Journalistiek

Onpartijdig, onafhankelijk nieuws, uitsluitend in dienst van het branchebelang.

HP brengt beest met 60 cores op markt

  • Door
  • Jeroen Mulder
  • geplaatst op
  • 30 juni 2014 14:15 uur

Terwijl Gartner voorspelt dat de uitgaven aan hardware in de komende periode zullen afvlakken, komt HP met een nieuwe monsterserver. De nieuwe Proliant DL580 G8  – een populaire lijn in datacenters –  telt liefst zestig cores op vier Intel Xeon’s 4890 V2 met 2,9 GHz elk.

De nieuwe 4U-machine moet de heilige graal worden als het gaat om virtualisatie. Per core kan de DL580 G8 tot 100 GB DRAM aan. Probleem is wel dat het apparaat met een gewicht van 50 kilo behoorlijk koeling vergt en daarmee ook niet bepaald fluisterstil is. En goedkoop is de machine ook niet, hoewel alles relatief is. Listprijs van de 580 G8 met 60 cores is zo’n 40.000 dollar.

HP brengt  het vlaggenschip op de markt terwijl Gartner rapporteert dat de investeringen in met name hardware dit jaar zullen afvlakken. Veel analisten hadden juist verwacht dat met name vervangingsinvesteringen de dip zouden opvangen, maar volgens Gartner wordt dat effect teniet gedaan door een voorname oorzaak: cloud. Dankzij de explosieve groei van clouddiensten, hebben veel datacenters inmiddels te maken met overcapaciteit.

Omdat de prijzen voor clouddiensten bovendien onder grote druk staan, zullen datacenters, hosters en colocators minder snel geneigd zijn om nu grote investeringen te doen in nieuwe hardware. Desondanks voorspelt Gartner dat dit jaar voor 140 miljard dollar aan datacentersystemen zal worden uitgegeven; een groei van 0,4 procent ten opzichte van vorig jaar.

Nog geen reacties

Laatste reacties

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Koen Stegeman, Editor-in-Chief & founder Hostingjournalist.com: Jammer Arnout, maar je hebt een mooie bijdrage aan de hosting industrie geleverd, en dat jaren lang....

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Dillard Blom: Jammer dat een 'instituut' verdwijnt, en daarmee een bron van informatie over actuele zaken (en opin...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
L.: Uit automatisme kijk ik toch nog steeds elke dag naar ispam.nl, toch de hoop dat er nog een berichtj...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Toni Donkers: Arnout bedankt! ik ga het missen dat is een feit!

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Marcel Stegeman: Ik zie het nu pas. Inderdaad jammer maar ik kijk nu al uit naar het volgende project.