Journalistiek

Onpartijdig, onafhankelijk nieuws, uitsluitend in dienst van het branchebelang.

Hoe opmerkelijk is de groei van datacenters?

  • Door
  • Rashid Niamat
  • geplaatst op
  • 25 september 2014 08:00 uur

Netherlands 3 PanoramaMedio september werd de Vlaamse en Nederlandse IT-pers, en daarmee ook ISPam.nl, uitgenodigd voor een bezoek aan het datacenter van Colt in Roosendaal, nabij de Belgische grens. Op die locatie werden de resultaten van twee recente onderzoeken gepresenteerd en een daarvan gaat over de issues die spelen rond het plannen van een datacenter.

Hoewel Colt een grotere speler is en het DC vooral het segment veeleisende en grote gebruikers aanspreekt, is een aantal bevindingen in het rapport ook nuttig en wellicht zelfs toepasbaar voor partijen van een kleinere omvang en op een andere plek in de keten. De vragen die de basis van het onderzoek vormen zijn gesteld aan IT-managers en beslissingsnemers die zelf een of meerdere datacenters runnen (N=700, waarvan 104 uit Nederland). Dus niet de gewone hoster die ergens wat racks heeft ondergebracht. Het is echter wel het type gebruiker dat nu op het punt kan staan de keuze te maken zelf nog een DC te bouwen, uitbreiden of voor het eerst te kiezen voor de overstap naar het elders huren van ruimte of een VDC. Dat die laatste opties ook door de kleinere partijen geboden wordt spreekt voor zich.  De keuze daarover maken, dat kost 44% van de Nederlandse ondernemers te veel tijd. Dat doet vermoeden dat de materie toch best complex is en misschien zegt het ook iets over de kwaliteit van het aanbod en de ondersteuning door leveranciers.

Hoe de markt voor nieuwe DC-ruimte (fysiek of virtueel) zich ontwikkelt, is ook gevraagd. Heel opvallend is dat op dat punt Nederland in vergelijking met de zes andere onderzochte landen, de grootste stagnatie laat zien. 24% van de ondervraagden gaf namelijk aan dat de eigen DC-behoefte het afgelopen jaar constant was gebleven. Of dit betekent dat men bijzonder ruim in de jas zit door slim inkopen, wordt niet duidelijk. Bij de vervolgvraag: verwacht u komend jaar te groeien in DC-capaciteit, scoort Nederland wederom lager dan de andere landen. 23% voorspelt géén groei, 35% verwacht een groei van “slechts” 1~20%. Ook met die laatste waarde scoren we lager dan de rest van de onderzochte landen.

Dat hier meer aandacht aan besteed moet worden, spreekt voor zich. Immers, als iedereen zich namelijk als een dolle op de VDC-markt werpt en die markt is minder dynamisch, aantrekkelijk of reeds meer volwassen dan gedacht, is  wellicht een andere marktbenadering gerechtvaardigd.

ISPam.nl Job board

Nog geen reacties

Deel uw reactie met andere ISPam.nl lezers

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

MELD U AAN VOOR DE NIEUWSBRIEF
Feedback!
Fill out my online form.
Laatste reacties

Switch Datacenters realiseert upgrade naar Tier 4, implementeert ‘indirect adiabatische koeling’ voor ultra-energiezuinige PUE (1,07)
Arjan: Dat iets naar Tier lijnen gebouwd is kunnen we natuurlijk allemaal roepen, enige daadwerkelijke Tier...

VMWare op Amazon kan grote impact hebben op cloudmarkt
Sven: Wat ook interessant aan deze deal is wat dit betekent voor de eerdere samenwerking die Vmware sloot ...

Nieuw kantoor voor Cegeka
Bart ter Veer: Gefeliciteerd Cegeka, met deze mooie nieuwe huisvesting!

Previder eerste Nederlandse datacenter met zonnepanelen
Previder: De zonnepanelen leveren een beperkt deel van de totaal benodigde stroom voor het datacenter. Maar do...

De jaarcijfers bekeken: AlfaNet
Ferdinand: Misschien de cijfers van dit jaar ook eens bespreken?