Journalistiek

Onpartijdig, onafhankelijk nieuws, uitsluitend in dienst van het branchebelang.

Open source-beheer in Microsoft Azure binnenkort mogelijk

  • Door
  • Jeroen Mulder
  • geplaatst op
  • 25 juli 2014 10:01 uur

Microsoft en open source.  Wie die twee begrippen een jaar of vijf geleden in één zin had opgeschreven, was voor gek verklaard. Maar de reus uit Redmond is bezig om zichzelf drastisch te veranderen. Op heel veel fronten. Een van die fronten is het cloudprogramma Azure waarvoor Microsoft de poorten meer en meer opent voor open source-tooling. Dat is slecht nieuws voor veel cloudproviders die met open source een USP dachten te hebben.

De nieuwe topman Nadella is van een heel andere leerschool dan Gates en Ballmer. Al hebben de twee laatstgenoemde nog steeds veel invloed op de koers van Microsoft, Nadella drukt in een korte tijd een enorme stempel op het bedrijf. In de eerste plaats met Windows 9 dat een homogeen OS moet worden voor alle devices, maar ook met de plannen die het heeft met het Finse Nokia. Maar Microsoft – Nadella – weet als geen ander dat het grote geld verdiend moet worden in de cloud, met Azure. Om Azure een leidend platform in de cloud te laten worden, moet het kunnen integreren met andere infrastructuren. Naadloos. Ook met open source-omgevingen.

Die beweging werd overigens in 2012 al ingezet. Toen maakte Microsoft het al mogelijk om Linux-virtuals in Azure te hosten,  mits de gebruiker zelf een Linux-image uploadde. Ook ondersteunde Microsoft toen al Node.js, open source-software voor webapps. Maar toegegeven: Microsoft Azure was toch bovenal… Microsoft. Natuurlijk integreert het al naadloos met on premise-omgevingen, maar wel als de klant SCCM als distributiesoftware gebruikt. Nadella lijkt nu echt met het Microsoft-only beleid te breken. Het komt binnenkort met drivers voor populaire  open source-tooling in de cloud.

De twee eerste tools die worden genoemd zijn Packer en OpenNebulla. Met Packer kunnen gebruikers virtuele machines maken en beheren. De tool integreert volledig met nog populairdere programma’s als Chef en Puppet. Veel cloudproviders werken met die programma’s om hun infrastructuren te beheren. Daarnaast komt er een driver voor OpenNebulla: die tool is uitermate geschikt om hybride cloudstructuren te beheren, deels in publieke cloudomgevingen zoals Azure en deels on premise bij klanten.

Het gebruik van open source blijft overigens niet exclusief voor Azure. Want Nadella kondigde ook meteen aan dat de ondersteuning voor de open source-tools ook buiten de public cloud geleverd gaat worden. Beheerders kunnen dus straks met Packer virtuals op MS Server 2012 beheren. Straks. Want over de exacte timing heeft Microsoft nog geen verdere mededelingen gedaan.

Vraag van de dag

Gaat het beheren van Microsoft Azure met open source een succes worden?
Bekijk resultaten

ISPam.nl Job board

Nog geen reacties

Deel uw reactie met andere ISPam.nl lezers

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

MELD U AAN VOOR DE NIEUWSBRIEF
Feedback!
Fill out my online form.
Laatste reacties

VMWare op Amazon kan grote impact hebben op cloudmarkt
Jeroen: Typisch een aankondiging voordat het product volwassen is. Als je denkt meteen te kunnen beginnen de...

Switch Datacenters realiseert upgrade naar Tier 4, implementeert ‘indirect adiabatische koeling’ voor ultra-energiezuinige PUE (1,07)
Arjan: Dat iets naar Tier lijnen gebouwd is kunnen we natuurlijk allemaal roepen, enige daadwerkelijke Tier...

VMWare op Amazon kan grote impact hebben op cloudmarkt
Sven: Wat ook interessant aan deze deal is wat dit betekent voor de eerdere samenwerking die Vmware sloot ...

Nieuw kantoor voor Cegeka
Bart ter Veer: Gefeliciteerd Cegeka, met deze mooie nieuwe huisvesting!

Previder eerste Nederlandse datacenter met zonnepanelen
Previder: De zonnepanelen leveren een beperkt deel van de totaal benodigde stroom voor het datacenter. Maar do...