Journalistiek

Onpartijdig, onafhankelijk nieuws, uitsluitend in dienst van het branchebelang.

Open source-beheer in Microsoft Azure binnenkort mogelijk

  • Door
  • Jeroen Mulder
  • geplaatst op
  • 25 juli 2014 10:01 uur

Microsoft en open source.  Wie die twee begrippen een jaar of vijf geleden in één zin had opgeschreven, was voor gek verklaard. Maar de reus uit Redmond is bezig om zichzelf drastisch te veranderen. Op heel veel fronten. Een van die fronten is het cloudprogramma Azure waarvoor Microsoft de poorten meer en meer opent voor open source-tooling. Dat is slecht nieuws voor veel cloudproviders die met open source een USP dachten te hebben.

De nieuwe topman Nadella is van een heel andere leerschool dan Gates en Ballmer. Al hebben de twee laatstgenoemde nog steeds veel invloed op de koers van Microsoft, Nadella drukt in een korte tijd een enorme stempel op het bedrijf. In de eerste plaats met Windows 9 dat een homogeen OS moet worden voor alle devices, maar ook met de plannen die het heeft met het Finse Nokia. Maar Microsoft – Nadella – weet als geen ander dat het grote geld verdiend moet worden in de cloud, met Azure. Om Azure een leidend platform in de cloud te laten worden, moet het kunnen integreren met andere infrastructuren. Naadloos. Ook met open source-omgevingen.

Die beweging werd overigens in 2012 al ingezet. Toen maakte Microsoft het al mogelijk om Linux-virtuals in Azure te hosten,  mits de gebruiker zelf een Linux-image uploadde. Ook ondersteunde Microsoft toen al Node.js, open source-software voor webapps. Maar toegegeven: Microsoft Azure was toch bovenal… Microsoft. Natuurlijk integreert het al naadloos met on premise-omgevingen, maar wel als de klant SCCM als distributiesoftware gebruikt. Nadella lijkt nu echt met het Microsoft-only beleid te breken. Het komt binnenkort met drivers voor populaire  open source-tooling in de cloud.

De twee eerste tools die worden genoemd zijn Packer en OpenNebulla. Met Packer kunnen gebruikers virtuele machines maken en beheren. De tool integreert volledig met nog populairdere programma’s als Chef en Puppet. Veel cloudproviders werken met die programma’s om hun infrastructuren te beheren. Daarnaast komt er een driver voor OpenNebulla: die tool is uitermate geschikt om hybride cloudstructuren te beheren, deels in publieke cloudomgevingen zoals Azure en deels on premise bij klanten.

Het gebruik van open source blijft overigens niet exclusief voor Azure. Want Nadella kondigde ook meteen aan dat de ondersteuning voor de open source-tools ook buiten de public cloud geleverd gaat worden. Beheerders kunnen dus straks met Packer virtuals op MS Server 2012 beheren. Straks. Want over de exacte timing heeft Microsoft nog geen verdere mededelingen gedaan.

[advpoll id=”70″ title=”Vraag van de dag” width=”100%”]

Nog geen reacties

Laatste reacties

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Koen Stegeman, Editor-in-Chief & founder Hostingjournalist.com: Jammer Arnout, maar je hebt een mooie bijdrage aan de hosting industrie geleverd, en dat jaren lang....

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Dillard Blom: Jammer dat een 'instituut' verdwijnt, en daarmee een bron van informatie over actuele zaken (en opin...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
L.: Uit automatisme kijk ik toch nog steeds elke dag naar ispam.nl, toch de hoop dat er nog een berichtj...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Toni Donkers: Arnout bedankt! ik ga het missen dat is een feit!

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Marcel Stegeman: Ik zie het nu pas. Inderdaad jammer maar ik kijk nu al uit naar het volgende project.