Journalistiek

Onpartijdig, onafhankelijk nieuws, uitsluitend in dienst van het branchebelang.

IPv6: en nu gaan we het gewoon doen

  • Door
  • Jeroen Mulder
  • geplaatst op
  • 29 september 2014 08:00 uur

Het verhaal wordt eentonig, maar het wil maar niet vlotten met de invoering van IPv6 in ons land. Vorige week publiceerde WorldIPv6Launch.org wederom nieuwe metingen. En wederom blijkt dat Nederlandse ISP’s en hosters achterlopen, hoewel de SIDN wel hoog scoort met ruim 65 procent IPv6-‘penetratie’. Op enige afstand volgen AMS-IX en de eerste ISP, XS4ALL. De KPN-dochter staat al jaren als enige ISP in de top dertig van organisaties die IPv6 hebben ingevoerd (35 procent van het totale verkeer).

Ter vergelijking: absolute koploper in NYSERnet, een ISP uit New York dat 97 procent van haar verkeer via IPv6 afhandelt. NYSERnet is nog het beste te vergelijken met SURFnet, bedoeld als netwerkprovider voor universiteiten en wetenschappelijke instellingen. In tegenstelling tot commerciële ISP’s heeft NYSERnet als doel om te pionieren op het gebied van netwerktechnologie. NYSERnet wordt volledig betaald vanuit de deelnemende wetenschappelijke instellingen in het onderwijs en de gezondheidszorg. En misschien is juist dat wel de reden dat het IPv6 hier omarmt.

Hoewel… nummer twee op de IPv6-lijst is het Australische NineWire. En dat is een zuiver commercieel bedrijf. Net als het Duitse Speedpartner dat met ruim 92 procent IPv6-verkeer de derde plaats inneemt. Maar toch: als je het lijstje verder afloopt, valt het enorme aantal universiteitsnetwerken op, waaronder het Mexicaanse Panamerica en de Amerikaanse universiteiten in Louisiana State, Pennsylvania, Virginia Tech en het Amerikaanse ministerie van Onderwijs. Blijkbaar is hoger onderwijs op z’n minst een goede voedingsbodem om  nieuwe internetdiensten en –protocollen in te voeren. Zoals wel vaker lopen (technische) universiteiten vaak voorop in dit soort diensten. Of defensieapparaten.

Ondertussen groeit de onrust onder IPv6-evangelisten. Tijdens de IPv6 Summit die vorige week in Denver werd gehouden, was de centrale boodschap niet meer dat het tijd wordt om op IPv6 over te stappen. Nee, de focus werd verlegd naar de manier waarop organisaties daadwerkelijk het nieuwe protocol kunnen invoeren. Hoe plan je een project, hoe plan je het ‘omnummeren’ en welke problemen kun je verwachten? Experts van HP, BT, Cisco, A10 Networks en ARIN hielden hun gehoor vooral praktische zaken voor. Niet meer de vraag of je over moet op IPv6, maar ‘hands on’-projectuitwerkingen van implementaties.

Het wordt de hoogste tijd dat we in Europa – en dus in Nederland – ook gaan focussen op de daadwerkelijke implementatie. We hebben tijd genoeg gehad om ons voor te bereiden op de komst van die extra 96 bits.

ISPam.nl Job board

Marco, 29 september 2014 8:03 am

Kan ik ergens nalezen waar de 'penetratie cijfers' op zijn gebaseerd?

Marco, 29 september 2014 11:56 am

Ah, laat maar.... gevonden:

http://www.worldipv6launch.org/measurements/

Nu nog even goed lezen wat die percentages precies betekenen, maar daar kom ik wel uit.

Deel uw reactie met andere ISPam.nl lezers

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

MELD U AAN VOOR DE NIEUWSBRIEF
Feedback!
Fill out my online form.
Laatste reacties

VMWare op Amazon kan grote impact hebben op cloudmarkt
Jeroen: Typisch een aankondiging voordat het product volwassen is. Als je denkt meteen te kunnen beginnen de...

Switch Datacenters realiseert upgrade naar Tier 4, implementeert ‘indirect adiabatische koeling’ voor ultra-energiezuinige PUE (1,07)
Arjan: Dat iets naar Tier lijnen gebouwd is kunnen we natuurlijk allemaal roepen, enige daadwerkelijke Tier...

VMWare op Amazon kan grote impact hebben op cloudmarkt
Sven: Wat ook interessant aan deze deal is wat dit betekent voor de eerdere samenwerking die Vmware sloot ...

Nieuw kantoor voor Cegeka
Bart ter Veer: Gefeliciteerd Cegeka, met deze mooie nieuwe huisvesting!

Previder eerste Nederlandse datacenter met zonnepanelen
Previder: De zonnepanelen leveren een beperkt deel van de totaal benodigde stroom voor het datacenter. Maar do...