Journalistiek

Onpartijdig, onafhankelijk nieuws, uitsluitend in dienst van het branchebelang.

Wat is passend onderwijs voor de sector?

  • Door
  • Rashid Niamat
  • geplaatst op
  • 22 september 2014 08:01 uur

HogeschoolIn een onderzoek over de markt voor hostingdiensten dat recent op ISPam ter sprake kwam was een van de conclusies dat de ondervraagden het goed vinden dat er meer aandacht besteed wordt aan onderwijs voor de sector, want die komt handen en kennis tekort. Een conclusie die natuurlijk niemand zal verrassen, want goed personeel is goud waard.

Toch is er een kritische kanttekening te maken bij dit onderwerp. Dat DHPA en anderen partijen al langer spelen met het idee “iets” met het onderwijs te gaan doen, daar is in principe echt niets mis mee. Reeds vanaf 2003 – dus ruim voordat DHPA bestond – werd op hoog niveau door vertegenwoordigers van werkgevers, werknemers en de politiek in Den Haag gesproken over de druk op de arbeidsmarkt die zou ontstaan als de eerste lichting IT-managers wegens het bereiken van de pensioenleeftijd de bureaus leeg zou maken. Nu is er sindsdien iets gekomen als een economische crisis en het verhogen van de pensioengerechtigde leeftijd. Het issue van de IT-managers is daardoor nooit opgelost. De complexiteit ervan was zelfs dusdanig dat men het niet aandurfde IT-functies anders dan op managersniveau te betrekken in de zoektocht naar een oplossing.

DHPA (en er zijn vast nog meer initiatieven) kiest er voor zich te richten op de “gewone” werkvloer opleidingen. Onduidelijk is vooralsnog in hoeverre de vraag naar dat soort opleidingen bijdragen om op enige wijze de gaten elders in de IT-sector te vullen. Is wat nu wordt voorgesteld ook de basis om door te groeien naar een leidinggevende functie in de hostingsector of sluit het beoogde pakket naadloos aan bij opleidingen die specifiek bedoeld zijn om nieuwe lichtingen IT-managers klaar te stomen voor de arbeidsmarkt?

Een andere vraag is in hoeverre de aanname van DHPA en anderen (“de markt komt handen en kennis te kort”) te rijmen valt een quote uit actueel onderzoek verricht in opdracht van Colt waaruit blijkt dat het gebrek aan kennis in ons land veel geringer is dan elders. (“The tech deficit study,[…] shows that only 19% of Dutch business believe a lack of resources/ skills is the biggest risk in infrastructure transition.“)

Deze vragen zijn relevant, want met een te beperkte focus op de arbeidsmarkt in de hostingsector is deze uiteindelijk niet geholpen. Om een vergelijking te maken: een leger met alleen maar getrainde grondsoldaten en zonder opgeleide officieren is niet de beste basis voor het verdedigen van je land.

Vraag van de dag

Is er een tekort aan geschoold hostingpersoneel?
Bekijk resultaten

ISPam.nl Job board

Nog geen reacties

Deel uw reactie met andere ISPam.nl lezers

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

MELD U AAN VOOR DE NIEUWSBRIEF
Feedback!
Fill out my online form.
Laatste reacties

VMWare op Amazon kan grote impact hebben op cloudmarkt
Jeroen: Typisch een aankondiging voordat het product volwassen is. Als je denkt meteen te kunnen beginnen de...

Switch Datacenters realiseert upgrade naar Tier 4, implementeert ‘indirect adiabatische koeling’ voor ultra-energiezuinige PUE (1,07)
Arjan: Dat iets naar Tier lijnen gebouwd is kunnen we natuurlijk allemaal roepen, enige daadwerkelijke Tier...

VMWare op Amazon kan grote impact hebben op cloudmarkt
Sven: Wat ook interessant aan deze deal is wat dit betekent voor de eerdere samenwerking die Vmware sloot ...

Nieuw kantoor voor Cegeka
Bart ter Veer: Gefeliciteerd Cegeka, met deze mooie nieuwe huisvesting!

Previder eerste Nederlandse datacenter met zonnepanelen
Previder: De zonnepanelen leveren een beperkt deel van de totaal benodigde stroom voor het datacenter. Maar do...