Journalistiek

Onpartijdig, onafhankelijk nieuws, uitsluitend in dienst van het branchebelang.

Overzicht van het nieuws rondom het nieuwe Google datacenter

  • Door
  • Arnout Veenman
  • geplaatst op
  • 23 september 2014 15:33 uur

Google gaat een nóg groter datacenter bouwen in de Eemshaven in Groningen. De totale investering die Google doet in het datacenter bedraagt 600 miljoen euro. Het datacenter bouwen zal (tijdelijk) 1.000 banen opleveren en wanneer het datacenter operationeel is zal het 150 permanente banen opleveren, meldt het ministerie van Economische Zaken.

Vandaag werd de bouw van het nieuwe Google datacenter symbolisch gestart. Uiteraard gebeurde dat met scheppen van het merk Google. De schep die minister Kamp had gebruiktm ging na afloop zelfs mee in de auto van minister Kamp, aldus Eva Wisseling (NOS).

Specificaties

De totale investering in het datacenter zal 600 miljoen euro bedragen en wordt gedaan over een periode van vier jaar. De bouw van het datacenter zal (tijdelijk) 1.000 banen opleveren en wanneer het datacenter eenmaal operationeel is zullen er 150 permanente banen ontstaan.

Het datacenter zal een totale oppervlakte van meer dan 40 hectare krijgen. Daarvoor is van het Havenbedrijf Groningen Seaports 50 hectare bouwgrond aan Google verkocht, weet nu.nl te melden. De totale stroomcapaciteit van het datacenter zal 120 Megawatt bedragen.

De daadwerkelijke bouw van het datacenter gaat nog even duren. De start van de bouwwerkzaamheden is gepland voor begin 2016 en in 2017 moet het datacenter operationeel zijn.

Kritiek

Opvallend is dat niet iedereen even gelukkig met het feit dat Google een datacenter in Groningen opent. Op Twitter stelt Stef van der Ziel van StreamZilla en Jet-Stream dat hij vreest dat er door de komst van Google er in Groningen een nóg groter tekort aan schaars IT-personeel komt. Ook collega ICT-ondernemer Dirk-Jan Huizingh van Peperzaken laat op Twitter weten er hetzelfde over te denken. Onder het artikel over het onderwerp op Tweakers.net onderschrijft een andere Groningse ondernemer in een reactie het commentaar van beide heren en geeft nadere uitleg waarom zij gelijk hebben.

De tweet van Van der Ziel leidde tot een interessante blogpost van Ronald Mulder die ook kritisch is over de positieve effecten van de vestiging van het Google Datacenter. De teneur van zijn blog is dat het Google datacenter nauwelijks voordelen voor de regio Groningen zal hebben en wel een aantal ernstige nadelen met zich meebrengt. Hij doet een aantal suggesties hoe Groningen wél zou kunnen profiteren van het nieuws.

[advpoll id=”93″ title=”Vraag van de dag” width=”100%”]

Datacenters: Er gaat niets boven Groningen

Interessant is ook om te zien hoe Havenbedrijf Groningen Seaports zich profileert als ideale locatie voor datacenters. Op een speciale pagina op de website noemt het de beschikbaarheid van 8000 MW aan stroomproductie en de beschikbaarheid van grond om een datacenter te bouwen als belangrijkste troeven die het gebied in handen heeft. Op de website heeft het havenbedrijf zelfs een kaart staan waarop beschikbare kavels worden getoond van 0,2 tot 121 hectare die geschikt zijn om een datacenter te bouwen.

eemshaven-datacenters

 

Nog geen reacties

Laatste reacties

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Koen Stegeman, Editor-in-Chief & founder Hostingjournalist.com: Jammer Arnout, maar je hebt een mooie bijdrage aan de hosting industrie geleverd, en dat jaren lang....

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Dillard Blom: Jammer dat een 'instituut' verdwijnt, en daarmee een bron van informatie over actuele zaken (en opin...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
L.: Uit automatisme kijk ik toch nog steeds elke dag naar ispam.nl, toch de hoop dat er nog een berichtj...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Toni Donkers: Arnout bedankt! ik ga het missen dat is een feit!

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Marcel Stegeman: Ik zie het nu pas. Inderdaad jammer maar ik kijk nu al uit naar het volgende project.