Journalistiek

Onpartijdig, onafhankelijk nieuws, uitsluitend in dienst van het branchebelang.

Populariteit .eu-domein groeit: plus 2,2 procent

  • Door
  • Jeroen Mulder
  • geplaatst op
  • 9 juli 2014 15:15 uur

EURid meldde eind vorig jaar al met trots dat de vernieuwingsgraad van het eu-domein erg hoog was met tachtig procent. Het vertrouwen in het ‘merk’ .eu blijft ook dit jaar onverminderd hoog, volgens de laatste cijfers die de organisatie gisteren publiceerde. Maar er is zowaar ook een relatief sterke organische groei te melden. Het domein zit in de lift.

Over de eerste 3 maanden  van dit jaar registreerde EURid een groei van 2,2 procent op het totaal aantal aanvragen. Meer dan verwacht, stelt Marc van Wesemael in de persverklaring. In Kroatie en Portugal was de groei zelfs meer dan tien procent. Daarmee sluit EURid in elk geval een succesvol kwartaal af, waarin het zelfs nieuwe landen mocht verwelkomen: ook IJsland, Liechtenstein en – belangrijk voor de groei in de Nordics – Noorwegen mogen EU-domeinnamen registreren.

Met de groei van 2,2 procent stijgt het totaal aantal eu-registraties naar 3,79 miljoen domeinnamen, verdeeld over 756 eu-registrars. De top tien van die registrars zijn verantwoordelijk voor ruim 37 procent van alle registraties. Minder positief: slechts zeven procent van alle registraties zijn DNSSEC. Met deze aantallen is het eu-domein nog niet doorgedrongen tot de top tien met meest populaire gTLD’s. Die lijst wordt aangevoerd door .com. Het Nederlandse .nl staat op plek 9, het eu-domein op 11.

Na Duitsland is Nederland wel het land met de meeste eu-registraties, 507.174 in totaal. Duitsland telt er ruim 1,1 miljoen. Maar waar Nederland in dit kwartaal een groei laat zien van 4,1 procent ten opzichte van hetzelfde kwartaal vorig jaar, ziet Duitsland een afname van 0,1 procent.

Daan, 9 juli 2014 7:12 pm

Wel jammer dat ze de groei voor een groot deel zelf stimuleren door registrars te pushen tot een minimum aantal per jaar te registreren zo niet ben je je een groot deel van je inleg geld kwijt en moet je maar weer reseller van een andere registrar worden.

Laatste reacties

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Koen Stegeman, Editor-in-Chief & founder Hostingjournalist.com: Jammer Arnout, maar je hebt een mooie bijdrage aan de hosting industrie geleverd, en dat jaren lang....

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Dillard Blom: Jammer dat een 'instituut' verdwijnt, en daarmee een bron van informatie over actuele zaken (en opin...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
L.: Uit automatisme kijk ik toch nog steeds elke dag naar ispam.nl, toch de hoop dat er nog een berichtj...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Toni Donkers: Arnout bedankt! ik ga het missen dat is een feit!

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Marcel Stegeman: Ik zie het nu pas. Inderdaad jammer maar ik kijk nu al uit naar het volgende project.