Journalistiek

Onpartijdig, onafhankelijk nieuws, uitsluitend in dienst van het branchebelang.

Google gaat domeinnamen verkopen

  • Door
  • Arnout Veenman
  • geplaatst op
  • 24 juni 2014 08:01 uur

Google zet de volgende stap in de hostingmarkt. Het bedrijf bood tot nu toe al een variëteit aan hostingdiensten aan, van Google Apps tot Google App Engine. Er was tot nu toe één dienst die je niet bij Google kon afnemen. De domeinnaam die je met de dienst wilde gebruiken. Daar komt nu ook verandering in met de lancering van Google Domains.

De prijs van een domeinnaam bij Google wordt 12 dollar per jaar, stelt Domain Incite. Die prijs is gelijk aan de prijs die GoDaddy, de grootste registrar ter wereld, in rekening brengt bij zijn klanten voor een .com-domeinnaam. Een belangrijk verschil is echter de extra’s die Google aanbied. Gratis inbegrepen zijn bijvoorbeeld het anoniem registeren domeinnamen (privacy protect service), redirects naar een bestaande website, 100 subdomeinen, 100 e-mail adressen (forwarders). Dit zijn allemaal zaken waarvoor bij de meeste (grote) Amerikaanse hosters extra kosten voor in rekening worden gebracht.

Het is nog niet helemaal duidelijk welke top-level domeinnamen Google gaat ondersteunen. Het lijkt voor zich te spreken dat de big three .com, .net, en .org door Google ondersteund zullen worden. Op de features pagina schrijft Google dat het bedrijf ook zoveel mogelijk van de honderden nieuwe top-level domeinnamen wil gaan ondersteunen. Als voorbeeld noemt het bedrijf .guru en .photography. Het gaat vooral interessant worden over Google het ook mogelijk gaat maken om ccTLD’s zoals onze eigen .nl, .be en .eu te registeren.

Op dit moment is Google Domains nog een besloten beta, waarbij het alleen met een invite code mogelijk is om een domeinnaam bij Google te registeren of naar Google te verhuizen.

[advpoll id=”53″ title=”Vraag van de dag” width=”100%”]

Arjan, 24 juni 2014 9:13 am

Snap Google niet helemaal... Juist met behulp van ISP's is Google groot geworden. Miljoenen per jaar worden er vanuit onze branche in adwords campagnes gestoken en nu steekt Google deze gehele branche een mes in het rug door direct te gaan concurreren. Persoonlijk vind ik het smerig en tijd worden dat de branche Google direct de rug toe keert en geheel links laat liggen....

Laatste reacties

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Koen Stegeman, Editor-in-Chief & founder Hostingjournalist.com: Jammer Arnout, maar je hebt een mooie bijdrage aan de hosting industrie geleverd, en dat jaren lang....

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Dillard Blom: Jammer dat een 'instituut' verdwijnt, en daarmee een bron van informatie over actuele zaken (en opin...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
L.: Uit automatisme kijk ik toch nog steeds elke dag naar ispam.nl, toch de hoop dat er nog een berichtj...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Toni Donkers: Arnout bedankt! ik ga het missen dat is een feit!

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Marcel Stegeman: Ik zie het nu pas. Inderdaad jammer maar ik kijk nu al uit naar het volgende project.