Journalistiek

Onpartijdig, onafhankelijk nieuws, uitsluitend in dienst van het branchebelang.

Stroomstoring in het SARA datacentrum

  • Door
  • Arnout Veenman
  • geplaatst op
  • 5 december 2006 10:04 uur

Vannacht rond 00:30 uur viel de stroom in een deel van het SARA datacentrum in Amsterdam uit. Na enkele seconden was de stroomvoorziening in het grootste deel van het datacentrum weer hersteld, op een aantal private suites na.

De stroomstoring ontstond bij gepland onderhoudt waarbij het UPS-systeem zou worden gaan worden geupgrade. In het oude UPS-systeem dat werd vervangen ontstond daarbij kortsluiting.

Gezien SARA een belangrijke AMS-IX PoP is, hebben veel ISP’s en andere internetgebruikers iets van de stroomstoring gemerkt. Daarnaast was er om 00:30 uur vannacht een dipje in het verkeer te zien dat via de AMS-IX wordt gerouteerd.

Hopelijk is dit nu écht de laatste stroomstoring dit jaar, ik blijf volhouden. Daarnaast is het ook te hopen dat de infrastructuur in SARA met de stroomstoring én upgrade van de UPS-systemen echt een stabiele stroomvoorziening krijgt, gezien het niet de eerste keer is dit jaar dat de stroomvoorziening in SARA het laat afweten.

AMS-IX verkeer tijdens SARA stroomstoring 00:30 uur 5 december 2006

Eweka, 5 december 2006 11:02 am

"De stroomstoring ontstond bij gepland onderhoudt waarbij het UPS-systeem zou worden gaan worden geupgrade. In het oude UPS-systeem dat werd vervangen ontstond daarbij kortsluiting. Doordat het UPS-systeem waarin de kortsluiting ontstond vervangen is, is de kans op herhaling gelukkig minimaal."

Arnout, kortsluiting ontstaat niet 'zomaar' er is iets gebeurd waardoor kortsluiting ontstond, dus dikke kans dat het in het nieuwe UPS systeem ook zo weer kan gebeuren, ook al ga ik daar niet vanuit, maar goede kans dat dit gewoon een fout van de monteur is geweest.

Casper Bakker, 5 december 2006 11:40 am

Haha, nou Arnout ik ga er nog steeds van uit dat ook dit weer niet de laatste is. Maar ik hoop heel erg dat jij gelijk hebt!

Arnout Veenman, 5 december 2006 12:04 pm

Eweka: Ik ben bang dat je gelijk hebt en heb bij het schrijven, iets te weinig (zelf) nagedacht. De gewraakte passage is door mij uit het artikel verwijderd. Mijn dank voor je opmerking.

Martijn Groenleer, 5 december 2006 5:54 pm

De laatste stroomstoring van 2006 zal pas bekend zijn op 1 januari 2007 ;)

Ik hoop zelf dat er niet te veel storingen meer zijn. Dat is niet goed voor het imago van de Telehousings/datacenters.

Laatste reacties

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Koen Stegeman, Editor-in-Chief & founder Hostingjournalist.com: Jammer Arnout, maar je hebt een mooie bijdrage aan de hosting industrie geleverd, en dat jaren lang....

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Dillard Blom: Jammer dat een 'instituut' verdwijnt, en daarmee een bron van informatie over actuele zaken (en opin...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
L.: Uit automatisme kijk ik toch nog steeds elke dag naar ispam.nl, toch de hoop dat er nog een berichtj...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Toni Donkers: Arnout bedankt! ik ga het missen dat is een feit!

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Marcel Stegeman: Ik zie het nu pas. Inderdaad jammer maar ik kijk nu al uit naar het volgende project.