Journalistiek

Onpartijdig, onafhankelijk nieuws, uitsluitend in dienst van het branchebelang.

Weinig hostingbedrijven bereikbaar via IPv6

  • Door
  • Arnout Veenman
  • geplaatst op
  • 13 juni 2014 08:11 uur

De adoptie van IPv6 in Nederland wil maar niet van de grond komen. Ondanks het feit dat er geen IPv4-adres meer te krijgen is via de reguliere weg, valt de hoeveelheid IPv6-dataverkeer nog enorm tegen. Zo verwerkt de AMS-IX op dit moment gemiddeld maar 11Gbps IPv6-dataverkeer tegenover 1,1Tbps aan IPv4-dataverkeer.

Dit roept de vraag op of hostingbedrijven zich wel voorbereiden op IPv6. Daarom heeft ISPam.nl onderzocht hoeveel hostingbedrijven hun eigen website al via IPv6 bereikbaar hebben gemaakt. Dat blijkt enorm tegen te vallen.

Om dit te onderzoeken heb we van 1274 hostingbedrijven gecontroleerd of de eigen website naast een A-record ook een AAAA-record heeft. We hebben niet gekeken of de website ook feitelijk via IPv6 bereikbaar is. Echter kan er van worden uitgegaan dat wanneer een AAAA-record naar een IPv6-adres verwijst, dat adres ook bereikbaar is.

Totaal blijken er van de 1274 websites van hostingbedrijven maar 201 te beschikken over een AAAA-record dat verwijst naar een IPv6-adres. Dat komt neer op 15,77% van alle hostingbedrijven. Het grootste deel van de hostingbedrijven is dus niet bereikbaar via IPv6.

Dat is zeer opvallend, gezien er géén IPv4-adres meer te krijgen is via de reguliere weg. Van hostingbedrijven zou je je juist verwachten dat ze de pioniers zijn waar het gaat om IPv6. Waarom is maar zo’n klein deel van alle hostingbedrijven bereikbaar via IPv6?

[advpoll id=”48″ title=”Vraag van de dag” width=”100%”]

Michiel, 13 juni 2014 12:01 pm

Enkele control-panels die door hosting-bedrijven gebruikt worden voor het beheren van webhosting pakketten bieden nog geen of beperkte mogelijkheden voor het koppelen van websites aan IPv6 adressen op de betreffende server systemen. Het lijkt mij interessant om juist daar een onderzoekje aan te wagen?

Wido, 13 juni 2014 12:44 pm

Uiteraard zijn wij volledig over IPv6 te bereiken. Al jaren zijn alle diensten die we leveren Dual-Stack.

Veel hosters snappen het volgens mij ook niet en verschuilen zich vaak achter het feit dat het controle paneel wat ze gebruiken geen IPv6 ondersteund.

Dat is alleen maar uitstel van executie. Want straks wordt het ineens rennen om IPv6 uit te rollen en dan komen de echte problemen naar boven toe.

Verder is in ieder geval je eigen website over IPv6 beschikbaar maken en je nameservers niet zo heel moeilijk, dat is vaak echt snel te doen.

Maarja, IPv6 levert geen geld op. Dus waarom zou je het doen?

Jeroen, 13 juni 2014 6:27 pm

Een groot deel van de bedrijven gebruikt DirectAdmin en dat is prima IPv6 geschikt, klinkt dus als luiheid/kop in het zand politiek ;) wij zijn ook netjes ipv6 ready!

Laatste reacties

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Koen Stegeman, Editor-in-Chief & founder Hostingjournalist.com: Jammer Arnout, maar je hebt een mooie bijdrage aan de hosting industrie geleverd, en dat jaren lang....

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Dillard Blom: Jammer dat een 'instituut' verdwijnt, en daarmee een bron van informatie over actuele zaken (en opin...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
L.: Uit automatisme kijk ik toch nog steeds elke dag naar ispam.nl, toch de hoop dat er nog een berichtj...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Toni Donkers: Arnout bedankt! ik ga het missen dat is een feit!

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Marcel Stegeman: Ik zie het nu pas. Inderdaad jammer maar ik kijk nu al uit naar het volgende project.