Journalistiek

Onpartijdig, onafhankelijk nieuws, uitsluitend in dienst van het branchebelang.

Fujitsu investeert flink in IaaS: op tijd?

  • Door
  • Jeroen Mulder
  • geplaatst op
  • 16 juli 2014 09:15 uur

Fujitsu gaat in de komende twee jaar nog eens 2 miljard dollar investeren in haar cloudpropositie. Het bedrijf startte vorig jaar met clouddiensten voor haar klanten en wil dit nu wereldwijd verder uitbouwen. Vanzelfsprekend probeert de IT-dienstverlener een flink stuk van de cloudkoek op te snoepen: analisten verwachten immers enorme groei in met name IaaS. De vraag is echter of Fujitsu niet te laat is en de concurrentie al meer dan een straatlengte voorsprong heeft.

Over het algemeen zijn de IT-dienstverleners laat met hun cloudproposities. De markt werd en wordt gedomineerd door AWS, Google en Microsoft. Pas veel later kwamen daar HP, IBM en Cisco bij. Die zochten allemaal partners om alsnog direct groot in te kunnen stappen. IBM zocht bijvoorbeeld  zijn heil bij Softlayer, Cisco richt zich op OpenStack. Een integrator als Atos ging met EMC en VMWare in zee om een eigen joint venture op te richten in Canopy. Genoemde partijen hebben inmiddels voet aan de grond, maar kunnen – en willen – niet concurreren met AWS. Die laatste geldt vooral als benchmark voor de eigen diensten.

Ook Fujitsu verzamelt partners. Vorig jaar kocht het de Franse cloudprovider Runmyprocess, een leverancier van PaaS-oplossingen, inclusief connectors naar Google Apps.   Vorige maand rondde Fujitsu de aankoop af van Panasonic Information Technology Solutions, vooral een tak dat zich heeft gespecialiseerd in de ontwikkeling van informatiesystemen, inclusief hardwareplatformen. Tot nu toe deed Panasonic weinig tot niets op het gebied van cloud technologie, dus lijkt het niet voor hand liggend om deze acquisitie te beschouwen als strategische aankoop met het oog op het uitbouwen van het cloudportfolio. De vakpers merkt dan ook op dat Fujitsu zoekende is, in de eerste plaats zoekend naar de juiste partners.

Vooralsnog gaat Fujitsu investeren in het verder uitrollen van het bestaande IaaS-portfolio: cloudplatformen die zowel off- als on-premise geleverd kunnen worden. Daarvoor heeft het bedrijf Trusted Public S5 en Private Hosted. Trusted Public S5 wordt wereldwijd geleverd vanuit zeven datacenters.  Voor de Europese markt wordt met name Private Hosting uitgebreid met nieuwe datacenters in Europa, waaronder in Finland.  Gezien de ontwikkelingen met betrekking tot het hosten van data op Europees grondgebied, is de uitbreiding van Private Hosting in Europa een volstrekt logische keuze. Of het op tijd gaat zijn, is de grote vraag: maar vooralsnog zet Fujitsu in op een deel van de tachtig miljoen euro omzet die analisten in 2015 verwachten op het gebied van IaaS.

Nog geen reacties

Laatste reacties

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Koen Stegeman, Editor-in-Chief & founder Hostingjournalist.com: Jammer Arnout, maar je hebt een mooie bijdrage aan de hosting industrie geleverd, en dat jaren lang....

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Dillard Blom: Jammer dat een 'instituut' verdwijnt, en daarmee een bron van informatie over actuele zaken (en opin...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
L.: Uit automatisme kijk ik toch nog steeds elke dag naar ispam.nl, toch de hoop dat er nog een berichtj...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Toni Donkers: Arnout bedankt! ik ga het missen dat is een feit!

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Marcel Stegeman: Ik zie het nu pas. Inderdaad jammer maar ik kijk nu al uit naar het volgende project.