Journalistiek

Onpartijdig, onafhankelijk nieuws, uitsluitend in dienst van het branchebelang.

RIPE maakt verkopen provider onafhankelijke IPv4-adressen mogelijk

  • Door
  • Arnout Veenman
  • geplaatst op
  • 2 oktober 2014 08:00 uur

Provider onafhankelijke IPv4-adressen mogen vanaf nu ook overgedragen worden. Over een voorstel dat de overdracht van zogenaamde provider independent IPv4-adressen toestaat werd eergisteren consensus bereikt. Het voorstel heeft ook een Nederlands tintje, het werd namelijk ingediend door de Nederlandse ondernemer Erik Bais (A2B Internet).

Het overdragen van provider onafhankelijke IPv4-adressen is door het aangenomen voorstel niet onbeperkt mogelijk. Net als voor provider afhankelijke IPv4-adressen geldt dat een blok IPv4-adressen na de overdracht aan een andere provider pas weer na 24 maanden mogelijk is. Dit geldt ook voor individuele IPv4-adressen die onderdeel zijn van het overgedragen blok.

In de toelichting bij het voorstel noemt Erik Bais twee redenen waarom hij het voorstel heeft gedaan. Allereerst was er sprake van een ongelijke behandeling tussen provider afhankelijke (provider aggregated) en provider onafhankelijke (provider independent) IPv4-adressen. De eerste mochten namelijk wél al verhandeld worden en de tweede (nog) niet. Dat verschil wordt door het voorstel weer gelijk getrokken.

De tweede reden die Bais noemt, is dat er op verschillende manieren toch al in provider onafhankelijke IPv4-adressen wordt gehandeld. Het gaat bijvoorbeeld om een situatie die wordt gepresenteerd als fusie of overname van netwerkinfrastructuur waarbij het in werkelijkheid alleen gaat om het overdragen van IPv4-adressen. Daarnaast worden er ook provider onafhankelijke IPv4-adressen overgedragen die simpelweg niet worden (en door het verbod ook niet konden worden) verwerkt in de RIPE database.

Bais stelt hierover in de toelichting op het voorstel:

We want to have an open and honest communication to the RIPE NCC from the community and we need to make sure that the registry is up to date, without having to fluff up the procedures, bend the rules and truth in communication to the RIPE NCC to be able to transfer the IP space.

Door dat er consensus is bereikt over het voorstel maakt het vanaf nu onderdeel uit van de IPv4 Address Allocation and Assignment Policies for the RIPE NCC Service Region.

Vraag van de dag

Moeten IPv4-adressen verhandelbaar zijn?
Bekijk resultaten
Nog geen reacties

Laatste reacties

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Koen Stegeman, Editor-in-Chief & founder Hostingjournalist.com: Jammer Arnout, maar je hebt een mooie bijdrage aan de hosting industrie geleverd, en dat jaren lang....

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Dillard Blom: Jammer dat een 'instituut' verdwijnt, en daarmee een bron van informatie over actuele zaken (en opin...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
L.: Uit automatisme kijk ik toch nog steeds elke dag naar ispam.nl, toch de hoop dat er nog een berichtj...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Toni Donkers: Arnout bedankt! ik ga het missen dat is een feit!

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Marcel Stegeman: Ik zie het nu pas. Inderdaad jammer maar ik kijk nu al uit naar het volgende project.