Journalistiek

Onpartijdig, onafhankelijk nieuws, uitsluitend in dienst van het branchebelang.

Afsluiten beroepsaansprakelijkheidsverzekering lastig voor hosters

  • Door
  • Caroline van Soelen
  • geplaatst op
  • 19 augustus 2014 08:14 uur

Voor veel kleine en middelgrote hosters lijkt het moeilijk om een goede Beroepsaansprakelijkheidverzekering (BAV) af te sluiten. Tussenpersonen en verzekeraars zouden niet altijd bekend zijn met de specifieke eisen van een hostingbedrijf. Maar ook zijn niet alle ICT-gespecialiseerde aanbieders van deze verzekering bekend bij hosters.

Een BAV is belangrijk voor het verzekeren van je beroepsrisico. Als een bedrijf bijvoorbeeld een advies geeft, dat niet (geheel) blijkt te kloppen, dan kan een BAV dit dekken. Het is een andere verzekering dan de Bedrijfsaansprakelijksverzekering, te vergelijken met een WA-verzekering (deze dekt fysieke schade als bijvoorbeeld iemand een vaas omgooit op de werkvloer). Een BAV is een stuk duurder dan de Bedrijfsaansprakelijksverzekering; de kosten kunnen oplopen tot duizenden euro’s per jaar.

Richard van Delft is al meer dan zes jaar eigenaar van FireMultimedia. Hij liep tegen verschillende problemen aan tijdens zijn zoektocht naar de juiste BAV. “Ik ben een tijd op zoek geweest naar een BAV, maar zowel tijdens mijn eigen zoektocht als via de contacten van een tussenpersoon, kwam ik veel problemen tegen. Software werd bijvoorbeeld nooit gedekt bij de partijen die ik heb benaderd. De verzekering leek veel te algemeen.”

Een bekend probleem, weet ook Michiel Steltman van branchevereniging DHPA. “We zijn een tijd geleden met een gespecialiseerde partij en ICTrecht door een aantal van die BAV-verzekeringen gegaan. Toen bleek dat er grote verschillen tussen die polissen zitten en dat sommigen niet geschikt zijn voor serviceproviders.”

Bovendien bleken verzekeraars veel trucjes te gebruiken om alsnog onder claims uit te komen, zegt Steltman. “De uitsluitingen in de polisvoorwaarden zijn het grootste probleem. Je hebt toch te maken met dienstverlening, dat is mensenwerk. En dan kan er altijd iets mis gaan, waarvoor je als hostingbedrijf wel gedekt wil zijn.”

Steven Ras van ICTRecht geeft juridisch advies aan ICTers. Ook hij ziet problemen bij sommige verzekeringen: “Boetes van bijvoorbeeld toezichthouders en garanties worden door verzekeraars veelal uitgesloten. Hosters moeten dan ook opletten met het geven van garanties.”

Volgens Ras is er inmiddels wel een aanbod van goede BAV’s voor hosters. “Maar het zijn vaak zeer gespecialiseerde partijen die dit aanbieden. Het is verstandig om dan ook een gespecialiseerde tussenpersoon te gebruiken die bekend is met de wensen van een hoster.”

Belangrijk is het volgens zowel DHPA als ICTRecht om ervoor te zorgen dat er geen gat zit tussen de Algemene Voorwaarden en de BAV. Steven Ras: “In je Algemene Voorwaarden kun je een deel van de aansprakelijkheid afdekken. Maar een BAV is een goed vangnet voor alles wat niet in de AV staat, of als je gedwongen bent om inkoopvoorwaarden van je klant te accepteren.”

Bovendien wil je niet alle verantwoordelijkheid afschuiven in de Algemene voorwaarden, daarover zijn Steltman en Ras het eens. “Dat is niet erg klantvriendelijk”, aldus Steltman. “De klant wil ook een deel van het risico bij jou kunnen leggen. Dat moet kunnen, anders is het commercieel niet aantrekkelijk. Je komt daar in deze tijd niet meer mee weg, dus heb je zo’n vangnet nodig. Dit is echt voer voor juristen, dus laat je goed bijstaan.”

[advpoll id=”73″ title=”Vraag van de dag” width=”100%”]

Jeroen, 19 augustus 2014 12:41 pm

Ik had minimaal nog een opsomming verwacht van BAV's die dan WEL geschikt zijn voor hosters. Juist omdat de meeste mensen deze niet kunnen vinden :-)

MikeN, 19 augustus 2014 1:02 pm

Ja, dat ^^ dus. Ik snap dat de juristen dan geen geld meer verdienen, maar het artikel is in de huidige vorm nogal inhoudsloos.

