Journalistiek

Onpartijdig, onafhankelijk nieuws, uitsluitend in dienst van het branchebelang.

‘MBO-ICT-ers missen juiste kennis en vaardigheden voor de hostingbranche’

  • Door
  • Caroline van Soelen
  • geplaatst op
  • 15 juli 2014 08:01 uur

ICT-opleidingen op het MBO sluiten niet aan bij de vraag vanuit het bedrijfsleven, en dan met name de hostingbranche. Dat zegt Marin Heideman, eigenaar van Digistate, die gastcollege’s geeft aan MBO-ers.

“De ICT-opleiding van het MBO is erg achterhaald. De docenten komen vaak wel uit de praktijk, maar dan die van 10 jaar geleden. Zij vertellen over hun eigen ervaringen en halen een deel van de kennis uit boeken, maar het gaat over oude technologie. Het onderwijs loopt op dat gebied erg achter. En dat terwijl juist die MBO-ers zo belangrijk zijn voor de hostingbranche”, zegt Heideman.

Marin Heideman kwam bij toeval in het MBO-onderwijs terecht, toen een kennis hem vroeg om een gastcollege te geven. Dat beviel beide partijen zo goed, dat hij vaker werd gevraagd. “Als ik de studenten tijdens college’s vertel over mijn werk in de hostingbranche, hebben ze vaak een heleboel vragen. De meeste weten niet eens wat hosting of een DNS-server is. De interesse is er wel degelijk, maar de kennis blijft ver achter. Technologie gaat gewoon veel te snel voor de vaak trage, bureaucratische wijze waarop het onderwijs wordt samengesteld.”

Hij vindt het jammer dat het onderwijs zelf weinig initiatieven toont om aan de wensen van bijvoorbeeld de hostingbranche tegemoet te komen. “MBO-opleidingen nemen weinig initiatief om te integreren met het bedrijfsleven. Laat bedrijven eens op school komen, bijvoorbeeld door middel van gastcollege’s. En de studenten bij de bedrijven. Daar zit de parate kennis over de nieuwste ontwikkelingen. Ik vind het jammer dat het onderwijs onvoldoende verantwoordelijkheid neemt.”

In 2013 begonnen zo’n 138.000 jongeren aan een MBO-opleiding in de techniek, waar ICT ook onder valt. Als het aan het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap ligt worden dat er de komende jaren alleen maar meer. Want in de techniek en ICT is veel werk. Dat beaamt Heideman. “Ook in de hostingbranche zijn veel vacatures. Maar personeel moet op dit moment eerst geschoold worden door de bedrijven om geschikt te zijn voor de job. Dat is frustrerend voor beide partijen.”

En de mismatch tussen ICT-bedrijven en nieuwe werknemers betreft de hele ICT-sector. Zo blijkt uit het rapport ‘De ICT-er bestaat niet’ dat net afgestudeerde ICT-professionals niet altijd de competenties bezitten waar werkgevers behoefte aan hebben. Deze mismatch zit in opleidingsniveau, maar ook in het niveau aan ICT-vaardigheden, zo blijkt uit het onderzoek. Onderwijs en bedrijfsleven moeten volgens Loket MBO-ICT nauwer samenwerken om het gat te dichten.

De Brancheverenigingen ISPConnect en DHPA werken samen met de overheid en het bedrijfsleven aan een oplossing voor in ieder geval de hostingbranche. Er worden gesprekken gevoerd met partijen uit de branche en de gemeente Amsterdam over een nieuw opleidingstraject, dat al volgend jaar van start moet gaan. “Het gaat om een traject van minder dan een jaar, bedoeld voor afgestudeerde MBO-ers en HBO-ers, maar ook werklozen die een carrière in hosting ambiëren. Wij willen ze de belangrijkste basisvaardigheden leren, zoals Microsoft-certificaten, ITIL en Linux.” Heideman wil met gastdocenten gaan werken, zodat actuele kennis uit de branche direct bij de studenten komt.

Op dit moment wordt gekozen voor een traject los van het reguliere MBO en HBO. “Wij willen best samenwerken met het MBO maar dat duurt jaren. Op deze manier kunnen we veel sneller schakelen. Juist daarom is er voor ons als branchevereniging een belangrijke taak weggelegd.”

Marin Heideman is eigenaar van Digistate en sinds april 2012 bestuurslid ISPConnect. Daarnaast is hij gastdocent op het MBO.

Vraag van de dag

Is er een goede match tussen het ICT-onderwijs en de hostingbranche?
Bekijk resultaten

Martin, 15 juli 2014 9:49 am

Hmm bij mij op de mbo opleiding werd er wel aandacht aan Linux en Windows. In beide moest een keer een webhosting server opgezet worden. Dit met dns,webserver en mailserver. (Zonder controlpanel).

Mijn kennis op dit gebied was al goed op dit gebied. Maar veel anderen moesten zich ernstig verdiepen wat het allemaal in hield.

Peter, 15 juli 2014 2:59 pm

What else is new. Ik heb ooit bij een AMBI-examen een opgave gekregen waar een situatie werd uitgelegd en die eindigde met de vraag 'Kan dit?'. Ik deed dat dagelijks in de praktijk en gaf dus 'Ja' als antwoord. Volgens de achterhaalde theorie had ik 'Nee' moeten zeggen. Na protest is die vraag toen geschrapt ;-)

Ik denk dat het altijd lastig zal blijven om de laatste ontwikkelingen snel in het onderwijs op te nemen. Misschien zou onderwijs zich moeten richten op de basiskennis (Unix/Linux blijft in grote lijnen hetzelfde en netwerken ook) en als aanvulling leerlingen zelf de nieuwe ontwikkelingen laten volgen via Internet-platforms.

Laatste reacties

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Koen Stegeman, Editor-in-Chief & founder Hostingjournalist.com: Jammer Arnout, maar je hebt een mooie bijdrage aan de hosting industrie geleverd, en dat jaren lang....

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Dillard Blom: Jammer dat een 'instituut' verdwijnt, en daarmee een bron van informatie over actuele zaken (en opin...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
L.: Uit automatisme kijk ik toch nog steeds elke dag naar ispam.nl, toch de hoop dat er nog een berichtj...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Toni Donkers: Arnout bedankt! ik ga het missen dat is een feit!

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Marcel Stegeman: Ik zie het nu pas. Inderdaad jammer maar ik kijk nu al uit naar het volgende project.