Journalistiek

Onpartijdig, onafhankelijk nieuws, uitsluitend in dienst van het branchebelang.

Curator: Eigenaar 123Cloud verwachtte 300 miljoen euro omzet in 2013

  • Door
  • Arnout Veenman
  • geplaatst op
  • 17 juli 2014 08:01 uur

De curator van het failliete 123 Cloud heeft zijn eerste faillissementsverslag gepubliceerd. Het verslag geeft een interessante blik achter de schermen bij het bedrijf. Eigenaar Marco van den Akker had grootse plannen, maar heeft deze niet waar weten te maken. De curator is daarnaast ook zeer kritisch over de handelswijze van Van den Akker.

De grootse plannen van Van den Akker blijken uit het faillissementsverslag. Zo schrijft de curator in zijn verslag:

Het bedrijfsmodel was gebaseerd op een jaarlijkse exponentiële groei, mogelijk gemaakt door externe financiering. De bestuurder achtte bij de start van de onderneming een omzet van EUR 300 miljoen in 2013 reëel.

Naast externe financiering, zouden er nog twee andere aandeelhouders in 123 Cloud participeren én zou er een WBSO subsidie worden aangevraagd. De andere aandeelhouders hebben zich echter teruggetrokken, het aantrekken van externe financiering mislukte en ook de WBSO subsidie kon niet worden aangevraagd, omdat er geen geld was om de adviseur die de aanvraag hiervoor zou indienen te betalen. Ondertussen waren er wel kosten gemaakt voor huur, lease, personeel en advies. In het verslag schrijft de curator dat dit volgens Van de Akker de belangrijkste oorzaak voor het faillissement is.

Daarnaast noemt Van den Akker nog een ander belangrijke oorzaak voor het faillissement:

Daarnaast bleef de omzet achter omdat de bestuurder potentiele klanten er moeilijker dan verwacht van kon overtuigen om hun data extern in plaats van in-house op te slaan.

De curator valt echter nog iets anders op dat aan het faillissement heeft bijgedragen. In 2013 heeft Van den Akker zijn eenmanszaak vda.hosting aan 123 Cloud overgedragen. Als onderdeel van deze transactie werd 123 Cloud B.V. verantwoordelijk voor 93.384 euro aan privé schulden die hij met zijn eenmanszaak had gemaakt, terwijl aan de ingebrachte activa maar een waarde 34.939 euro werd toegekend.

Deze curator schrijft hierover: “Gerelateerd aan de omzet van 123 Cloud kon 123 Cloud deze verplichtingen absoluut niet dragen.” Verder in het verslag schrijft de curator:

Deze transactie heeft het nog jonge 123 Cloud, dat bovendien op dat moment al een tekort had aan liquide middelen verder in de problemen gebracht. Het lijkt er op dat deze overname een belangrijke oorzaak is voor het faillissement.

De curator toont zich ook kritisch over het feit dat Van den Akker zijn klanten had gewaarschuwd voor het naderende faillissement en elders had ondergebracht. De curator schrijft hierover:

Enerzijds is er begrip voor het feit dat de bestuurder de belangen van zijn klanten heeft willen beschermen, anderzijds is daardoor een doorstart van de onderneming illusoir geworden.

Uit het verslag blijkt ook dat 123 Cloud totaal 300 relaties had. Echter werkte het bedrijf met een prepaid-model. Het bedrijf had volgens de curator maar 15 vaste klanten. Anderzijds heeft het bedrijf 173 bekende crediteuren aan wie het bedrijf totaal 354.754 euro schuldig is. Totaal hebben tot het moment van het verslag 6 crediteuren hun vorderingen ingediend met een totaal bedrag van 83.599 euro. Over veel bezittingen beschikt 123 Cloud niet. Er zouden nog een aantal licenties voor cloud software zijn met een waarde van 1.500 euro. Alle apparatuur in het datacenter zou zijn geleased. Ook de merknaam en domeinnaam zouden privé eigendom van Van den Akker zijn, schrijft de curator.

[advpoll id=”65″ title=”Vraag van de dag” width=”100%”]

S, 17 juli 2014 12:05 pm

Wat een bedragen! Hoe kan je serieus voor 300 miljoen euro omzet gaan als je direct je eigen bedrijf met schulden opzadelt en de kostbare domeinnaam en merknaam uit de boedel haalt?

WBSO aanvragen is gratis, bizar dat dat niet lukte. Een adviseur werkt no-cure no-pay en betaal je achteraf nadat je van de belastingvoordelen hebt genoten. Daarbij is WBSO misschien een paar duizend euro per werknemer in R&D. Dit is wel heel rooskleurig om het ontbreken van WBSO te noemen als reden waarom iets fout gaat.

Peter, 17 juli 2014 5:51 pm

De overeenkomst tussen Marco van den Akker en Remon Akkermans is dat ze beiden half in Polen actief zijn... ;-)

Simon, 18 juli 2014 1:22 pm

Ik weet niet waar de curator dat verhaal van de 300 miljoen vandaan haalt. Iedereen die Marco kent weet dat hij weliswaar altijd erg optimistisch was over de slaagkans van zijn bedrijf (en welke ondernemer is dat niet?), maar ook zeker niet totaal wereldvreemd. Ik heb hem de laatste jaren een aantal keer gesproken en heeft zich in ieder geval naar mij toe nooit in dit soort termen over zijn onderneming uitgelaten.

Laatste reacties

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Koen Stegeman, Editor-in-Chief & founder Hostingjournalist.com: Jammer Arnout, maar je hebt een mooie bijdrage aan de hosting industrie geleverd, en dat jaren lang....

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Dillard Blom: Jammer dat een 'instituut' verdwijnt, en daarmee een bron van informatie over actuele zaken (en opin...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
L.: Uit automatisme kijk ik toch nog steeds elke dag naar ispam.nl, toch de hoop dat er nog een berichtj...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Toni Donkers: Arnout bedankt! ik ga het missen dat is een feit!

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Marcel Stegeman: Ik zie het nu pas. Inderdaad jammer maar ik kijk nu al uit naar het volgende project.