Journalistiek

Onpartijdig, onafhankelijk nieuws, uitsluitend in dienst van het branchebelang.

Strategie Interxion en Equinix loont: spin in cloudweb

  • Door
  • Jeroen Mulder
  • geplaatst op
  • 18 juli 2014 10:00 uur

Strategie loont. Zoveel is wel duidelijk als je de berichten van Equinix en Interxion bij elkaar optelt. De maand juli was voor beide bedrijven tot nu toe een gouden maand. Beiden bedrijven bieden carrier-neutrale netwerk- en datacenterdiensten aan en hebben daarbij zwaar ingezet op de cloud. Niet om zelf clouddiensten te gaan leveren, maar wel om clouddiensten – vooral PaaS – te faciliteren, vanuit elke plek ter wereld. Voorzichtige conclusie: de markt voor leidende cloud-knooppunten komt meer en meer in handen van een paar grote spelers.

Begin deze week lanceerde Interxion Cloud Connect: een dienst waarmee ,,enterprise ondernemingen, service providers, system integrators en carriers de mogelijkheid krijgen om directe verbindingen te realiseren met meerdere cloud-platforms in de datacenters van Interxion.”  Eerder deze maand maakte Interxion al bekend dergelijke verbindingen met AWS en Azure te leveren vanuit haar datacenters. Veel “enterprise” ondernemingen – zeg: de Fortune 500 – deinzen tot nu terug om gebruik te maken van public cloud services die via het ‘open internet’ bereikbaar zijn. De kostenbesparingen zijn evident, maar security weegt nog net even iets zwaarder. Met private connections wordt een goed deel van die zorg weggenomen en zullen  meer bedrijven de sprong wagen, zo is de veronderstelling. Interxion positioneert zich handig als de spin in het web door deze verbindingen beschikbaar te maken.

En dan Equinix. Dat kondigde deze week aan in zee te gaan met CloudFlare, een bedrijf dat gespecialiseerd is in CDN en security. Via CloudFlare kunnen hosters DDoS-aanvallen ‘afvangen’, al werd CloudFlare in Amsterdam in de afgelopen weken zelf flink gehinderd door storingen – mede door DDoS-aanvallen, aldus CloudFlare zelf. Desondanks groeien SecaaS-diensten zoals CloudFlare, maar ook bijvoorbeeld cloudproxy’s zoals van Akamai, als kool. Dat kan echter alleen als je de diensten echt dichtbij de klant kunt ‘afzetten’. Daarvoor heb je globale dekking nodig vanuit datacenters.

Door de deal met Equinix verdubbelt CloudFlare haar capaciteit. CloudFlare gaat vanuit alle Equinix-datacenters operationeel worden: dat zijn er ruim honderd. En met die datacenters bedient Equinix 450 cloud service providers over de hele wereld. De deal is daarmee interessant voor CloudFlare, maar beslist ook voor Equinix dat met de dienst een belangrijke schakel in CDN- en cloudsecurity krijgt; belangrijk in de propositie die Equinix voert richting haar klanten.

Voor kleinere colo’s en datacenterbedrijven wordt de cloud zo een stuk minder interessant. De grote stukken koek worden inmiddels allemaal verdeeld onder een paar grote partijen. Wat rest zijn kruimels: puur lokale initiatieven die juist in een wereld die ‘cloud’ heet, veel minder opleveren. Tenzij je bijvoorbeeld PaaS, DBaaS of SecaaS levert die via de grote colo’s en carriers ontsloten kunnen worden. Wereldwijd.

Vraag van de dag

Zijn lokale datacenters nog interessant als colocatie voor cloudproviders?
Bekijk resultaten

ISPam.nl Job board

Nog geen reacties

Deel uw reactie met andere ISPam.nl lezers

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

MELD U AAN VOOR DE NIEUWSBRIEF
Feedback!
Fill out my online form.
Laatste reacties

VMWare op Amazon kan grote impact hebben op cloudmarkt
Jeroen: Typisch een aankondiging voordat het product volwassen is. Als je denkt meteen te kunnen beginnen de...

Switch Datacenters realiseert upgrade naar Tier 4, implementeert ‘indirect adiabatische koeling’ voor ultra-energiezuinige PUE (1,07)
Arjan: Dat iets naar Tier lijnen gebouwd is kunnen we natuurlijk allemaal roepen, enige daadwerkelijke Tier...

VMWare op Amazon kan grote impact hebben op cloudmarkt
Sven: Wat ook interessant aan deze deal is wat dit betekent voor de eerdere samenwerking die Vmware sloot ...

Nieuw kantoor voor Cegeka
Bart ter Veer: Gefeliciteerd Cegeka, met deze mooie nieuwe huisvesting!

Previder eerste Nederlandse datacenter met zonnepanelen
Previder: De zonnepanelen leveren een beperkt deel van de totaal benodigde stroom voor het datacenter. Maar do...