Journalistiek

Onpartijdig, onafhankelijk nieuws, uitsluitend in dienst van het branchebelang.

Optische versleuteling voor 100Gbps en sneller uitgevonden

  • Door
  • Arnout Veenman
  • geplaatst op
  • 22 oktober 2008 08:14 uur

Door het gebruik van glasvezels is data heel snel te versturen, standaarden die 40Gbps en 100Gbps mogelijk maken liggen in het verschiet. Echter is niet alleen snelheid waarmee de data wordt verstuurd belangrijk, maar ook de beveiliging van de data, door middel van encryptie. Snelheden van 100Gbps zijn met behulp van electronische encryptie niet meer bij te houden.

Door telecom hardware fabrikant Telcordia is een systeem ontwikkeld dat protocol onafhankelijk, optisch de datastroom encrypteert, dat heet dan een ‘optical code-division multiplexed (OCDM)-based photonic layer security (PLS) system‘. De encryptie werkt door de optische frequentie en fasen met hoge precisie te veranderen, hierdoor is het niet mogelijk om het signaal op te slaan noch om de individuele bits te achterhalen, meldt Techworld.

De techniek is in een onderzoeksopstelling getest met een snelheid van 40Gbps met glasvezelnetwerken tot 400km. De onderzoekers verwachten op relatief korte termijn de techniek ook te kunnen testen met snelheden van 100Gbps en sneller. Daarnaast is ook gebleken dat de techniek die protocol onafhankelijk is, ook geschikt is om te gebruiken met traditionele optische protocollen zoals dense wavelength division multiplexing (DWDM).

Dre, 22 oktober 2008 6:59 pm

"standaarden die 40Gbps en 100Gbps mogelijk maken liggen in het verschiet."

40gps standaard (OC-768/STM-256/OTU-3) bestaat al een tijdje, er zijn implementaties/products en wordt ook al enige tijd gebruikt door 'grote' carriers (sinds 2007).

Thomas Lobker, 23 oktober 2008 10:42 am

Dre, dat klopt maar dat zijn geaggregeerde verbindingen, evenals bijvoorbeeld DWDM verbindingen. De snelste single layer verbinding is vooralsnog 10 Gbps voor zover ik weet.

Dre, 23 oktober 2008 5:06 pm

Hi Thomas,
Nee het is 1 single verbinding, met 1 elektrisch signaal. 40Gbs Sonet en SDH. Veel carriers gebruiken deze protocollen in hun backbone. Daaronder ligt dan typisch nog een dwdm laag waar meerdere SONET/SDH of ethernet signalen gemultiplex'd worden in 1 optisch signaal.

Laatste reacties

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Koen Stegeman, Editor-in-Chief & founder Hostingjournalist.com: Jammer Arnout, maar je hebt een mooie bijdrage aan de hosting industrie geleverd, en dat jaren lang....

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Dillard Blom: Jammer dat een 'instituut' verdwijnt, en daarmee een bron van informatie over actuele zaken (en opin...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
L.: Uit automatisme kijk ik toch nog steeds elke dag naar ispam.nl, toch de hoop dat er nog een berichtj...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Toni Donkers: Arnout bedankt! ik ga het missen dat is een feit!

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Marcel Stegeman: Ik zie het nu pas. Inderdaad jammer maar ik kijk nu al uit naar het volgende project.