Journalistiek

Onpartijdig, onafhankelijk nieuws, uitsluitend in dienst van het branchebelang.

Google biedt domeinregistratie aan voor 10 dollar

  • Door
  • Arnout Veenman
  • geplaatst op
  • 16 december 2006 10:22 uur

Een half jaar geleden riep ik het al, er komt een dag dat Google webhosting gaat aanbieden. Gisteren maakte Google bekend dat ze voor 10 dollar per jaar domeinnaamregistratie aan gaan bieden. Google zal de domeinnamen overigens niet zelf vastleggen, maar heeft daarvoor een partnerschap met eNom en GoDaddy.com mee afgesloten, die de registratie voor hun rekening zullen nemen.

Op dit moment is het alleen nog mogelijk om een .com, .org, .net, .biz en .info domeinnaam te registreren via Google. Daarbij is inbegrepen anonieme registratie van een domeinnaam, waarmee je gegevens waarschijnlijk niet in de whois-terug te vinden zijn. Daarnaast krijg je tevens de volledige controle over het DNS van je domeinnaam, zodat je het ook nog voor andere zaken kan gebruiken, naast het gebruik van de Google Apps for your domain dienstverlening.

Overigens viel mij zojuist op dat het (nog) niet mogelijk is om alle soorten domeinnamen te registreren via Google. Toen ik probeerde een naam met een woord dat mogelijk vulgair is te registreren kreeg ik de volgende melding:

Google Apps geblokkeerd als domeinnaam

Het is dus interessant om te zien dat sommige domeinnamen niet zijn toegestaan. Het is opzich wel te begrijpen dat Google zulke domeinnamen blokkeert, anderzijds moet je je afvragen of het de taak van Google is om te beoordelen of bepaalde domeinnamen door de beugel kunnen.

Blijft de vragen nog open of Google een serieuze bedreiging gaat worden voor webhostingbedrijven of niet. Wat denken jullie?!

Casper Bakker, 16 december 2006 10:47 am

Als Google het ook in het Nederlands aanbiedt en met .nl domeinnamen dan zie ik dat wel als een serieuze bedreiging. Want hun naamsbekendheid is natuurlijk gewoon super. Ik denk niet dat het klanten zal afsnoepen van bestaande hosters, maar dat het wel een nieuwe markt aanboort van mensen die anders nooit een eigen domein zouden hebben. Maar gewoon een @gmail.com adres of een @hotmail.com adres.

Arjan Bijnen, 16 december 2006 3:15 pm

In Nederland hebben de ISP gerelateerde bedrijven een enorm groot aandeel bij Google Ad's. Ik denk zelf dat als Google ook in Nederland met een dergelijke aanbiedingen komt dat het voor vele ISP's niet echt aantrekkelijk meer is om nog langer via Google te adverteren en hiermee zullen stoppen. Ik betwijfel of dit inkomstenverlies voor Google het kan opwegen tegen de inkomst uit de hosting.

Randy ten Have, 16 december 2006 3:49 pm

De anonoeme registratie klikt als: "Registrtatie op naam van Google". Domein verhuizen -> helaas, u zit met dit domein vast aan Google.

Verder zie ik er geen bedreigingen in, maar dit mede doordat 90% van onze klanten uit het MKB bestaat en de overige 10% uit kwaliteitsbewuste consumenten. Zij verkiezen liever service/kwaliteit boven prijs.

Oberon, 17 december 2006 1:47 pm

Waar krijg je die pagina?

mZZnc1, 19 december 2006 8:41 pm

Ik vermoed dat Google dit vooral bedoeld heeft voor koppeling aan de Google Page Creator. Het gaat daarbij dus niet zozeer om WEBhosting, maar om CONTENThosting.

Webhosting is hele andere koek. Het is NIKS vergeleken met wat Google ooit heeft gedaan, gezien het support element dat er bij webhosting komt kijken. Ik denk dat Google zijn vingers daar niet aan brandt.

Laatste reacties

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Koen Stegeman, Editor-in-Chief & founder Hostingjournalist.com: Jammer Arnout, maar je hebt een mooie bijdrage aan de hosting industrie geleverd, en dat jaren lang....

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Dillard Blom: Jammer dat een 'instituut' verdwijnt, en daarmee een bron van informatie over actuele zaken (en opin...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
L.: Uit automatisme kijk ik toch nog steeds elke dag naar ispam.nl, toch de hoop dat er nog een berichtj...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Toni Donkers: Arnout bedankt! ik ga het missen dat is een feit!

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Marcel Stegeman: Ik zie het nu pas. Inderdaad jammer maar ik kijk nu al uit naar het volgende project.