Journalistiek

Onpartijdig, onafhankelijk nieuws, uitsluitend in dienst van het branchebelang.

Nieuw contract ICANN met Verisign omstreden

  • Door
  • Arnout Veenman
  • geplaatst op
  • 3 december 2006 00:41 uur

De Amerikaanse overheid heeft haar zegen gegeven aan het nieuwe contract tussen ICANN en Verisign over het beheer van de .com-namespace tot aan het jaar 2012. Het grootste probleem is niet eens zo zeer het contract zelf, maar vooral ook hoe het tot stand is gekomen.

Verisign was door ICANN aangesproken op het feit dat ze een dienst genaamd ‘sitefinder’ hadden geintroduceerd waarmee elke niet bestaande .com-domeinnaam op een speciale landingspage met reclame uitkwamen en waarvan Verisign de inkomsten pakte. Wat in principe neerkomt op typosquating maar dan in een zéér extreme vorm.

Omdat ICANN dit uiteindelijk verbood spande Verisign een rechtzaak tegen ICANN aan, wat die rechtzaak precies inhoud is mij niet duidelijk, echter is het probleem wel dat Verisign de rechtzaak tegen ICANN laat vallen in ruil voor het nu gesloten contract met voor hun zeer gunstige voorwaarden. Waaronder dat Verisign elk jaar de prijzen met 7 procent mag verhogen, zonder dat daar een reden voor is. Daarnaast is het ook nog eens zo dat Verisign de mogelijkheid krijgt om het contract in 2012 te verlengen, zonder dat andere partijen de mogelijkheid krijgen om mee te dingen naar het nieuwe contract.

Eén van de mensen die zich het hefigst verzet tegen het nieuwe contract is GoDaddy CEO Bob Parsons, hij zegt hierover:

We laten ons dit niet overkomen zonder te vechten. Deze overeenkomst is belachelijk. Het is monopolistisch gezien het de prijs vastzet en het klassieke concurrentie onmogelijk maakt. Het is een fout die staatssecretaris Gutierrez can stoppen. 

Het is maar de vraag of dit iets zal uithalen, de overeenkomst is zoals gezegt bekrachtigd door de Amerikaanse overheid en het lijkt mij zeer de vraag of daar nu nog iets aan te veranderen is. Voor het internet is dit een zéér slechte ontwikkeling en toont opnieuw aan dat het onder Amerikaans gezag vallen van ICANN, niet goed voor het internet is.

Nog geen reacties

Laatste reacties

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Koen Stegeman, Editor-in-Chief & founder Hostingjournalist.com: Jammer Arnout, maar je hebt een mooie bijdrage aan de hosting industrie geleverd, en dat jaren lang....

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Dillard Blom: Jammer dat een 'instituut' verdwijnt, en daarmee een bron van informatie over actuele zaken (en opin...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
L.: Uit automatisme kijk ik toch nog steeds elke dag naar ispam.nl, toch de hoop dat er nog een berichtj...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Toni Donkers: Arnout bedankt! ik ga het missen dat is een feit!

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Marcel Stegeman: Ik zie het nu pas. Inderdaad jammer maar ik kijk nu al uit naar het volgende project.