Journalistiek

Onpartijdig, onafhankelijk nieuws, uitsluitend in dienst van het branchebelang.

Politie en Openbaar Ministerie pakken malafide hostingbedrijven aan

  • Door
  • Arnout Veenman
  • geplaatst op
  • 26 juni 2014 08:07 uur

Politie én het Openbaar Ministerie zijn gestart met een project om cybercrime waarbij gebruik wordt gemaakt van de infrastructuur van Nederlandse hostingbedrijven aan te pakken. Marijn Schuurbiers, teamleider van het Team High Tech Crime en Lodewijk van Zwieten, landelijk officier van justitie cybercrime, lieten dat in een video interview met Tek Tok tijdens de One Conferentie van het NCSC weten.

Door politie en het Openbaar Ministerie is onder de naam Nederland Schoon een project gestart om zogenaamde bad hosting in Nederland aan te pakken. Het gaat daarbij om verschillende vormen van cybercrime zoals botnets, kinderporno en malware waarbij gebruik wordt gemaakt van de infrastructuur van Nederlandse hosters.

In veel gevallen zijn hostingbedrijven zich er niet van bewust dat hun infrastructuur door cybercriminelen wordt gebruikt. Echter zijn er in Nederland ook hostingbedrijven die deze activiteiten oogluikend toestaan en zelfs actief faciliteren. In samenwerking met de TU Delft wordt nu onderzocht hoe groot het probleem met bad hosting in Nederland is. De resultaten van dit onderzoek zullen binnen enkele weken (het interview is begin deze maand al is opgenomen) bekend zijn.

Daarna is het de bedoeling om met publieke en private partijen in een coalitie te vormen, om gezamenlijk te gaan werken aan een oplossing voor het probleem van bad hosting. Ook hostingbedrijven zijn  welkom om zich er bij aan te sluiten. Daarbij wordt uitgegaan van de goede bedoelingen van de hostingbedrijven. Hostingbedrijven die bad hosting bewust faciliteren hebben wel een probleem ‘met ons’, zo stelt Schuurbiers. Tegen het eind van het jaar moet de coalitie daadwerkelijk aan de slag zijn.

Het is de hoogste tijd dat politie én justitie iets gaan doen aan de paar malafide hostingbedrijven in Nederland. Met name één specifiek Nederlands hostingbedrijf heeft zich in dit type hosting gespecialiseerd en lijkt al jaren ongestoord zijn gang te kunnen gaan. Het wordt interessant om te zien of het project Nederland Schoon daar verandering in gaat brengen.

[advpoll id=”54″ title=”Vraag van de dag” width=”100%”]

Bekijk hieronder het volledige interview.

Nog geen reacties

Laatste reacties

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Koen Stegeman, Editor-in-Chief & founder Hostingjournalist.com: Jammer Arnout, maar je hebt een mooie bijdrage aan de hosting industrie geleverd, en dat jaren lang....

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Dillard Blom: Jammer dat een 'instituut' verdwijnt, en daarmee een bron van informatie over actuele zaken (en opin...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
L.: Uit automatisme kijk ik toch nog steeds elke dag naar ispam.nl, toch de hoop dat er nog een berichtj...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Toni Donkers: Arnout bedankt! ik ga het missen dat is een feit!

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Marcel Stegeman: Ik zie het nu pas. Inderdaad jammer maar ik kijk nu al uit naar het volgende project.