Journalistiek

Onpartijdig, onafhankelijk nieuws, uitsluitend in dienst van het branchebelang.

Met VMware is hegemonie cloudproviders uit VS compleet

  • Door
  • Jeroen Mulder
  • geplaatst op
  • 28 augustus 2014 08:01 uur

VMware wil een top drie-cloudprovider worden. Da’s geen nieuws: het bedrijf maakte dit in juni al bekend. Tijdens de VMword 2014 die deze week in San Francisco wordt gehouden, doet VMware uit de doeken hoe ze dit willen bereiken. Het antwoord is vCloud Air dat zowel geschikt moet zijn voor private cloud-oplossingen als public cloud. Daarmee wil VMware de concurrentie aan met Amazon en Azure.

De naam vCloud Air werd een week voor de opening van VMworld bekendgemaakt. VMware had al publieke IaaS-diensten, maar die worden nu ondergebracht bij vCloud Air. Op het eerste gezicht lijkt dit een vreselijk onlogische stap. Waarom focussen op IaaS in de publieke cloud, waar Amazon, Microsoft en Google volledig de dienst uitmaken, op z’n best gevolgd door SoftLayer en Rackspace? De IaaS-markt is letterlijk verdeeld, waarbij kleinere partijen amper nog een kans maken. Nu is VMware geen kleine partij, maar in de public cloud spelen ze geen rol van betekenis, tot dusver.

Integendeel: het bedrijf is vooral bekend als virtualisatie-specialist. Daarmee wil het grote stappen maken als partij die het software defined datacenter gaat vormgeven bij haar klanten. Voor de servers hadden ze al ESX, voor netwerken heeft het inmiddels NSX en voor storage vSAN. Aan de andere kant wil VMware applicaties beschikbaar maken voor eindgebruikers, op alle mogelijke soorten devices. Zoals Networkworld.com keurig optekent in haar reportage over VMworld: tussen het datacenter en de eindgebruiker zit de cloud. En daar is VMware een relatief onbekende speler. Dat gat wil het nu opvullen met een eigen IaaS-dienst. Kortom: een nieuwe speler aan het front met grote ambities.

VMware zelf stelt dat vCloud Air als dienst grote voordelen biedt als een klant bijvoorbeeld on premise ook servers draait met VMware. Klinkt stoer, maar klanten met ESX-omgevingen kunnen prima ook publieke IaaS-diensten afnemen in AWS of Azure. Toch gaat de integratie binnen de VMware-stack wel verder: in het kader van VMworld kondigde het vRealize aan, een orchestrator waarmee servers, netwerk en storage gemanaged kan worden en gemaakt voor hybride cloudoplossingen, inclusief vCloud Air. Dat het daarbij niet alleen kijkt naar Microsoft-georiënteerde omgevingen, blijkt uit de aankondiging dat het haar eigen OpenStack-versie lanceert. De pijlen zijn daarmee op diverse doelen gericht, inclusief Rackspace, Red Hat en Cisco.

Wat betekent dit voor Europese cloudproviders? Marktverstoring. Het viel al niet mee om voet aan de grond te krijgen met IaaS-proposities, en dat zal alleen maar moeilijker worden.  Want los van de vraag of VMware echt kan concurreren met de grote drie, is het wel een partij met een goed gevulde oorlogskas en dus slagkracht. Voor de kleinere providers blijft er zo vooral een consumentenmarkt over: de hobbyist of de kleine ondernemer die een paar vps’en afneemt. En daarmee kunnen we ook gerust de stelling nemen dat Europa de slag om IaaS heeft verloren. Die markt wordt volledig vanuit Amerikaanse bedrijven bediend.

[advpoll id=”80″ title=”Vraag van de dag” width=”100%”]

Sjoerd van Groning, 28 augustus 2014 11:38 am

Compleet lijkt me een raar woord.
Ik kan me bijvoorbeeld niet voorstellen dat Google niet een speler in deze markt wil worden.

Voor andere/kleinere spelers wordt het een steeds lastiger markt. Met Hyper-V en met Vcloud gebruik je het platform straks van je naaste concurrent ...

Laatste reacties

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Koen Stegeman, Editor-in-Chief & founder Hostingjournalist.com: Jammer Arnout, maar je hebt een mooie bijdrage aan de hosting industrie geleverd, en dat jaren lang....

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Dillard Blom: Jammer dat een 'instituut' verdwijnt, en daarmee een bron van informatie over actuele zaken (en opin...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
L.: Uit automatisme kijk ik toch nog steeds elke dag naar ispam.nl, toch de hoop dat er nog een berichtj...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Toni Donkers: Arnout bedankt! ik ga het missen dat is een feit!

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Marcel Stegeman: Ik zie het nu pas. Inderdaad jammer maar ik kijk nu al uit naar het volgende project.