Journalistiek

Onpartijdig, onafhankelijk nieuws, uitsluitend in dienst van het branchebelang.

Op de koffie bij True en euNetworks

  • Door
  • Arnout Veenman
  • geplaatst op
  • 14 december 2006 16:23 uur

Gisteren heb ik op uitnodiging van Vincent Houwert, directeur van True, een kijkje genomen in het datacentrum van euNetworks.

Allereerst valt het op dat het datacentrum zeer goed bereikbaar is, zelf reis ik standaard met het openbaar vervoer en de metro stopt bijna voor de deur. Al was ik bijna een kwartier te laat doordat ik de verkeerde uitgang van het Metrostation nam. Voortaan ga ik weer een half uur marge in mijn reistijd opnemen, zodat dat me niet meer overkomt.

De ingang van euNetworks kwam direct goed op mij over, niet al te opvallend en degelijk. Daarnaast ga je bij binnenkomst door een man-trap, zoals we ookal bij het Level(3) datacentrum zagen, al was deze wel wat ruimer en zat er 2 meter tussen de eerste en tweede deur. Hierna kwam ik uit in een nette receptie, waar ik door een voor mijn gevoel professionele receptionist/beveiligingsmedewerker werd ontvangen en mij verzocht werd om mij aan te melden.

Nadat ik door Vincent Houwert werd opgehaald, en ik mijn excuses voor het te laat komen had aangeboden, gingen we de datavloer op. Het eerste wat mij opviel was een automaat tussen de racks waar normaal snoep in zit, maar in dit geval vol zat met patchkabeltjes en andere kleine dingen die je net als je ze nodig hebt niet bij je hebt.

Van de datavloer is mijn algemene indruk dat het er allemaal netjes en verzorgd uitziet. Waarbij meteen de diepte van de racks opvalt, Vincent heeft mij daarover verteld dat die door rackleverancier Minkels speciaal op maat worden gemaakt en 120cm diep zijn. Voor de airflow en het kwijt kunnen van je kabels is dat natuurlijk handig, daarnaast wordt footprint telkens minder de limiterende factor, maar juist de hoeveelheid energie die je kan gebruiken per footprint. Dus ik denk dat met de diepe racks goed op de mogelijkheden en situatie in toekomst is ingespeelt.

Na enige tijd kwam Don Leemker, manager operations van euNetworks er ook bij, van wie ik een goede uitleg kreeg van hoe de datavloer is opgebouwd. De stroomvoorziening van euNetworks komt vanaf meerdere bronnen binnen met een spanning van 10.000 volt en wordt opgedeelt in meerdere feeds. Via een soort van grote STS-switches creëeren die een meervoudig redundante stroomvoorziening, waarmee de opzet ruim 2N is.

Naast elke suite in euNetworks zit een zogenaamde ‘Meet me room’, waar carriers en partijen op de datavloer verbinding met elkaar kunnen maken via zowel fiber als ouderwets UTP. In zowel de ‘Meet me room’ als in de suite zitten patchpanelen, waarmee het dus zonder nieuwe kabels te moeten trekken tussen de ‘Meet me room’ en suite is zodoende niet nodig. Een aantal, niet nader te noemen, carriers hebben al een rack geplaatst in de ‘Meet me room’ die hoort bij de True suite.

Hierna moest Don Leemker helaas weg en werd de rondleiding door Henk Huibers, country manager euNetworks en uiteraard nog steeds, Vincent Houwert van True, voortgezet. Zo kreeg ik ondermeer te zien, waar de stroom het pand binnenkomt, de ruimte met de UPS-en op basis van een vliegwielen in plaats accu’s, de ruimte waar de stroom voor de suites verdeeld wordt, de ruimte met de argonite gasflessen voor de blusinstallatie en de ruimte met de koelpompen.

Alles dat ik gezien heb zag er deftig, solide en degelijk uit. Daarnaast spreekt het me erg aan dat het beheer/onderhoud van de verschillende onderdelen, zoals bijvoorbeeld de apparatuur waarop de netspanning binnenkomt en de UPS-systemen en generatoren door verschillende, niet nader te noemen, bedrijven wordt gedaan, die specialist zijn in het beheer van die specifieke apparatuur.

Ook niet onbelangrijk is dat alle kabels en leidingen netjes door kabelgoten lopen, waar ze elkaar niet raken. Wat ik heb begrepen is dat zelfs de kabels helemaal zijn ingepast bij de bouw/architectuur van het pand en niet domweg zijn getrokken in het gebouwde pand.

In het datacentrum van euNetworks is duidelijk te zien dat het echt gemaakt is als datacentrum en dat zover ik dat kan beoordelen niks aan het toeval is overgelaten. Je ziet overal een stuk intelligentie terugkomen in de hele opzet. Daarbovenop valt er niks op te merken aan de apparatuur en infrastructuur die gezamelijk de voorzieningen van het datacentrum maken. Het ziet er allemaal piekfijn uit en gezien het onderhoudt wordt gedaan door specialistische bedrijven die bij mij de reputatie genieten van bedrijven die weten wat ze doen, kan ik er vrijwel niks op aanmerken.

Na de rondleiding heb ik met Vincent nog leuk gesproken over allerlei dingen over de True, mijn business en de branche. Dat was een leuk en open gesprek. Waarbij mij vooral duidelijk is geworden dat True een bedrijf is dat sterk vooruitstrevend is en continue bezig is met de toekomst en er voor zorgt dat ze ruimschoots op tijd klaar zijn voor nieuwe ontwikkelingen. Dat maakt ook duidelijk waarom True één van de grootste spelers in de markt is geworden.

Rest mij het nog om Vincent Houwert van True te bedanken voor de uitnodiging en de leuke meeting én Don Leemker en Henk Huibers van euNetworks voor de rondleiding en alle informatie over het datacentrum.

AlexanderOnline, 14 december 2006 7:21 pm

Intressant :)

dirk-jan, 14 december 2006 8:26 pm

T blijft een erg mooi DC ;)

D.L.H. Douma, 15 december 2006 9:28 am

Dan zullen de kosten qua rack ook wel hoger liggen dan bijvoorbeeld Redbus of WeDare, of valt dit mee?

MikeN, 17 december 2006 1:20 am

Kosten vallen op zich wel mee. Aan rackprijzen in Redbus valt op dit moment geen touw te knopen, die gaan overal omhoog. Prijzen tov We-Dare lagen wel wat hoger laatste keer dat ik het vergeleek.
Maar de prijzen zijn sowieso lastig te vergelijken, gezien er in EUN op dit moment alleen partijen zitten die zich op het hogere marktsegment richten, en dus daarom al wat duurder zijn.

Laatste reacties

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Koen Stegeman, Editor-in-Chief & founder Hostingjournalist.com: Jammer Arnout, maar je hebt een mooie bijdrage aan de hosting industrie geleverd, en dat jaren lang....

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Dillard Blom: Jammer dat een 'instituut' verdwijnt, en daarmee een bron van informatie over actuele zaken (en opin...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
L.: Uit automatisme kijk ik toch nog steeds elke dag naar ispam.nl, toch de hoop dat er nog een berichtj...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Toni Donkers: Arnout bedankt! ik ga het missen dat is een feit!

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Marcel Stegeman: Ik zie het nu pas. Inderdaad jammer maar ik kijk nu al uit naar het volgende project.