Journalistiek

Onpartijdig, onafhankelijk nieuws, uitsluitend in dienst van het branchebelang.

Brandmelding leidt tot gasblussing in BIT-2B datacenter

  • Door
  • Arnout Veenman
  • geplaatst op
  • 10 oktober 2014 08:00 uur

In het BIT-2B datacenter is gisteren kort na middernacht een brandmelding geweest. Na de melding volgde automatisch een gasblussing van het datacenter. Door de enorme luchtdruk die de gasblussing veroorzaakte, raakte ook een deel van de servers ontregeld en mogelijk zelfs beschadigd.

Uit de storingsmelding die door BIT online is geplaatst, blijkt dat de brandmelding en daaropvolgende gasblussing rond 00:50 uur plaatsvond in de nacht van dinsdag op woensdag. Na de gasblussing is de ruimte door de brandweer gecontroleerd en na 2:00 uur mochten medewerkers van BIT de datavloer weer betreden. Een kwartier later mochten ook klanten weer naar binnen.

De volgende ochtend wist BIT al te melden dat de vermoedelijke veroorzaker van de brandmelding al was gevonden. Het ging om de server van een klant, met sporen van kortsluiting én brand.

De oorzaak van de meldingen is zeer waarschijnlijk gevonden in een machine van een klant. Die machine is inmiddels uit de ruimte gehaald en gedeeltelijk gedemonteerd voor onderzoek, waarbij sporen van kortsluiting en brand zijn aangetroffen.

Interessant is om te zien dat de lege gasflessen al direct in de ochtend werden opgehaald door de leverancier van het gasblusmiddel. Om 20:00 uur ‘s avonds konden de hervulde gasflessen alweer worden teruggeplaatst. Klaar voor een volgende (automatische) gasblussing.

[advpoll id=”96″ title=”Vraag van de dag” width=”100%”]

Uit berichten op Twitter waren er een aantal hosters die meldden last te hebben gehad van de gevolgen van de gasblussing.

Arjan, 10 oktober 2014 10:53 am

Goede zaak dat het zuurstof verdrijvende systeem in deze is afgegaan om erger te verkomen. Dat de cilinders zo snel weer vervangen zijn is bewijs van goede onderhoudsovereenkomsten.

Nu maar hopen dat de relatie waardoor dit ontstaan is een goede aansprakelijkheid verzekering heeft.

Wido, 10 oktober 2014 12:46 pm

Het incident rapport over deze blussing is zojuist gepubliceerd en te downloaden via: http://www.bit.nl/documents/Incident-Report-2014-10-09-Gasblussing-BIT-2B.pdf. Begin volgende week publiceren we een blog-artikel met beelden van de blussing.

@Arjan: BIT stelt de eigenaar van de apparatuur die de blussing heeft veroorzaakt niet aansprakelijk.

Wido, 14 oktober 2014 10:37 am

De hierboven aangekondigde blog (met beelden van de blussing) is gisteren gepubliceerd. Zie https://weblog.bit.nl/2014/10/13/blauwe-zwaailampen-op-de-stoep/.

Laatste reacties

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Koen Stegeman, Editor-in-Chief & founder Hostingjournalist.com: Jammer Arnout, maar je hebt een mooie bijdrage aan de hosting industrie geleverd, en dat jaren lang....

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Dillard Blom: Jammer dat een 'instituut' verdwijnt, en daarmee een bron van informatie over actuele zaken (en opin...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
L.: Uit automatisme kijk ik toch nog steeds elke dag naar ispam.nl, toch de hoop dat er nog een berichtj...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Toni Donkers: Arnout bedankt! ik ga het missen dat is een feit!

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Marcel Stegeman: Ik zie het nu pas. Inderdaad jammer maar ik kijk nu al uit naar het volgende project.