Journalistiek

Onpartijdig, onafhankelijk nieuws, uitsluitend in dienst van het branchebelang.

Concurrentie in OpenStack-cloud neemt toe

  • Door
  • Jeroen Mulder
  • geplaatst op
  • 17 oktober 2014 08:00 uur

Opvallend. Het leek deze week wel de week van OpenStack. Niet alleen lanceerde het Indiaase ZNet Technologies nieuwe clouddiensten op OpenStacks “Icehouse”, maar maakten we ook kennis met Blue Box. En dat kan ook voor de Europese en zelfs Nederlandse markt nog wel eens een interessante speler worden. Blue Box gaat wereldwijd private cloud-oplossingen bieden op basis van OpenStack. Realisatie van een dergelijke omgeving: minder dan één uur.

Blue Box, een startup uit Seattle, kwam deze week in het nieuws omdat het in een investeringsronde 10 miljoen dollar ophaalde bij twee grote investeerders. Met dat bedrag kan Blue Box haar Blue Box Cloud verder ontwikkelen, een private cloud-stack op basis van Open Stack. Blue Box heeft daar zelf een orchestrator voor ontwikkeld, Blue Box Cloud Orchestration en een management suite, Box Management. Blue Box doet haar implementaties met BOSH – Bosh Outer Shell –  van Cloud Foundry.  Daarmee kunnen snel software pakketten over grote aantallen virtuele servers worden uitgerold. Juist dit onderscheidt Blue Box van andere OpenStack cloudproviders als Rackspace. Deze laatste ondersteunt BOSH niet.

En wat heeft een klant daaraan? Volgens Blue Box kan een klant nu op dedicated, dus eigen hardware een private cloud-oplossing bestellen. Levering: binnen een uur. En niet alleen in de VS, maar overal te wereld.  Dat laatste kan Blue Box nu nog niet. Daarvoor heeft het datacenter partners nodig in werelddelen waar het deze oplossing wil uitrollen. Op dit moment opereert Blue Box vanuit datacenters in Seattle en Zurich in Zwitserland. Maar het timmert voortvarend aan de weg. Blue Box heeft namelijk goed begrepen dat met name grotere bedrijven vooral oog hebben voor private cloud. Die markt zal in de komende jaren behoorlijk groeien. Voor komend jaar moet er voor ruim 40 miljard omzet te halen zijn in private cloud.

Met OpenStack? Misschien. Feit is dat OpenStack zich in een groeiende belangstelling mag verheugen. Niet onbelangrijk hierin is het feit dat grote Indiaase en Chinese partijen zich nu ook op het operating systeem storten. ZNet Technology kondigde deze week aan een flink aantal clouddiensten op basis van OpenStack aan te gaan bieden. Zoals het Indiaase bedrijven betaamt, zijn de tarieven uitermate scherp. Een virtuele server met 1 vCPU, 256 MB geheugen en 10 GB storage kost zo’n 5 euro per maand. Prima. Zolang het in India blijft. Maar pas op: ZNet heeft al sinds 2006 een datacenter-overeenkomst met SoftLayer. De concurrentie kon zo maar eens heel snel, flink heviger worden.

Nog geen reacties

Laatste reacties

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Koen Stegeman, Editor-in-Chief & founder Hostingjournalist.com: Jammer Arnout, maar je hebt een mooie bijdrage aan de hosting industrie geleverd, en dat jaren lang....

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Dillard Blom: Jammer dat een 'instituut' verdwijnt, en daarmee een bron van informatie over actuele zaken (en opin...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
L.: Uit automatisme kijk ik toch nog steeds elke dag naar ispam.nl, toch de hoop dat er nog een berichtj...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Toni Donkers: Arnout bedankt! ik ga het missen dat is een feit!

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Marcel Stegeman: Ik zie het nu pas. Inderdaad jammer maar ik kijk nu al uit naar het volgende project.