Journalistiek

Onpartijdig, onafhankelijk nieuws, uitsluitend in dienst van het branchebelang.

Opnieuw stroomstoring in het SARA datacentrum

  • Door
  • Arnout Veenman
  • geplaatst op
  • 15 oktober 2008 08:03 uur

Dinsdag is er opnieuw een stroomstoring opgetreden in een deel van het SARA datacentrum in Amsterdam. Op zaterdag 4 oktober, zo’n anderhalve week geleden, was er ook al een stroomstoring in het datacentrum, toen viel de stroom gedurende enkele seconden uit doordat één van de vier UPS-systemen in het datacentrum dienst weigerde bij stroomuitval die een groot deel van Amsterdam-Oost trof.

Eric Heemskerk, manager Business Development bij SARA liet in een verklaring tegenover ISPam.nl weten dat de stroomstoring op dinsdag opnieuw te wijten is aan het zelfde UPS-systeem. Juist om er voor te zorgen dat er zich geen problemen met het UPS-systeem zouden voordoen was er op dinsdag onderhoud aan gepleegd. Toen de technici er van overtuigd waren dat het UPS-systeem weer naar behoren functioneerde werd het weer in gebruik genomen. Helaas liet het UPS-systeem, nadat deze weer werd ingeschakeld het afweten, waarna er opnieuw een kortstondige stroomstoring van enkele seconden optrad.

Hoe de stroomstoring is veroorzaakt wordt nog onderzocht door SARA. Of het te wijten is aan een verborgen gebrek in het UPS-systeem of dat het dit keer een menselijke fout is moet nader onderzoek uitwijzen. Heemskerk hoopt zo snel mogelijk duidelijkheid te hebben en in dat kader zou een menselijke fout het meest ‘wenselijk’ zijn, omdat het probleem dan meteen gepinpoint is en het dus niet aan het UPS-systeem zelf ligt.

Ook merkte Heemskerk er op dat het maar één feed is geweest die uitgevallen is, partijen die gecoloceerde apparatuur op een A en B feed hebben aangesloten, al dan niet met behulp van een STS-switch, hebben geen hinder van de stroomstoring ondervonden. Heemskerk wees er op dat Service Level Agreements (SLA’s) van datacentra altijd op uptime van twee feeds zijn gestaafd, om zo ruimte te hebben voor onderhoud.

Een zelfde geluid komt er van Anna Kocks van de AMS-IX, tegenover ISPam.nl laat zij weten dat de keuze voor welke datacentra de leden van de AMS-IX hun apparatuur onderbrengen aan de leden zelf is en dat die er verstandig aan doen hun apparatuur redundant aan te sluiten. Daarnaast stelt Kocks dat de AMS-IX naast een flinke traffic dip geen hinder heeft ondervonden van de stroomstoring omdat al de apparatuur van de AMS-IX zelf redundant is aangesloten. Op de vraag of AMS-IX naar aanleiding van de stroomstoringen overweegt haar aftocht uit het SARA datacentrum te blazen antwoord Kocks dat daar geen sprake van is.

Daar hebben zowel AMS-IX als SARA een punt en eerder zei een woordvoerder van EasyNet het ook al. Datacentra hebben niet voor niets, twee feeds: een A en een B feed. SLA’s van datacentra zijn op de gezamelijk beschikbaarheid op beide feeds gebaseerd. En al heb je maar één voeding in je servers gebruik dan een STS-switch, dat mag dan wel een single point of failure zijn, maar is het gebruiken van maar één feed dat ook niet?

Martijn Groenleer, 15 oktober 2008 8:33 am

Een garantie mag dan best op beide feeds gebasseerd zijn.

Echter: als ik één feed afneem (A) en de colocerende partije durft dan toch 99,9% uptime garantie af te geven mag niet naderhand roepen 'ja, maar dat is alleen als je een A+B feed hebt.' In zo'n situatie doet men er verstandig aan om het colocatiecontract/sla aan te passen naar de daadwerkelijke uptime garantie op basis van dat wat wordt afgenomen.

Of ben ik nu te kort door de bocht?

Sebas, 15 oktober 2008 9:26 am

Zo, niet alleen -een niet nader te noemen DC- kan er wat van :)

Memnon, 15 oktober 2008 10:20 am

"Ook merkte Heemskerk er op dat het maar één feed is geweest die uitgevallen is, partijen die gecoloceerde apparatuur op een A en B feed hebben aangesloten, al dan niet met behulp van een STS-switch, hebben geen hinder van de stroomstoring ondervonden."

Moeten die wel geleverd kunnen worden daar uiteraard.

Lennie, 15 oktober 2008 1:20 pm

Mogelijk geven ze geen SLA af aan die organisaties die niet ook 2 feeds ter beschikking hebben.

Laatste reacties

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Koen Stegeman, Editor-in-Chief & founder Hostingjournalist.com: Jammer Arnout, maar je hebt een mooie bijdrage aan de hosting industrie geleverd, en dat jaren lang....

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Dillard Blom: Jammer dat een 'instituut' verdwijnt, en daarmee een bron van informatie over actuele zaken (en opin...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
L.: Uit automatisme kijk ik toch nog steeds elke dag naar ispam.nl, toch de hoop dat er nog een berichtj...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Toni Donkers: Arnout bedankt! ik ga het missen dat is een feit!

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Marcel Stegeman: Ik zie het nu pas. Inderdaad jammer maar ik kijk nu al uit naar het volgende project.