Journalistiek

Onpartijdig, onafhankelijk nieuws, uitsluitend in dienst van het branchebelang.

Facebook loopt voorop in Software Defined Networking met eigen switch

  • Door
  • Jeroen Mulder
  • geplaatst op
  • 30 juni 2014 09:30 uur

Dat Facebook inmiddels meer is dan een social mediaplatform, is geen geheim meer. Het bedrijf loopt samen met Google mijlen ver vooruit op de meer traditionele spelers waaronder IBM, HP en Microsoft. Op basis van Open Compute ontwikkelt het eigen servers, een volstrekt eigen datacenter-layout en koelingsconcepten. Vorige week presenteerde Facebook haar eigen netwerkswitch: The Wedge. Het heeft straks geen enkele hardwareleverancier meer nodig. Precies zoals venture capitalist Vinod Khosla voorspelde tijdens zijn spreekbeurt op het GigaOm Structure in San Francisco.

Om met Khosla, medeoprichter van Sun Microsystems, te beginnen: hij gooide deze week de knuppel in het hoenderhok. Mensen zijn rampzalig voor IT. Laat het in hemelsnaam over aan machines.  “Het is belachelijk om mensen de complexiteit binnen een datacenter te laten managen. Bovendien: hardware en software zijn slechts een fractie van de kosten, vergeleken bij de kosten van mensuren.  Mensen zijn de grootste kostenpost in IT. Laten we die post maar eens schrappen”, zo citeert Datacenterknowledge.com de Indiase multimiljonair die diverse startups ondersteunt in Silicon Valley.

Khosla roemde daarentegen de innovatie van Google, Amazon en Facebook. “Ze kijken waarschijnlijk niet eens naar de productcatalogi van hardwarefabrikanten.” Klopt. Facebook ontwikkelt inmiddels alles zelf. Deze week kwamen daar de switches bij. Het bedrijf presenteerde de switch, onder de naam Wedge, op datzelfde event, de GigaOm. De Wedge, ook onderdeel van Open Compute Project, is een top of rack-device met zestien 40-Gigabit ethernetpoorten, uit te breiden naar 32. Facebook bouwde voor de Wedge een eigen chassis, met gescheiden stroomvoorzieningen. Verder gebruikt de switch dezelfde processoren als de servers uit het Open Compute Project.

Facebook bouwt zo verder aan datacenters die volledig zijn gebaseerd op Software Defined Networking. Overigens klopte de stelling van Khosla niet helemaal: Facebook had de ontwikkeling van de Wedge vorig jaar al aangekondigd en ontwikkelde de switch samen met Intel, Broadcom, VMware en SDN-specialist Cumulus Networks. De bedoeling is om de Wedge, zoals het hele Open Compute Project, commercieel te vermarkten.

Ook Google weerlegde de stelling van Khosla: dat bedrijf wil juist af van de eigen servers en hoopt dat de ‘traditionele’ industrie snel op hetzelfde level zit als Google zelf, waardoor het niet meer ‘genoodzaakt is om eigen hardware te ontwerpen’. Het probleem zit volgens Urs Hölzle – verantwoordelijk voor de technische infrastructuur van Google – niet in de blueprints van de hardware, maar vooral in de manier waarop platformen monsterlijk snel kunnen worden geschaald. Daar moeten hard- en softwarefabrikanten zich op focussen.

 

 

 

Nog geen reacties

Laatste reacties

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Koen Stegeman, Editor-in-Chief & founder Hostingjournalist.com: Jammer Arnout, maar je hebt een mooie bijdrage aan de hosting industrie geleverd, en dat jaren lang....

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Dillard Blom: Jammer dat een 'instituut' verdwijnt, en daarmee een bron van informatie over actuele zaken (en opin...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
L.: Uit automatisme kijk ik toch nog steeds elke dag naar ispam.nl, toch de hoop dat er nog een berichtj...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Toni Donkers: Arnout bedankt! ik ga het missen dat is een feit!

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Marcel Stegeman: Ik zie het nu pas. Inderdaad jammer maar ik kijk nu al uit naar het volgende project.