Journalistiek

Onpartijdig, onafhankelijk nieuws, uitsluitend in dienst van het branchebelang.

Top 25 bedrijven met de grootste AMS-IX capaciteit

  • Door
  • Arnout Veenman
  • geplaatst op
  • 25 juni 2014 08:01 uur

De totale capaciteit van de AMS-IX bedraagt op dit moment maar liefst 11,65 Tbps. Totaal zijn er 650 verschillende bedrijven op de AMS-IX aangesloten, met totaal 668 verschillende netwerken (ASN’s). Wat opvalt is dat er grote verschillen zitten tussen de capaciteit waarmee elk netwerk en bedrijf op de internet exchange zijn aangesloten. In dit artikel daarom de top 25 van de bedrijven met de grootste AMS-IX capaciteit.

Het bedrijf met de grootste poortcapaciteit bij de AMS-IX is KPN (W&O). Het bedrijf heeft totaal 400.040 Mbps aan poortcapaciteit op de AMS-IX. Daarmee ligt het een haarlengte voor op Ziggo en Akamai die beide 400 Gbps aan poortcapaciteit hebben. De top 5 wordt gecomplementeerd door LeaseWeb met 300 Gbps en Vodafone D2 met 280 Gbps.

De koppositie met amper 40 Mbps verschil dankt KPN aan het feit dat het bedrijf ook nog 4 keer een ethernet (10 Mbps) poort heeft op het MDX VLAN van de AMS-IX dat speciaal is bedoeld voor het uitwisselen van MMS-dataverkeer tussen telecomoperators.

Opvallend is daarbij ook dat KPN met totaal 44 poorten op de AMS-IX, 40 keer 10 Gbps en 4 keer 10 Mbps, ook het grootste aantal poorten op de AMS-IX heeft. Dat valt op omdat Ziggo en Akamai defacto dezelfde poortcapaciteit halen met vier keer een 100 Gbps poort. In de top 10 van netwerken met de grootste capaciteit is Vodafone D2 naast KPN de enige andere die enkel gebruik maakt van 10 Gbps poorten. Al beschikt LeaseWeb wel over 2 keer een 100 Gbps poort en nog 10 losse 10 Gbps poorten. Een ander opvallend feit is dat KPN (W&O) met maar liefst 5 verschillende netwerken (ASN’s) is aangesloten op de AMS-IX. In de top 25 is alleen Atrato met twee verschillende netwerken op de AMS-IX aangesloten.

De top 25 bedrijven met de grootste poortcapaciteit op de AMS-IX, is goed voor maar liefst 4,53 Tbps aan poortcapaciteit. Dat komt neer op 38,9% van de totale poortcapaciteit van de AMS-IX van 11,65 Tbps.

In de top 25 zijn ook maar 5 bedrijven van Nederlandse origine. Wanneer iets verder wordt gekeken naar de top 50, dan valt op dat er in totaal 12 Nederlandse bedrijven zijn. Daaruit blijkt maar weer dat de AMS-IX absoluut geen Nederlandse aangelegenheid (meer) is.

Top 25 bedrijven met de grootste AMS-IX poortcapaciteit

Mark Janssen, 25 juni 2014 5:29 pm

4.530.050 Gbps moet 4.530.050 Mbps zijn lijkt me ;)

Laatste reacties

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Koen Stegeman, Editor-in-Chief & founder Hostingjournalist.com: Jammer Arnout, maar je hebt een mooie bijdrage aan de hosting industrie geleverd, en dat jaren lang....

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Dillard Blom: Jammer dat een 'instituut' verdwijnt, en daarmee een bron van informatie over actuele zaken (en opin...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
L.: Uit automatisme kijk ik toch nog steeds elke dag naar ispam.nl, toch de hoop dat er nog een berichtj...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Toni Donkers: Arnout bedankt! ik ga het missen dat is een feit!

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Marcel Stegeman: Ik zie het nu pas. Inderdaad jammer maar ik kijk nu al uit naar het volgende project.