Journalistiek

Onpartijdig, onafhankelijk nieuws, uitsluitend in dienst van het branchebelang.

Interview: Colt over de link tussen stroomverbruik en audits

  • Door
  • Rashid Niamat
  • geplaatst op
  • 15 september 2014 08:01 uur

colt-whitepaperVan het Britse Colt verscheen in maart van dit jaar een whitepaper genaamd “Four forces of data centre disruption”. Een duidelijke titel die de lezersgroep van ISPam.nl direct zal aanspreken. Toch is in Nederland de aandacht voor de in het document genoemde onderzoeksresultaten gering gebleven. In een recent gesprek op de Amsterdamse vestiging van Colt zijn we dieper ingegaan op twee punten van deze publicatie.

Dat een aanbieder als Colt aandacht vraagt voor issues die te maken hebben met audits en risk compliance in een datacenter omgeving, zal weinigen verbazen. Het bedrijf bedient een klantengroep die hierom moet vragen en we kregen van Ben Timmer, Managing Engineer voor de datacenters in België en Nederland, ook voorbeelden van hoe dat proces werkt. Interessanter was eigenlijk de grote aandacht die Colt besteedt aan energie.

Uit onderzoek, gehouden in vier landen, komt naar voren dat het stroomverbruik een steeds grotere rol krijgt als er wordt gesproken over IT-strategie binnen grotere bedrijven. Zelfs zo zeer dat je kunt voorspellen dat er een moment komt dat stroomkosten evenzo belangrijk of zelfs nog belangrijker worden dan exacte locatie van data. In Nederland denkt 52% van de ondervraagden dat het die kant uitgaat, dat is aanzienlijk lager dan in de andere landen. In totaal was 64% van de groep IT-decisionmakers ervan overtuigd dat energie een grotere rol zal gaan spelen. Verklaring voor de Nederlandse score zou kunnen zijn dat we hier door de MJA een soort level playing field hebben gecreëerd. Echt concurreren op energiekosten is lastig als iedereen als doel heeft de CO2-uitstoot verder te verlagen, wat natuurlijk het eenvoudigst kan worden bereikt door het stroomverbruik als geheel terug te dringen.

Een klantgroep die bovengemiddeld kritisch is ten aanzien van kwaliteit én tegelijkertijd schijnbaar meer oog krijgt voor de stroomnota en als onderneming zelf actief meedoen met initiatieven als MJA wat betekent dat in de praktijk voor Colt? Wat in het antwoord duidelijk naar voren kwam en wederom met een aantal voorbeelden werd geïllustreerd, was de onverbiddelijke link tussen energieverbruik en het garanderen van kwaliteit. Heel simpel, oude of slecht bekabelde hardware kan leiden tot een hoger stroomverbruik (koeling!) en zelfs performance problemen veroorzaken. Dat heeft direct impact op de SLA’s die overeengekomen zijn en de verdere kwaliteitseisen die contractueel zijn vastgelegd. Daarnaast komt stroomverbruik schijnbaar het terug in de audits die door bepaalde klanten elke drie maanden worden doorgevoerd.

Dat een datacenter belang heeft bij betrouwbare hardware en allergisch is voor slecht aangelegde bekabeling, dat zal niemand verbazen. Dat bij Colt zo nadrukkelijk de link wordt gelegd tussen het tegengaan van dit soort ongewenste situaties om zowel aan alle contractuele bepalingen te blijven voldoen, als aan het streven meer grip te krijgen op het stroomverbruik, dat klinkt al minder gebruikelijk. Dat daarover ook gericht contact wordt gezocht met de klanten en waar relevant het stroombesparingspotentieel ter sprake wordt gebracht, dat is opmerkelijk te noemen.

Nog geen reacties

Laatste reacties

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Koen Stegeman, Editor-in-Chief & founder Hostingjournalist.com: Jammer Arnout, maar je hebt een mooie bijdrage aan de hosting industrie geleverd, en dat jaren lang....

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Dillard Blom: Jammer dat een 'instituut' verdwijnt, en daarmee een bron van informatie over actuele zaken (en opin...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
L.: Uit automatisme kijk ik toch nog steeds elke dag naar ispam.nl, toch de hoop dat er nog een berichtj...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Toni Donkers: Arnout bedankt! ik ga het missen dat is een feit!

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Marcel Stegeman: Ik zie het nu pas. Inderdaad jammer maar ik kijk nu al uit naar het volgende project.