusief winst- en verliesrekening over 2012 van 123 Cloud BV blijkt dat het bedrijf er toen al niet goed voor stond. In 2012 maakte het bedrijf een verlies van 77.639 euro bij een netto omzet van amper 27.698 euro. Als gevolg daarvan had het bedrijf een negatief eigen vermogen van -/- 82.441 euro. Daarmee lijkt een gezonde financiële basis te hebben ontbroken.

Volgens Van den Akker waren banken niet bereid om geld aan zijn bedrijf te lenen. Daarna heeft 123Cloud een poging gedaan om geld op te halen via crowdfunding platform Symbid. Het was de bedoeling om 100.000 euro op te halen, in ruil voor 1 procent van de aandelen in het bedrijf. Daarmee had het bedrijf zichzelf een waardering gegeven van 10 miljoen euro. De poging op deze manier geld op te halen werd ook geen succes.

De reden dat succes voor 123Cloud uitbleef, is volgens Van den Akker gelegen in het feit dat de markt nog niet klaar was voor cloudcomputing. Het feit dat concurrenten wél succesvol zijn is volgens Van den Akker erin gelegen dat hij met 123Cloud vanaf 0 moest beginnen, terwijl andere bedrijven de winst uit andere activiteiten konden gebruiken om het opzetten van hun cloudactiviteiten te financieren.

Opvallend is echter dat Van den Akker ook eigenaar was van vda.hosting, dat ook ingebracht was in de 123 Cloud BV. Volgens Van den Akker heeft hij vda.hosting in onderdelen verkocht om 123Cloud te financieren. Eerst werden in 2011 de colocatie en managed hostingactiviteiten van het bedrijf verkocht en in 2013 volgde de shared hosting activiteiten.

Winst- en verliesrekening 123Cloud BV

Nog geen reacties

Laatste reacties

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Koen Stegeman, Editor-in-Chief & founder Hostingjournalist.com: Jammer Arnout, maar je hebt een mooie bijdrage aan de hosting industrie geleverd, en dat jaren lang....

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Dillard Blom: Jammer dat een 'instituut' verdwijnt, en daarmee een bron van informatie over actuele zaken (en opin...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
L.: Uit automatisme kijk ik toch nog steeds elke dag naar ispam.nl, toch de hoop dat er nog een berichtj...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Toni Donkers: Arnout bedankt! ik ga het missen dat is een feit!

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Marcel Stegeman: Ik zie het nu pas. Inderdaad jammer maar ik kijk nu al uit naar het volgende project.