Journalistiek

Onpartijdig, onafhankelijk nieuws, uitsluitend in dienst van het branchebelang.

Opcyberpaint: de unieke bijeenkomst voor internet & security professionals

  • Door
  • Rashid Niamat
  • geplaatst op
  • 20 augustus 2014 12:01 uur

opcyberpaintAls we het op ISPam.nl hebben over security en privacy heeft dat uiteraard altijd een link met de hostingproviders of datacenters, dat zijn immers de doelgroepen waar ISPam.nl zich primair op richt. De genoemde onderwerpen zijn echter ook van belang voor andere sectoren, waarbij telefonie en internettoegang het meest voor de hand liggen.

Wie kijkt naar het aantal events in dit land waar echt alle groepen aanwezig zijn die met internet en veiligheid te maken hebben, ziet dat er opvallend vaak sprake is van strikt gescheiden bijeenkomsten. De verschillende partijen komen elkaar gewoon erg weinig tegen. Sinds vorig jaar is er gelukkig een event waar alle verschillende geledingen, dus zowel leveranciers van B2B of B2C diensten, overheidsdiensten, onderzoekers en zelfs hackers en vakpers, welkom zijn. Iedereen die iets met security, privacy of veiligheid te maken heeft is namelijk welkom bij Operation Cyberpaint, aka opcyberpaint, dat dit jaar op 6 september gehouden wordt.

Opcyberpaint is in menig opzicht uniek en dat heeft alles met de geschiedenis van het event te maken. Het is namelijk het directe gevolg van een in 2012 gevoerde discussie op Twitter tussen verschillende personen werkzaam bij de overheid, de IT-sector en de bedrijven daar omheen. De beperking van 140 karakters leidde er toe dat al snel werd verzucht: konden we maar eens gewoon, maar wel informeel en zonder te veel gedoe, met elkaar discussie voeren.

Zo gezegd zo gedaan, iets meer dan een half jaar later stond er een stichting in de steigers en kon een eerste event worden georganiseerd. Opcyberpaint startte vorig jaar met een paneldiscussie waar men de tijd nam over serieuze zaken te spreken. Serieus betekent zeker niet saai. Je kunt je voorstellen dat een beladen onderwerp als hacken versus terughacken goed is voor vurige betogen van de sprekers maar ook vanuit de zaal. Voor het panel is ook dit jaar ruim tijd gereserveerd, want het delen van informatie staat voorop.

Voor wie na het panel en de lunch behoefte heeft aan afreageren op een verantwoorde wijze, biedt het tweede deel van de dag uitkomst: dan is er net als vorig jaar paintball en uiteraard is er voor de winnaar – dan wel het winnende team – een prijs. Voor wat de echte actie betreft, is het paintball duidelijk het hoogtepunt van de dag. Maar vergis je niet, dit is ook en vooral een unieke mogelijkheid met 100 tot 150 professionals, jong, oud, man, vrouw en uit alle windrichtingen, die allemaal vanuit een roeping en passie met hun werk bezig zijn, informeel te praten over je vak.

Omdat privacy bij de organisatie hoog in het vaandel staat en men het informele karakter maximaal wil beschermen, zullen na afloop amper foto’s online verschijnen. De verdere spelregels, die ook serieus zijn, onderstrepen andermaal dat dit geen verkoopbeurs of luidruchtig provider event is. Opcyberpaint is ├ęcht een uniek event, waar je op basis van maximale privacy en anonimiteit kennis kunt delen met collega professionals. Dat allemaal onder het genot van voldoende catering en de wetenschap dat meningen gerespecteerd worden. Kijkend naar de bekend geworden security-incidenten die de hostingsector de laatste jaren heeft meegemaakt, kan het niet anders zijn dat ook voor deze groep Opcyberpaint een manier is het nuttige met het aangename te combineren.

Nog geen reacties

Laatste reacties

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Koen Stegeman, Editor-in-Chief & founder Hostingjournalist.com: Jammer Arnout, maar je hebt een mooie bijdrage aan de hosting industrie geleverd, en dat jaren lang....

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Dillard Blom: Jammer dat een 'instituut' verdwijnt, en daarmee een bron van informatie over actuele zaken (en opin...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
L.: Uit automatisme kijk ik toch nog steeds elke dag naar ispam.nl, toch de hoop dat er nog een berichtj...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Toni Donkers: Arnout bedankt! ik ga het missen dat is een feit!

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Marcel Stegeman: Ik zie het nu pas. Inderdaad jammer maar ik kijk nu al uit naar het volgende project.