Journalistiek

Onpartijdig, onafhankelijk nieuws, uitsluitend in dienst van het branchebelang.

Microsoft en IBM slaan handen ineen in cloud

  • Door
  • Jeroen Mulder
  • geplaatst op
  • 28 oktober 2014 08:00 uur

Mooi voorbeeld van kruisbestuiving. De twee reuzen IBM en Microsoft gaan hun krachten bundelen in de cloud. Een nieuw voorbeeld van consolidatie in de cloud waarin slechts een paar grote partijen straks de dienst gaan uitmaken, geheel volgens de recente profetie van Microsofts CEO Nadella – overigens.

Nadella liet een paar weken al doorschemeren met wie hij als Microsoft zaken wenst te doen als het om cloud gaat. Al deed hij dat cryptisch, een goede verstaander pikte de boodschap wel op. “Als je op dit moment niet al vier tot vijf miljard hebt geinvesteerd in de cloud, dan doe je niet meer mee”, zo luidde vrij vertaald de boodschap. Nadella noemde bij naam en toenaam Amazon en Google als grootste concurrenten, Apple viel opvallend genoeg al buiten de boot. Microsoft nam – onder Ballmer – en neemt dat bedrijf nog steeds nauwelijks serieus.

Ook IBM werd niet genoemd. Maar dat de twee partijen elkaar zouden opzoeken, was slechts een kwestie van tijd. Gisteren kondigde de twee bedrijven een nauwe samenwerking aan. Zo gaat Azure WebSphere, MQ Messaging en DB2 beschikbaar stellen. Dat kan een aardig alternatief worden voor bedrijven die niet binnen de Microsoft-stack willen blijven voor bijvoorbeeld Sharepoint en Lync. Aan de andere kant gaat IBM – zeer waarschijnlijk via Softlayer – Windows Server en SQL Server op Hyper-V aanbieden binnen hun cloudpropositie. Bovendien gaan de bedrijven samenwerken in de verdere ontwikkeling van IBMs ontwikkelplatform Bluemix. Duidelijk is wel dat de samenwerking meer oplevert voor IBM. SoftLayer ondersteunde tenslotte al een tijdje Micosoft op haar stack, maar WebSphere op Azure – da’s echt nieuw.

Volgens de verklaringen van de bedrijven kunnen licenties voor bijvoorbeeld Azure en IBM cloud meeverhuizen als klanten besluiten om van beide stacks gebruik te maken. Klanten krijgen op deze manier een mogelijkheid om een cloudomgeving én private te houden en daarnaast in Azure en Softlayer, volledig geintegreerd als hybride. Dit is vooral voor enterpriseklanten van de twee grootmachten erg interessant. Helaas betekent het wel dat de cloud inmiddels wel erg de 51ste staat van de VS dreigt te worden.

ISPam.nl Job board

Nog geen reacties

Deel uw reactie met andere ISPam.nl lezers

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

MELD U AAN VOOR DE NIEUWSBRIEF
Feedback!
Fill out my online form.
Laatste reacties

VMWare op Amazon kan grote impact hebben op cloudmarkt
Jeroen: Typisch een aankondiging voordat het product volwassen is. Als je denkt meteen te kunnen beginnen de...

Switch Datacenters realiseert upgrade naar Tier 4, implementeert ‘indirect adiabatische koeling’ voor ultra-energiezuinige PUE (1,07)
Arjan: Dat iets naar Tier lijnen gebouwd is kunnen we natuurlijk allemaal roepen, enige daadwerkelijke Tier...

VMWare op Amazon kan grote impact hebben op cloudmarkt
Sven: Wat ook interessant aan deze deal is wat dit betekent voor de eerdere samenwerking die Vmware sloot ...

Nieuw kantoor voor Cegeka
Bart ter Veer: Gefeliciteerd Cegeka, met deze mooie nieuwe huisvesting!

Previder eerste Nederlandse datacenter met zonnepanelen
Previder: De zonnepanelen leveren een beperkt deel van de totaal benodigde stroom voor het datacenter. Maar do...