Journalistiek

Onpartijdig, onafhankelijk nieuws, uitsluitend in dienst van het branchebelang.

Onderzoek: ‘Muziekpiraten’ stoppen op verzoek provider

  • Door
  • Randy ten Have
  • geplaatst op
  • 14 oktober 2008 08:03 uur

Home taping is killing musicOnderzoeksbureau EMR heeft een interessant onderzoek gepubliceerd over consumenten uit het Verenigd Koninkrijk die regelmatig muziek downloaden. De uitkomst: 75% van de ruim 1500 ondervraagden geeft aan te zullen stoppen met downloaden als zij een verzoek krijgen van de Internetprovider. Anders dan in Nederland, is het downloaden van muziek in het Verenigd Koninkrijk wel illegaal.

Uit het onderzoek blijkt dat de nu de muziek-uitgevers zelf steeds meer content legaal aanbieden er een goed alternatief bestaat. Ongeveer de helft van de ondervraagden gaf dan ook aan regelmatig muziek te kopen op websites die de muziek legaal aanbieden. Interessanter is echter het antwoord op de vraag “Zou u stoppen met het illegaal downloaden als uw provider hierom verzoekt?”. Driekwart antwoord hierop met ja. In het Verenigd Koninkrijk sturen de zes grootste Internetproviders sinds korte tijd brieven van de BPI door naar eindgebruikers. Eerder al werden de eerste 12.000 brieven op de post gedaan.

Een aantal jaar geleden was er vrijwel geen legaal alternatief om muziek online te verkrijgen. Platenmaatschappijen hielden vast aan de CD en de verkoop hiervan liep terug. In het straatbeeld van een stad is geen ‘platenzaak’ meer te vinden, op enkele landelijke ketens van grote concerns na. Toen pas werd de muziekindustrie wakker en begon zelf met het legaal aanbieden van muziek. Te laat, want als we naar de top-10 uitgevers van muziek kijken, zien we uitsluitend technologiebedrijven. Geen enkel platenlabel komt terug in deze lijst. Het is een goede zaak dat de technologiesector zelfstandig in dit gat is gesprongen en wel aanbod samenstelde naar de vraag vanuit de consument.

Punica, 14 oktober 2008 11:00 am

Lees even in de bron wat de opdrachtgever is, dan kan je gelijk bedenken of je dit onderzoek serieus moet nemen.

(was niet te copy pasten uit pdf, gaf een zooi).

Laatste reacties

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Koen Stegeman, Editor-in-Chief & founder Hostingjournalist.com: Jammer Arnout, maar je hebt een mooie bijdrage aan de hosting industrie geleverd, en dat jaren lang....

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Dillard Blom: Jammer dat een 'instituut' verdwijnt, en daarmee een bron van informatie over actuele zaken (en opin...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
L.: Uit automatisme kijk ik toch nog steeds elke dag naar ispam.nl, toch de hoop dat er nog een berichtj...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Toni Donkers: Arnout bedankt! ik ga het missen dat is een feit!

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Marcel Stegeman: Ik zie het nu pas. Inderdaad jammer maar ik kijk nu al uit naar het volgende project.