Journalistiek

Onpartijdig, onafhankelijk nieuws, uitsluitend in dienst van het branchebelang.

Vlaanderen wil eigen Top Level Domein

  • Door
  • Arnout Veenman
  • geplaatst op
  • 23 oktober 2008 08:10 uur

De Vlaamse regering heeft besloten om een eigen Top Level Domein (TLD) aan te vragen bij ICANN, zo heeft de Vlaamse minister-president Kris Peeters in het Vlaams parlement bevestigd. Het TLD moet een alternatief vormen voor .be. Al eerder beloofde de Vlaamse regering onderzoek te doen naar de mogelijkheid, waarna er nu daadwerkelijk een aanvraag toe zal worden ingediend.

Het is de bedoeling dat de aanvraag in het midden van 2009 zal worden ingediend en de kostprijs is volgens minister-president Peeters geraamd op 100.000 euro. De vraag die nu rest is nog wel, welke extensie Vlaanderen gaat aanvragen, .vl is bij voorbaat uitgesloten omdat tweeletter TLD’s zijn voorbehouden aan door de VN-erkende onafhankelijke staten. Volgens parlementariĆ«r Mark Demesemaeke zijn ondermeer .vla, .vln, .fla en zelfs .vlaanderen mogelijk. Demesemaeke zelf is voorstander van .vla, zo meldt De Standaard.

Opmerkelijk is dat het voorstel om Vlaanderen een eigen TLD te geven oorspronkelijk afkomstig is van de Vlaamse afscheidingsbeweging Jonge Vlamingen die al in 2006 met het idee kwamen en zich in een petitie tot het Vlaams parlement richten met het verzoek. Ongeveer een jaar later in 2007 zijn de krachten gebundeld met andere regio’s die een eigen TLD willen hebben. Gezien de achtergrond van de oorspronkelijke initiatiefnemers, kan misschien worden gezegd dat Vlaanderen zich met dit besluit digitaal van WalloniĆ« afscheidt.

Simon, 23 oktober 2008 8:52 am

Inkoppertjes:

vanille.vla
boeren.vla
chocolade.vla

AlexanderOnline, 23 oktober 2008 10:19 am

Hoe gaan ze dat in het Engels uitspreken? Klinkt echt niet volgens mij :P En in het Nederlands krijg je ook hele tijd de associatie met het dessert vla.

Marco, 26 oktober 2008 3:42 pm

koeien.vla
hopjes.vla

Laatste reacties

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Koen Stegeman, Editor-in-Chief & founder Hostingjournalist.com: Jammer Arnout, maar je hebt een mooie bijdrage aan de hosting industrie geleverd, en dat jaren lang....

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Dillard Blom: Jammer dat een 'instituut' verdwijnt, en daarmee een bron van informatie over actuele zaken (en opin...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
L.: Uit automatisme kijk ik toch nog steeds elke dag naar ispam.nl, toch de hoop dat er nog een berichtj...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Toni Donkers: Arnout bedankt! ik ga het missen dat is een feit!

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Marcel Stegeman: Ik zie het nu pas. Inderdaad jammer maar ik kijk nu al uit naar het volgende project.