Jorg Roodbeen, 19 augustus 2014 3:24 pm

Mogelijk de aanvulling waar door Jeroen en Mike op geduid wordt. Ik ben zo vrij om deze ruimte te gebruiken.

Voor ruim 100 beroepen en ondernemingen bieden wij via Beroepspolis.nl een voorgeprijsde beroepsaansprakelijkheidsverzekering aan, waaronder voor Hosting Providers. Tot een jaaromzet van 1 mio euro kan er online een voorstel worden aangevraagd (en afgesloten), eventueel aangevuld met bedrijfsaansprakelijkheid. Voor de geïnteresseerden: https://www.beroepspolis.nl/beroepen/hosting-provider.php.

De door ons gekozen risicodrager is Hiscox, een niche speler met een uitstekende trackrecord. Ook de risicodrager voor https://www.cyberrisicoverzekering.nl.

Floris, 20 augustus 2014 12:22 am

>Voor ruim 100 beroepen en ondernemingen bieden wij via Beroepspolis.nl een voorgeprijsde
>beroepsaansprakelijkheidsverzekering aan, waaronder voor Hosting Providers. Tot een jaaromzet van 1 mio euro kan er
>online een voorstel worden aangevraagd (en afgesloten)
>
>De door ons gekozen risicodrager is Hiscox

Let wel op dat je voor de standaard online afsluitbare Hiscox polis al niet in aanmerking komt op het moment dat je ook maar 1 klant in de VS of Canada hebt.
Ken bijzonder weinig hosters die dat niet hebben...

Jorg Roodbeen, 20 augustus 2014 10:14 am

Het klopt dat dit voor het standaard aanbod is uitgesloten. Zoals erbij vermeld (in de offerte/aanvraag) is dit op aanvraag mee te verzekeren. Dit maatwerk is individueel vrij kostbaar (denken aan een toeslag van rond 2.000 - 2.500 euro plus een eigen risico van rond 10.000 euro). Het hangt uiteraard af van hoeveel zaken er in USA/Canada worden gedaan. Het gaat hier om bedrijven die primair in NL zijn gevestigd en hoofdzakelijk binnen EU zaken doen.

Het kan daarom interessant zijn om met meer providers tegelijk in te kopen. Mocht hier interesse voor zijn dan gaan wij graag aan de slag.

Floris, 20 augustus 2014 12:32 pm

Klopt dat het op aanvraag mee te verzekeren is, maar toen ik er een tijdje terug naar vroeg gaf je collega al aan -net als jij nu- dat het door de geldende tarieven en voorwaarden weinig zinvol is om dat als kleiner bedrijf aan te vragen.

Navraag bij een ander tussenpersoon bevestigde dat dit bij Hiscox het geval was, maar gaf aan dat andere verzekeraars (meen dat hij het over AIG had) alleen naar het rechtsgebied naar kijken.
Zolang er Nederlands/Europees recht op je overeenkomsten van toepassing is, zou het bij anderen dus wel standaard verzekerd zijn, ongeacht waar je klanten zitten.

Iets om op te letten bij het uitzoeken van een verzekering.
Het Internet kent nu eenmaal geen landsgrenzen.

Michiel Steltman, 22 augustus 2014 9:13 am

@Jeroen en @Mike We kunnen niet in het algemeen zeggen "deze verzekeraar is wel goed en deze niet"..
Maar als jullie namen en rugnummer willen weten: we koen goede polissen tegen van Chubb en Hiscox . DHPA heeft voor deze materie een gespecialiseerde partner, zie daarvoor de sectie op onze site.
En nogmaals: laat je bijstaan, en zonder reclame te maken - we werken graag met ICTrecht samen, die hebben hier echt verstand van.

Laatste reacties

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Koen Stegeman, Editor-in-Chief & founder Hostingjournalist.com: Jammer Arnout, maar je hebt een mooie bijdrage aan de hosting industrie geleverd, en dat jaren lang....

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Dillard Blom: Jammer dat een 'instituut' verdwijnt, en daarmee een bron van informatie over actuele zaken (en opin...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
L.: Uit automatisme kijk ik toch nog steeds elke dag naar ispam.nl, toch de hoop dat er nog een berichtj...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Toni Donkers: Arnout bedankt! ik ga het missen dat is een feit!

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Marcel Stegeman: Ik zie het nu pas. Inderdaad jammer maar ik kijk nu al uit naar het volgende project.