Journalistiek

Onpartijdig, onafhankelijk nieuws, uitsluitend in dienst van het branchebelang.

Interview: ASP4all Bitbrains en investeerder Vitruvian op één lijn

  • Door
  • Jeroen Mulder
  • geplaatst op
  • 30 juli 2014 08:01 uur

Het was opmerkelijk nieuws, al werd het niet groot opgepikt in de vakmedia. De Britse private equity-firma – een durfinvesteerder, in de volksmond – ging investeren in een bedrijf dat haar brood verdient met managed hosting. En dat bedrijf was nog bezig met een eerdere fusie. ASP4all fuseerde eerder dit jaar met Bitbrains, vooral een partij die sterk is in high performance computing. Maar recent kwam daar het nieuws bij dat Vitruvian gaat investeren in de nieuwe onderneming.

Vitruvian zal niet iedereen bekend in de oren hebben geklonken. Vanuit Londen, München en Stockholm houdt de investeerder er een breed portfolio op na. Stuk voor stuk wel bedrijven met een waarde tussen 50 en 500 miljoen euro, de “investeringsfocus” van Vitruvian. Het fonds investeert op dit moment fors in allerlei cloud- en webenabled diensten, zoals retailplatform Farfetch voor online winkels in het hogere marktsegment en Flexpay, een online dienst voor de administratie van allerlei beloningsvormen. Een partij die deze diensten kan hosten, zou natuurlijk een mooie aanvulling zijn op het portfolio.

Het nieuws over de samenwerking met Vitruvian volgde kort op het fusienieuws tussen ASP4all en Bitbrains. Die fusie is dan ook nog niet helemaal afgerond. Geen probleem. In een interview per e-mail schrijft CEO Frank van den Belt dat alles keurig volgens plan verloopt. “Organisatorisch, technologisch en bedrijfsmatig zijn de projecten om de integratie tussen de bedrijven tot stand te brengen volop in werking. Op technologisch vlak wordt gewerkt aan een gezamenlijke propositie, waarbij we van infrastructuur tot klantcontact onze diensten ontwikkelen op basis van technologische mogelijkheden en klantvraag. In die ontwikkeling laten we alle  verbindingen tussen “platform”, “solution” en “customer” end-to-end op elkaar aansluiten.”

Bij het aan boord halen van een private equity-fonds  is het altijd afwachten wat de intenties van zo’n partij zijn. Van den Belt laat er geen twijfel over bestaan. “ASP4all Bitbrains en Vitruvian zitten op dezelfde lijn”, stelt hij. “We zien een enorme marktvraag in Nederland en in Europa naar hostingdiensten met echte toegevoegde waarde. Vitruvian is ervan overtuigd dat wij het bedrijf zijn dat die marktvraag het beste kan invullen.” De ambities zijn dan ook hoog. “We constateren een beweging naar IaaS+ en PaaS. Daar verwachten wij groeikansen te creëren en te benutten.  We zullen samenwerken met onze partners zoals Cisco, VMware, NetApp, Dell en Microsoft, om een complete dienstverlening te bieden, en te anticiperen op vragen van de markt. Maar vooral zullen we op technologisch gebied de nieuwste mogelijkheden toetsen, testen en omarmen om een voorsprong te creëren op onze concurrentie met innovatieve oplossingen. Voorbeelden hiervan zijn de oplossingen voor het ministerie van Veiligheid en Justitie en ING.”

IaaS+ en PaaS: dat is volgens Van den Belt de groeimarkt. En niet alleen in Nederland. Om met dat laatste te beginnen:  “Naast groeidoelstellingen voor de Nederlandse markt zullen we via onze klanten en partners onze dienstverlening uitbreiden naar de ons omringende landen. “Follow-the-customer” is daarbij het uitgangspunt. Overigens zien we op de Nederlandse markt ook nog volop kansen voor het aanbieden van onze dienstverlening.” Met een compleet IT-portfolio, als het aan Van den Belt ligt. Alleen IaaS is voor een managed hoster geen optie meer als je de concurrentie voor wilt blijven. “De afgelopen jaren heeft de markt zich in rap tempo ontwikkeld. Bedenk dat de IaaS-, PaaS-, SaaS-definities nog maar sinds kort gebezigd worden. Dit is tekenend voor de snelheid waarmee nieuwe diensten worden ontwikkeld en beschikbaar komen voor bedrijven en instellingen. Het is ook tekenend voor de specialisatie die we zien ontstaan bij aanbieders. We zien vooral consolidatie en internationalisatie.”

Maar is er ruimte voor dergelijke ambities met de huidige hegemonie van de Amerikaanse bedrijven in de markt?  Het antwoord daarop is: ja. Mits je maar voldoende toegevoegde waarde creëert. Van den Belt: “De complexiteit van IT-infrastructuren neemt toe, kosten dalen. Infrastructuur als nutsvoorziening is niet ver meer weg, maar dan hebben we het echt over de basisfunctionaliteit op het gebied van network, processing, storage en security. Daar vindt dan ook de consolidatie plaats. Echter, onze klanten vragen om toegevoegde waarde, zij willen ontzorgd worden en denken niet in IT-infrastructuur maar in IT-functionaliteit. Wij kiezen er dan ook bewust voor om ons te onderscheiden op dat vlak door toonaangevende oplossingen te ontwikkelen en deze met ongeëvenaarde flexibiliteit en snelheid aan te kunnen bieden.”

De infrastructuur wordt steeds meer een randvoorwaarde, stelt Van den Belt. “De klant vraagt in toenemende mate om de gewenste functionaliteit op bedrijfsniveau.  Denk aan het kunnen combineren van private en public cloudfunctionaliteit, waarbij er aan expliciete beveiligingseisen moet worden voldaan. Of het kunnen borgen van compliancy-richtlijnen in infrastructuur en dienstverlening. Van – internationale- ondernemingen tot Nederlandse overheid en middelgrote bedrijven waarvoor IT-voorzieningen cruciaal zijn in hun bedrijfsproces, dáár zullen we het onderscheid maken in onze dienstverlening, zodat zij zich op hun beurt kunnen onderscheiden naar hun klanten.”

Wellicht kan ASP4all Bitbrains dat niet alleen, maar dat geeft niks. De onderneming houdt alles open: zelfs in het bericht waarin de investering va Vitruvian wereldkundig werd gemaakt, houdt het bedrijf de mogelijkheid open tot verdere overnames. Met een nuance: “Onze primaire aandacht ligt nu bij het versnellen van de integratie tussen Bitbrains en ASP4all teneinde klanten, partners en medewerkers een eenduidig gezicht te laten zien en de voordelen op technologisch gebied te vertalen naar concrete oplossingen. Gedurende deze periode houden we continu een vinger aan de pols van de markt. Als de juiste opportunity zich voordoet, zullen we niet aarzelen en met de hulp van Vitruvian kunnen we dan ook snel acteren.”

Nog geen reacties

Laatste reacties

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Koen Stegeman, Editor-in-Chief & founder Hostingjournalist.com: Jammer Arnout, maar je hebt een mooie bijdrage aan de hosting industrie geleverd, en dat jaren lang....

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Dillard Blom: Jammer dat een 'instituut' verdwijnt, en daarmee een bron van informatie over actuele zaken (en opin...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
L.: Uit automatisme kijk ik toch nog steeds elke dag naar ispam.nl, toch de hoop dat er nog een berichtj...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Toni Donkers: Arnout bedankt! ik ga het missen dat is een feit!

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Marcel Stegeman: Ik zie het nu pas. Inderdaad jammer maar ik kijk nu al uit naar het volgende project.