Journalistiek

Onpartijdig, onafhankelijk nieuws, uitsluitend in dienst van het branchebelang.

100.000ste .ir-domein geregistreerd

  • Door
  • Arnout Veenman
  • geplaatst op
  • 27 oktober 2008 08:01 uur

Ook in Iran begint het internet serieuze vormen aan te nemen, op 20 oktober werd namelijk alweer het 100.000ste .ir-domein geregistreerd. Tussen april 1994 en december 2003, voor de liberalisering van de registratie van .ir-domeinen, waren er maar 2.000 .ir-domeinen geregistreerd. Nu een kleine vijf jaar later maakt het .ir-registry IRNIC bekend dat het 100.000ste .ir-domein is geregistreerd. Daarmee is het aantal .ir-domein registraties binnen vijf jaar vervijftigvoudigd. Gedurende de vierjarige periode 2004-2007 heeft .ir van 60 ccTLD’s de op drie na grootste groei, zo claimt IRNIC, zo meldt DomainNews.

Feitelijk zijn er waarschijnlijk zelfs meer dan 100.000 .ir-domeinen. Dat zit als volgt op DomainPulse 2006 in Berlijn hield IRNIC directeur Siavash Shahshahani een presentatie (PDF) over het gebruik van Internationalized Domain Names (IDN) domeinen door IRNIC. In Iran gebruikt men het Perzisch schrift dat sterk lijkt op het Arabische, om verwarring te voorkomen door het gebruik van een Arabisch in plaats van Perzisch toetsenbord worden er bij registratie van een IDN .ir-domein gelijk minimaal 5 andere .ir-domeinen toegekend aan de registrant. Daardoor staan er .ir-rootzone waarschijnlijk veel meer dan 100.000 domeinen.

Nog geen reacties

Laatste reacties

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Koen Stegeman, Editor-in-Chief & founder Hostingjournalist.com: Jammer Arnout, maar je hebt een mooie bijdrage aan de hosting industrie geleverd, en dat jaren lang....

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Dillard Blom: Jammer dat een 'instituut' verdwijnt, en daarmee een bron van informatie over actuele zaken (en opin...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
L.: Uit automatisme kijk ik toch nog steeds elke dag naar ispam.nl, toch de hoop dat er nog een berichtj...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Toni Donkers: Arnout bedankt! ik ga het missen dat is een feit!

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Marcel Stegeman: Ik zie het nu pas. Inderdaad jammer maar ik kijk nu al uit naar het volgende project.