Journalistiek

Onpartijdig, onafhankelijk nieuws, uitsluitend in dienst van het branchebelang.

Het Kadaster als nieuw wapen tegen kabelbreuken

  • Door
  • Arnout Veenman
  • geplaatst op
  • 24 oktober 2008 08:01 uur

Groen en geel kunnen eigenaren van glasvezelkabels zich er aan ergeren, partijen die de weg openbreken en beginnen te graven, zonder vooraf gecontroleerd te hebben of er (glasvezel)kabels aanwezig zijn op de plek waar gegraven wordt. Afgelopen week werden er bij het plaatsen van een damwand bij Vleuten ook pardoes even twee glasvezelkabels doorgesneden. Gecombineerd met het ogenschijnlijke gebrek aan redundantie van het KPN netwerk hadden hierdoor 50.000 Blackberry gebruikers geen verbinding meer.

Het incident als dat met KPN is erg vervelend, maar zal als het goed is met het nieuwste wapen in de strijd tegen kabelbreuken door graven veel minder voor komen, zo meldt Bright. Dit nieuwste wapen is: Het Kadaster. Inderdaad dat is de club die bijhoudt van wie welk stukje grond, huis, schip, vliegtuig, etc is maar sinds kort heeft het Kadaster er een taak bijgekregen, namelijk het integreren van de gegevens van het KLIC (het Kabels en Leidingen Informatie Centrum). Oorspronkelijk was dit een stichting die door eigenaren van ondergrondse kabels is opgericht, om door betere informatie over de ligging van kabels schade te voorkomen. Echter was het raadplegen van deze database tot nu toe niet verplicht.

Al in 2003 werden er kamervragen gesteld over de risico’s van kabelbreuken bij graafwerkzaamheden, in de beantwoording van die vragen gaf minister van Economische Zaken Brinkhorst toe dat een groot deel van de kabelbreuken inderdaad toe te wijten zijn aan graafwerkzaamheden en dat er een wettelijke regeling moet komen waarin gravers verplicht worden om te controleren of er op de plek waar ze gaan graven kabels in de grond liggen.

Het heeft even geduurd maar op 1 oktober 2008 was het dan eindelijk zover en moet elke mechanische grondbewerking worden gemeld bij het Kadaster (graven met een spade hoeft dus niet gemeld te worden). Het Kadaster stuurt dan een overzicht met de kabels die op die plek in de grond liggen terug naar de graver. Deze verplichting geldt ook voor particulieren!

Zoals het incident met KPN laat zien is dit nog niet de heilige graal om kabelbreuken te voorkomen én daarnaast kan er ook scheef worden gegraven of met een spade niet door een dikke wortel maar door je fiberduct wordt gestoken. Echter mag worden verwacht dat dit wel een enorme stap voorwaarts is om kabelbreuken door graafwerkzaamheden te voorkomen!

Peter, 24 oktober 2008 10:45 am

Wordt nog wat, aangezien men bij lange na niet zorgvuldig is geweest bij het markeren van bekebaling in de grond. Beetje dikke vinger werk. Je kan er op wachten "Hee die kabel lag toch 2,5 meter naar links" :)

Laatste reacties

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Koen Stegeman, Editor-in-Chief & founder Hostingjournalist.com: Jammer Arnout, maar je hebt een mooie bijdrage aan de hosting industrie geleverd, en dat jaren lang....

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Dillard Blom: Jammer dat een 'instituut' verdwijnt, en daarmee een bron van informatie over actuele zaken (en opin...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
L.: Uit automatisme kijk ik toch nog steeds elke dag naar ispam.nl, toch de hoop dat er nog een berichtj...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Toni Donkers: Arnout bedankt! ik ga het missen dat is een feit!

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Marcel Stegeman: Ik zie het nu pas. Inderdaad jammer maar ik kijk nu al uit naar het volgende project.