Journalistiek

Onpartijdig, onafhankelijk nieuws, uitsluitend in dienst van het branchebelang.

SIDN DRS4 uren plat door database storing

  • Door
  • Arnout Veenman
  • geplaatst op
  • 20 oktober 2008 08:03 uur

Afgelopen vrijdag heeft het registratiesysteem van SIDN DRS4 gedurende de zo’n 9 uur platgelegen. Om 9:30 uur gaf SIDN een eerste melding dat de dienstverlening verstoord was, waardoor het registratiesysteem DRS4 én de (Who)Is beide niet beschikbaar waren.

Gedurende de dag maakte SIDN vrijdag op zowel de publieke website als de besloten deelnemers website status updates bekend én het moment waarop een volgende update kon worden verwacht. En elke keer gaf SIDN keurig op het aangekondigde tijdstip een nieuwe status update vrij, om 12:15, 13:30, 15:15, 17:30 en uiteindelijk 19:30 uur. Op het gebied van communicatie laat SIDN hier een mooie vooruitgang zien, door stipt zowel publiekelijk als naar de deelnemers status updates te communiceren!

Om 13:30 uur maakte SIDN bekend dat de storing waarschijnlijk wordt veroorzaakt tussen communicatie van de diverse database componenten. Om 15:15 uur meldde SIDN dat er een aantal specifieke Oracle processen nader dienden te worden geanalyseerd.

Om 17:30 uur maakte SIDN bekend dat ondanks het feit dat de storing niet kon worden achterhaald, besloten is om de systemen weer open te stellen, waardoor het registratiesysteem en de (Who)Is vanaf 18:30 uur weer beschikbaar waren. Uiteindelijk maakte SIDN om 19:30 uur bekend dat de opgelopen achterstanden in aanvragen weer waren weggewerkt en de zonefile updates weer volgens het normale schema zouden gaan plaatsvinden.

SIDN directeur Roelof Meijer liet in een reactie tegenover ISPam.nl weten dat de storing werd veroorzaakt ‘doordat een proces op database cluster niveau in toenemende mate geheugenruimte in beslag nam. Uit  de loggings en ons onderzoek werd echter onvoldoende duidelijk om welk proces het ging en hoe dit werd veroorzaakt‘.

Om die reden zat er voor SIDN weinig anders op dan alles weer in de lucht te brengen en zeer intensief te monitoren of het probleem zich weer voor zou gaan doen. Dat is vooralsnog niet nodig geweest aldus Meijer zaterdagochtend tegenover ISPam.nl. Ook heeft Meijer verzekerd dat corruptie van data of de zonefile niet aan de orde is.

Wat vinden jullie nou van deze laatste storing bij SIDN? Reageer in de comments en in de poll.

Jeroen, 20 oktober 2008 9:59 am

‘doordat een proces op database cluster niveau in toenemende mate geheugenruimte in beslag nam. Uit de loggings en ons onderzoek werd echter onvoldoende duidelijk om welk proces het ging en hoe dit werd veroorzaakt‘.

Dat klinkt als een database cluster module met een memory leak? Weet niet welk exotisch OS ze daar draaien, maar een beetje systeembeheerder moet die zo kunnen bekijken :)

Sebastiaan Stok, 20 oktober 2008 10:40 am

Oracle is niet zomaar een database ;)
Het is het meest complexe database systeem wat er bestaat.

Als uit de log bestanden niet kan blijken wat voor proces het is, en alles gewoon update is moet het dieper liggen.
Kan een kapotte geheugen module zijn?

Maar is zo te zien wel beter gecommuniceerd.
Dat is te minsten wel goed nieuws!

Laatste reacties

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Koen Stegeman, Editor-in-Chief & founder Hostingjournalist.com: Jammer Arnout, maar je hebt een mooie bijdrage aan de hosting industrie geleverd, en dat jaren lang....

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Dillard Blom: Jammer dat een 'instituut' verdwijnt, en daarmee een bron van informatie over actuele zaken (en opin...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
L.: Uit automatisme kijk ik toch nog steeds elke dag naar ispam.nl, toch de hoop dat er nog een berichtj...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Toni Donkers: Arnout bedankt! ik ga het missen dat is een feit!

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Marcel Stegeman: Ik zie het nu pas. Inderdaad jammer maar ik kijk nu al uit naar het volgende project.