Journalistiek

Onpartijdig, onafhankelijk nieuws, uitsluitend in dienst van het branchebelang.

Opmerkelijke uitspraak over dot Amsterdam

  • Door
  • Rashid Niamat
  • geplaatst op
  • 20 oktober 2014 08:01 uur

amsterdam-150x150Tijdens HostingCon Europe werd uiteraard ook gesproken over domeinnamen. De presentatie waarbij door Michiel Henneke namens de theDNA.org interessante onderzoeksresultaten werden gesproken (daar komt ISPam.nl binnenkort nog uitgebreid op terug) was zelfs een van de beter bezochte presentaties gedurende deze twee dagen durende bijeenkomst. Waarschijnlijk onbedoeld werd tijdens die sessie echter ook iets zichtbaar waarvan je je moet afvragen of dat past in het Nederlandse landschap.

De stad Amsterdam liet, bij monde van de brandmanager (!?), doorschemeren dat men het gebruik van .amsterdam toch erg wenst te zien als een marketingtool om de stad te promoten en dat er nog nagedacht wordt over de wijze waarop dat ingevuld kan worden. Het zal de gemiddelde registrar die in de zaal zat, amper zijn doorgedrongen wat dit kan betekenen. Dat een registry eisen stelt aan de houder, zoals woonachtig zijn in de stad of het land dat de TLD uitdrukt of daar een bevoegd vertegenwoordiger te hebben, begrijpt en accepteert iedereen. Maar wat nou als het doel van een .tld in de optiek van de registry dient te zijn het geheel of gedeeltelijk bijdragen aan de promotie en postionering van de stad?

Dat zet natuurlijk alle sluizen open voor het dwarszitten van bedrijven en organisaties waar de overheid (in dit geval de stad Amsterdam) weinig mee te maken wil hebben. Zeker weten dat als je navraag doet bij de persvoorlichters je te horen krijgt “dat het niet zo bedoeld was” en dat er vooral sprake is van “een proces waar op dat niveau nog geen besluiten genomen zijn” en vergelijkbare praatjes. Zelfs zonder die verklaringen aan te horen, is een ding duidelijk. Wil je op termijn registrar worden van .amsterdam, dan loont het de moeite de registry en vooral de gemeente Amsterdam op enige wijze kenbaar te maken dat binnen de community het bijzonder ongebruikelijk is dit soort eisen te stellen. Tenzij het natuurlijk zo is dat dit een tld moet worden met extreem lage acceptatie in de markt en waarbij het defensieve karakter de enige drijfveer is voor bedrijven er wat mee te doen. Maar als dat de bedoeling is: waarom zou je er dan registrar van willen worden?

Mike, 20 oktober 2014 9:22 am

Waarschijnlijk willen ze .amsterdam inzetten als marketing-tool voor de stad amsterdam zelf als merknaam, zonder deze publiekelijk open te stellen. Vergelijkbaar zoals een groot bedrijf een extensie kan registreren voor eigen gebruik, bijvoorbeeld: .bmw .ibm en .apple. Technisch gezien niets mis mee.

Rashid Niamat, 20 oktober 2014 11:14 am

Mike,

technisch is er heel veel mogelijk.
Maar is het wenselijk dat de gemeente Amsterdam of enkele ambtenaren bepalen wie en wat het tld van de stad mag voeren?

Terzijde: er is een overeenstemming met discussies die al eerder zijn gevoerd waarin overheden een bijzondere positie claimen als het om domeinnamen gaat.

Egbert Wolf, 20 oktober 2014 12:19 pm

Vanuit .Amsterdam een korte reactie: het wordt een open top level domein, net als bijvoorbeeld .London of .Berlin waaronder al tienduizenden domeinen zijn geregistreerd. Juist een open top level domein gaat een positieve bijdrage aan de marketing van de stad geven.

Laatste reacties

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Koen Stegeman, Editor-in-Chief & founder Hostingjournalist.com: Jammer Arnout, maar je hebt een mooie bijdrage aan de hosting industrie geleverd, en dat jaren lang....

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Dillard Blom: Jammer dat een 'instituut' verdwijnt, en daarmee een bron van informatie over actuele zaken (en opin...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
L.: Uit automatisme kijk ik toch nog steeds elke dag naar ispam.nl, toch de hoop dat er nog een berichtj...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Toni Donkers: Arnout bedankt! ik ga het missen dat is een feit!

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Marcel Stegeman: Ik zie het nu pas. Inderdaad jammer maar ik kijk nu al uit naar het volgende project.