Journalistiek

Onpartijdig, onafhankelijk nieuws, uitsluitend in dienst van het branchebelang.

Aanbesteding Cloud for Europe voor onbeperkte tijd uitgesteld

  • Door
  • Jeroen Mulder
  • geplaatst op
  • 14 oktober 2014 08:00 uur

Ambtelijke molens draaien langzaam. Vooral Europese molens. De tender voor “Cloud for Europe” is andermaal uitgesteld. En deze keer heeft de aanbestedende commissie binnen de EU niet eens meer een datum gecommuniceerd waarop de aanbestedingsdocumenten daadwerkelijk beschikbaar komen. Op cloudforeurope.eu volstaat het met een excuus voor de nieuwe vertraging.“We hopen de aanbesteding in de nabije toekomst te publiceren.” Maar wat is “nabij”?

Daarmee wordt dit prestigeproject zo langzamerhand een treurige vertoning, op meerdere gebieden. Het gaat om de zogeheten pre-commercial procurement-aanbesteding, bedoeld om partijen te selecteren waarmee de Europese Commissie die Europese cloud kan gaan bouwen. Daarbij worden ontwikkelingskosten en ook risico’s verdeeld over de inschrijvende partijen die uiteindelijk worden geselecteerd. In deze fase worden aanbieders geselecteerd die samen met de commissie het design gaan opstellen voor een Europese cloud en een prototype gaan bouwen. Pas na deze fase volgt de aanbesteding voor de daadwerkelijke gunning van de opdracht. Daarbij houdt Europa zich overigens nog het recht voor om een andere partij te kiezen dan de partijen die in de pre-procurement fase hebben meegedaan.

Daar wringt één van de twee schoenen.  Er zijn niet veel bedrijven die trek hebben om hoge design- en ontwikkelkosten voor hun rekening te nemen, zonder de zekerheid dat ze echt kans maken op de opdracht: ingebakken in de aanbestedingsprocedure. Tot nu toe is deze wijze van aanbesteding ook nog niet veel toegepast. De andere wringende schoen is het feit dat er überhaupt maar heel weinig Europese bedrijven zijn die iets zouden kunnen op Europees niveau. De grote IaaS-providers – en in de eerste plaats hebben we het over IaaS – die op deze schaal iets kunnen, zijn Amerikaanse bedrijven.

Dat wordt niet echt beter als je naar PaaS of andere diensten kijkt. Databases, “commodity” applicaties, robuuste portalsoftware, VDI, de markt wordt op veel fronten gedomineerd door Amerikaanse (moeder)bedrijven. Europa heeft de boot simpelweg grandioos gemist. Daar gaat een Europese cloud niets meer aan veranderen. Europa viel over Kroes heen toen ze begin dit jaar aankondigde met HP te werken voor het CoCo (Confidential and Compliant) cloud project, maar de criticasters hadden daarbij wel een ongelofelijke partij boter op het hoofd.

Ondertussen workshopt Europa zich suf voor Cloud for Europe. Het project heeft als doel om “het woud van standaarden terug te snoeien”, een model voor cloudcontracten en Service Level Agreements op te stellen en partnership en innovatie in de cloud te bevorderen. Dat project is formeel gestart op 27 september 2012. En voorlopig is het nog lang niet klaar.

Nog geen reacties

Laatste reacties

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Koen Stegeman, Editor-in-Chief & founder Hostingjournalist.com: Jammer Arnout, maar je hebt een mooie bijdrage aan de hosting industrie geleverd, en dat jaren lang....

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Dillard Blom: Jammer dat een 'instituut' verdwijnt, en daarmee een bron van informatie over actuele zaken (en opin...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
L.: Uit automatisme kijk ik toch nog steeds elke dag naar ispam.nl, toch de hoop dat er nog een berichtj...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Toni Donkers: Arnout bedankt! ik ga het missen dat is een feit!

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Marcel Stegeman: Ik zie het nu pas. Inderdaad jammer maar ik kijk nu al uit naar het volgende project.